Seimo teisininkai kritikuoja siūlymą drausti savivaldybės įstaigų periodiką | Diena.lt

SEIMO TEISININKAI KRITIKUOJA SIŪLYMĄ DRAUSTI SAVIVALDYBĖS ĮSTAIGŲ PERIODIKĄ

Seimo teisininkams abejonių sukėlė siūlymas uždrausti savivaldybių švietimo įstaigoms leisti periodinius leidinius.

Tokį Visuomenės informavimo pataisos projektą įregistravo konservatorius Jurgis Razma, visuomenėje kilus pasipiktinimui dėl Druskininkų valdžią giriančio nemokamo savaitraščio.

Pagal konservatoriaus siūlomą Visuomenės informavimo įstatymo pataisą, neliktų išimties, kuri savivaldybių mokslo ir mokymo institucijoms bei įstaigoms suteikia galimybę leisti periodinius leidinius. Kitokio pobūdžio valstybės ir savivaldybių įstaigoms tai draudžiama.

Seimo teisininkų vertinimu, priėmus tokią pataisą susidarytų kurioziškos situacijos, kai savo laikraščio negalėtų leisti mokykla. „Pavyzdžiui, savivaldybės įsteigtoje švietimo įstaigoje negalėtų būti leidžiamas mokyklos laikraštis, o savivaldybės įsteigtas juridinis asmuo, leidžiantis su menu susijusį leidinį, taip pat nebegalėtų jo leisti“, - rašoma Seimo kanceliarijos Teisės departamento parengtoje išvadoje.

„Atsižvelgus į tai, abejotina, ar projektu siūlomi ūkinės veiklos laisvės ir iniciatyvos ribojimai yra būtini ir proporcingi siekiamam tikslui“. - pažymi teisininkai.

Išvadoje taip pat teigiama, kad pataisos tikslas yra susijęs su politinės reklamos galimų pažeidimų prevencija, todėl manytina, jog „prevencinės priemonės ir tam tikrų teisių apribojimai turėtų būti nukreipti tiesiogiai į pastaruosius subjektus“.

J.Razma pataisą registravo reaguodamas į vietos žiniasklaidos pasipiktinimą dėl Druskininkų švietimo centro leidžiamo nemokamo leidinio, kuris palankiai rašo apie Druskininkų merą socialdemokratą Ričardą Malinauską. „Yra savivaldybių, kurios prisidengdamos įsteigtomis savo švietimo krypties įstaigomis leidžia periodinius leidinius su paslėpta politine reklama. Projekto tikslas – tokias galimybes teisiškai eliminuoti“, - rašoma J.Razmos aiškinamajame rašte.

Žurnalistų etikos inspektorė yra paskelbusi, kad per šio laikraščio leidybą „buvo vykdyta akivaizdi kampanija, parengta pagal išankstinius nusistatymus ir tenkinant grupinius – politinius interesus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS