Šiemet planuojama įžuvinti 200 vandens telkinių | Diena.lt

ŠIEMET PLANUOJAMA ĮŽUVINTI 200 VANDENS TELKINIŲ

Šiemet planuojama įžuvinti daugiau kaip 200 valstybinių vandens telkinių: tam skirta 2,5 mln. litų, pranešė Aplinkos ministerija.

Įgyvendinant „Žvejybos rojaus“ projektą Zarasų ir Molėtų savivaldybių ežerai bus įžuvinami gausiau nei kiti vandens telkiniai. Šiuo metu baigiamos viešųjų pirkimų procedūros ir pasirašomos sutartys su žuvų jauniklių tiekėjais.

Bus įveista 144 tūkst. sterkų, 278 tūkst. lydekų, 204 tūkst. šamų, 77 tūkst. lynų jauniklių. Į tvenkinius bus paleista 86 tūkst. karpių. Ten, kur vandens telkiniai yra labai užžėlę augmenija, bus įveista 14 tūkst. baltųjų amūrų ir 4 tūkst. margųjų plačiakakčių.

Įžuvinant bus paleidžiamos šių metų ir vyresnio amžiaus žuvys, kurių išgyvena gerokai daugiau nei įveisiant lervutes, pažymi ministerija.

Siekiant užkirsti kelią galimiems sukčiavimams, įveisimo procesas bus kontroliuojamas. Regionų aplinkos apsaugos departamentuose paskirti atsakingi pareigūnai, kurie dalyvaus sveriant, kraunant į pervežimo tarą ir išleidžiant į vandens telkinius žuvų jauniklius.

Be to, siekiant, kad lėšos, skirtos žuvų ištekliams atkurti ir išsaugoti, būtų naudojamos kuo racionaliau, šiemet bus atlikti Zarasų, Molėtų „Žvejybos rojaus“ telkinių, Kauno marių ir kitų vandens telkinių žuvų išteklių moksliniai tyrimai, kurie padės įvertinti mėgėjų ir verslinės žvejybos poveikį vandens telkinių žuvų išteklių būklei. Bus pateiktos rekomendacijos dėl žvejybos reglamentavimo, žuvų įveisimo, kiekvieno vandens telkinio žuvų išteklių naudojimo ir atkūrimo planai 2015–2020 metams.

Lėšų Lietuvos vandens telkinių įžuvinimui Aplinkos ministerija pirmą kartą skyrė pernai – tam buvo skirta 1,15 mln. litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS