Šiauliuose išrinktas naujas paminklas Prisikėlimo aikštei – Laisvės obeliskas | Diena.lt

ŠIAULIUOSE IŠRINKTAS NAUJAS PAMINKLAS PRISIKĖLIMO AIKŠTEI – LAISVĖS OBELISKAS

  • 8

Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštėje turėtų būti statomas Laisvės obeliskas, nusprendė komisija.

„Paminklo „Tautos Laisvė“ idėjos ir projekto paieškos užtruko penkerius metus, prireikė trijų konkursų, kol pagaliau rastas sprendimas ir išrinktas projektas, kuris bus įgyvendintas reprezentacinėje Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštėje“, – pranešė miesto savivaldybė.

Komisija šią savaitę nusprendė, kad konkursą laimėjo projektas „Laisvės siekis“ – iš trijų dalių sudarytas obeliskas. Ant kiekvienos dalies yra užrašai „Tautos laisvei“, „1918 vasario 16“ ir „1990 kovo 11“.

Anot konkurso komisijos, šis paminklas harmoningai užbaigtų aikštės ansamblį, atitinka šiandienos estetiką ir šiuolaikines išraiškos priemones, atrodo lengvesnis ir jaunatviškesnis. 

„Lietuvos istorijos raida pateikiama kaip erdvinis modelis. Smailios piramidės forma susišaukia su Šiaulių katedros bokšto smaile. Išlaikoma stiliaus vienovė bei lakoniška meninė kalba. Minimalistinė forma palieka erdvės individualiems pamąstymams.  Neapsunkinama informacijos pertekliumi. Derinamos dvi medžiagos – betonas ir nerūdijantis plienas, išnaudojamos plieno savybės. Meninės priemonės yra valdomos ir prasmingai panaudotos“, – teigiama pranešime.

Projekto autoriai kol kas neskelbiami.

Praėjusiais metais per konkursą buvo atrinktas „Arch Box“ architektų iš Klaipėdos projektas „Aušra“. Pagal jį, pagrindinėje Šiaulių aikštėje turėjo būti pastatytas 25 metrų aukščio keturkampis betoninis obeliskas su iškaltais stilizuotais Gedimino stulpais.

Tačiau rugpjūtį savivaldybė pranešė, kad antrojo konkurso laimėtojai neįvykdė savo įsipareigojimų, todėl organizuojamas trečias konkursas.

Anot savivaldybės pranešimo, Prisikėlimo aikštė – svarbiausia Šiaulių miesto aikštė, čia stovėsiantis paminklas „Tautos Laisvė“ turi simbolizuoti tautos vertybes ir jų ilgaamžiškumą, juo norima pagerbti tuos, kas iškovojo Laisvę.

2019 metais skelbtas pirmasis paminklo idėjos konkursas neįvyko. Tuomet sulaukta 13 pasiūlymų ir jie visi atmesti.

GALERIJA

  • Šiauliuose išrinktas naujas paminklas Prisikėlimo aikštei – Laisvės obeliskas
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Gražu,bet kur tautiniai

ir valstybiniai simboliai- vytis,Jogailaičių kryžius,Gedimino stulpai??Gal tai jau nacionalizmo apriškos nepageidaujamos liberlmarksistinėje EU?

nuomonė

Nuostabus obeliskas bus,pasaka,tiesiog švytės,laisvei įamžinti kaip tik ir forma tokai tinka.

Vilniuje

turėjo būti bunkeris ir pinigų nubalsavimui buvo skirta 0,5 mln eurų.Dabar nei pinigų nei bunkerio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS