Seimas nepritarė siūlymui, kad notarai ir antstoliai į pensiją išeitų 65 metų | Diena.lt

SEIMAS NEPRITARĖ SIŪLYMUI, KAD NOTARAI IR ANTSTOLIAI Į PENSIJĄ IŠEITŲ 65 METŲ

Seimas nepritarė siūlymui, kad notarai ir antstoliai į pensiją išeitų ne nuo 70 metų, o penkeriais metais anksčiau – nuo 65 metų. Antradienį tai numatančios Notariato ir Antstolių įstatymų pataisos nesulaukė Seimo pritarimo po pateikimo. Už jas balsavo 40 Seimo narių, prieš buvo 16, susilaikė 47 parlamentarai.

Projektai galutinai nebuvo atmesti, bet grąžinti iniciatoriams tobulinti.

Įstatymų pataisas pateikęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas Notariato įstatyme siūlė nustatyti, kad notaru gali būti fizinis asmuo, jeigu jis yra ne vyresnis kaip 65 metų, ir kad notaro įgaliojimai pasibaigia jam sulaukus 65 metų.

Antstolių įstatyme buvo siūloma nustatyti, kad asmuo atleidžiamas iš antstolių, kai jam sukanka 65 metai.

Įstatymų pataisas pateikęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius M. Majauskas sakė, kad siekiama sudaryti sąlygas notarų ir antstolių profesijos atstovų kartų kaitai, skatinti įsidarbinti jaunimą šioje srityje ir nustatyti tokį notarų ir antstolių pensinį amžių, kuris šiuo metu yra nustatytas ir kitiems svarbias funkcijas valstybei vykdantiems asmenims – teisėjams bei karjeros valstybės tarnautojams.

Įstatymų projektų aiškinamajame rašte nurodoma, kad šiuo metu Lietuvoje iš dirbančių 239 notarų 157 notarai yra vyresni nei 50 metų amžiaus, iš kurių 62 notarai yra vyresni nei 60 metų amžiaus ir 36 notarai yra vyresni nei 65 metų amžiaus.

Šiuo metu iš Lietuvoje dirbančių 114 antstolių 50 antstolių yra vyresni nei 50 metų amžiaus, iš kurių 10 antstolių yra vyresni nei 60 metų amžiaus ir 5 antstoliai yra vyresni nei 65 metų amžiaus.

Galiojančiame Notariato įstatyme nustatyta, kad notaru gali būti fizinis asmuo, jeigu jis yra ne vyresnis kaip 70 metų. Taip pat nustatyta, kad notaro įgaliojimai pasibaigia, notarui sulaukus 70 metų.

Šiuo metu Antstolių įstatyme nustatyta, kad asmuo atleidžiamas iš antstolių, kai jam sukanka 70 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Li

Valstybes tarnyboj isejai i pensija ir ilsekis.Tik vis mazai ir mazai

Anonimas

galėtu nudvės , tai gautu atpildą

Juozas

Būtinai prijungti ir Seimo narius- nėra ko ten sėdėti tokio amžiaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS