Seimo valdyba siūlo atleisti Genocido centro vadovą A. Jakubauską | Diena.lt

SEIMO VALDYBA SIŪLO ATLEISTI GENOCIDO CENTRO VADOVĄ A. JAKUBAUSKĄ

Seimo valdyba siūlo parlamentui atleisti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovą Adą Jakubauską iš pareigų.

Valdyba penktadienį pritarė tokiam parlamentarės konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės vadovaujamos Seimo darbo grupės siūlymui.

„Valdybai siūlau priimti nutarimą dėl kreipimosi į Seimą su siūlymu atleisti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorių Adą Jakubauską iš generalinio direktoriaus praeigų. Siūlymas grindžiamas motyvu, kad direktoriui dėl susiklosčiusios konfliktinės situacijos nepavyksta užtikrinti sklandaus centro darbo“, – per valdybos posėdį penktadienį sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Darbo grupės išvadose teigiama, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo, kyla susipriešinimas, o viešai nagrinėjama situacija centre menkina įstaigos dalykinę reputaciją. Daug diskusijų sukėlė A. Jakubausko sprendimas iš pareigų atleisti istorikę Mingailę Jurkutę.

Siūlymas grindžiamas motyvu, kad direktoriui dėl susiklosčiusios konfliktinės situacijos nepavyksta užtikrinti sklandaus centro darbo.

Siūlymą palaikė dauguma valdybos narių, išskyrus opozicijos atstovus – opozicijos lyderį Saulių Skvernelį ir „darbietį“ Andrių Mazuronį.

Per valdybos posėdį sulaukta ir signatarų, pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvių raginimų neskubėti atleisti centro vadovo.

R.  Morkūnaitė-Mikulėnienė akcentavo, kad A. Jakubausko veikla netenkina apie 20 Genocido centro ir kitų mokslininkų, pasigendama bendradarbiavimo priimant sprendimus, tuo metu apie 60 nepasirašiusių darbuotojų išreiškė palaikymą vadovui.

„Jei skirtis yra tokia didžiulė, tai centro darbas tikrai yra paralyžiuojamas“, – sakė ji.

Be kita ko, komisijai vadovavusi parlamentarė teigė, kad M. Jurkutės atleidimas parodė, jog „noro tartis nėra“.

Opozicijos lyderis S. Skvernelis siūlė valdybai neskubėti su siūlymais Seimui atleisti A. Jakubauską, „kada nepraėjo nė metai“ nuo jo darbo pradžios, o iš pradžių pasiūlyti Vidaus reikalų ministerijai įvertinti mikroklimatą įstaigoje.

„Tikrai nemanau, kad reikia teikti šiame etape teikti Seimui šiame etape daryti sprendimą dėl pasitikėjimo arba atleidimo iš pareigų centro vadovo“, – sakė S. Skvernelis.

Pagal įstatymą, centro direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

A. Jakubauskas vadovauti LGGRTC pradėjo pernai vasarą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pastabos

Toks nemotyvuotas ir negarbingas gerb. profesoriaus daktaro A.Jakubausko puldinėjimas nedaro garbės nei Seimo pirmininkei V.Čmilytei, nei jos inicijuotai taip vadinamai komisijai. Labai gaila, kad šios komisijos pirmininkei R.Morkūnaitei - Mikulėnienei, turbūt ir kitiems siekiamam tikslui parinktiems komisijos nariams, trūksta ne tik tokiems tyrimams reikiamos kvalifikacijos, bet elementarių istorijos žinių ir pagarbos savo valstybei, jos istorinei atminčiai. Norisi tikėti, kad Seime neatsiras daug šias intrigas palaikančių žmonių. Labai gaila, kad vyksta tokie dalykai 32 Nepriklausomybės metais.V.Čmilytei dėl jos biografijos derėtų nusišalinti nuo šio klausimo sprendimo, o ne kišti savo išankstinę nuomonę.

demokratinėj šaly

demokratija klęsti .Todėl mūsų šalį pasirinko Gudijos prezidentė

Gintaras

Vienai klizmai nepavyko dirbt taip,kaip ji,nori - tai,vadovas kaltas?Ar,konservatoriams nepalankius ivykius,gali isviesint?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS