Sekami socialdemokratai sunaikino įkalčius | Diena.lt

SEKAMI SOCIALDEMOKRATAI SUNAIKINO ĮKALČIUS

Buvęs kandidatas į prezidentus, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia pats partijos būstinėje aptikęs klausymosi aparatą, bet dėl to kreiptis į teisėsaugą neplanuoja.

Pats rado "blakę"

"Viskas įvyko kovo pabaigoje, kai buvau iškeltas į prezidentus. Jeigu būčiau kreipęsis į prokuratūrą, visi būtų pamanę, kad taip prieš rinkimus darausi reklamą", – vakar BNS sakė A.Butkevičius.

Jis sakė apie partijos būstinėje Barboros Radvilaitės gatvėje Vilniuje įmontuotas "blakes" sužinojęs iš raštelio, kurį gavo, kai buvo išrinktas partijos vadovu. Anot A.Butkevičiaus, ten buvo parašyta, kad reikia patikrinti baldus keliuose kabinetuose, vienas iš jų – buvusios partijos iždininkės Mildos Petrauskienės.

Minkštasuolyje radęs "blakę" socialdemokratų lyderis teigė sudaužęs ją plaktuku ir išmetęs į šiukšlių dėžę.

Nežino, ką įtarti

Vakar spauda pranešė, kad dar vienas klausymosi įrenginys nustatytas automobilyje, kuriuo važinėjo A.Butkevičius. "Per rinkimų kampaniją kilus tam tikrų įtarimų, buvo nusamdyta privati saugos bendrovė. Ji specialiais prietaisais nuskenavo automobilį, kuriuo važinėdavau po Lietuvą, susitikinėdamas su rinkėjais. Prietaisai parodė, kad mano automobilyje įtaisyta "blakė", tačiau konkrečios jos vietos aptikti kol kas nepavyko. Tad teko paprasčiausiai pakeisti automobilį", – pasakojo A.Butkevičius.

BNS politikas teigė, kad automobilis buvo nuomotas iš UAB Autoūkio, kuris aptarnauja Vyriausybę. A.Butkevičius spaudai sakė įtariantis, kad jį galėjo sekti Valstybės saugumo departamento (VSD) agentai. Vakar jis jau teigė neturįs duomenų, kad jį būtų sekęs VSD. A.Butkevičiaus manymu, tai galėjo daryti ir politiniai oponentai ar net partijos kolegos.

Privalėjo pranešti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas BNS sakė pasidomėsiąs šiuo atveju. Be to, jis pabrėžė, kad opozicinės partijos atstovai turėjo kreiptis į teisėsaugą.

Pasak generalinio prokuroro Algimanto Valantino, naudoti klausymosi įrenginius Lietuvoje gali tik specialiųjų tarnybų pareigūnai, tačiau tam reikia gauti ir prokurorų, ir teismo sankciją.

"Visiems kitiems asmenims mūsų šalies Baudžiamasis kodeksas numato baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą specialiosios technikos įrengimą ar panaudojimą informacijai rinkti. Kitaip tariant, tai – nusikaltimas", – prokuroro žodžius BNS perdavė prokuratūros atstovė spaudai Aurelija Juodytė.

Pareigūnai pabrėžia, kad jeigu žmogus įtaria, jog jo neteisėtai klausosi konkurentai ar kas nors kitas, būtina kreiptis į Lietuvos specialiąsias tarnybas. Įtariant, kad asmens gali klausytis specialiosios tarnybos, arba aptikus klausymosi įrenginį, reikia apie tai nedelsiant pranešti Generalinei prokuratūrai.

"Generalinė prokuratūra turi visas teisines priemones patikrinti ir nustatyti, kam rasta įranga priklauso, ar ji naudojama teisėtai", – tvirtino A.Valantinas.

Tačiau, anot jo, šiuo atveju tam, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, būtina gauti gyventojų pranešimą apie galimą nusikaltimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS