Semeliškėse rengiamas „Atminties kelias“ nužudytiems vietos žydams atminti | Diena.lt

SEMELIŠKĖSE RENGIAMAS „ATMINTIES KELIAS“ NUŽUDYTIEMS VIETOS ŽYDAMS ATMINTI

  • 0

Trečiadienį Semeliškėse, Elektrėnų savivaldybėje, rengiamos „Atminties kelio“ eitynės prisiminti Semeliškių žydų bendruomenės sunaikinimo 80-metį.

Eitynės prasidės vidurdienį nuo buvusio geto teritorijos Užupio gatvėje. Jų dalyviai keliaus į žydų žudynių vietą, kur vyks Holokausto aukų pagerbimo ceremonija.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui ir naciams užėmus Lietuvą, 1941 metų rugsėjo viduryje Semeliškių žydai buvo perkelti į getą. Čia taip pat buvo uždaryti Vievio, Žaslių ir kitų miestelių žydai.

Laikinasis getas likviduotas tų pačių spalio 6 dieną. Žudynes vykdė iš Vilniaus atvykęs SD ypatingasis būrys, vietos policininkai ir baltaraiščiai konvojavo bei saugojo pasmerktuosius.

Semeliškėse tą dieną nužudyti 962 žydai, iš jų 359 moterys ir 390 vaikų.

Šis minėjimas yra vienas iš Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti „Atminties kelio“ renginių. Tokios eitynės visoje Lietuvoje rengiamos nuo birželio iki gruodžio mėnesio.

Lietuvoje yra daugiau kaip 200 masinių Holokausto aukų žudynių vietų.

Vienas iš „Atminties kelio“ eisenų iniciatorių ir organizatorių, Tarptautinės komisijos vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas išreiškė viltį, kad šiais metais bus aplankytos visos arba bent jau didžioji dalis šių vietų.

„Mes tikimės, kad šių prasmingų ir jautrių paminėjimų organizavimui bus sutelktos visų geros valios žmonių pastangos, kurių pagrindinis tikslas siekti natūralaus visuotino supratimo, kad Holokaustas buvo didelė ne tik žydų, bet ir visų mūsų tragedija, kurios metu Lietuva neteko fenomenalaus intelektualinio, kultūrinio, politinio ir ekonominio potencialo“, – sakė R. Račinskas.

Šiemet sueina 80 metų nuo žydų genocido Lietuvoje pradžios.

Tarptautinės komisijos tyrimų duomenimis, dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki Antrojo pasaulinio karo gyvenusių žydų per Holokaustą sunaikinta apie 200 tūkstančių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS