Sinoptikai turi atsakymą, kodėl prognozuota audra vyko tik feisbuke | Diena.lt

SINOPTIKAI TURI ATSAKYMĄ, KODĖL PROGNOZUOTA AUDRA VYKO TIK FEISBUKE

  • 0

Prognozuota audra Lietuvą aplenkė, bet siaubė Lenkiją, Latviją ir Baltarusiją. Krušos ledai vos tilpo į delnus, vanduo sėmė gatves, vėtra rovė ir laužė medžius, plėšė stogus, dalis vietovių liko be elektros. Užvirtus medžiams Gardino apskrityje žuvo 42-ejų moteris, Lenkijos–Čekijos pasienyje – vyras. Ketvirtadienį galinga audra nusiaubė ir Maskvą. Žuvo vyras, dar mažiausiai dešimt sužeistų.

Kodėl kelias dienas prognozuota aukščiausio (trečio) lygio audra aplenkė Lietuvą, plačiau pakomentavo sinoptikas Vytautas Sakalauskas. 

– Kodėl grėsminga audra aplenkė Lietuvą? 

– Prognozės rodė, kad Lietuvoje tikrai trečiadienį turėjo prasiausti audra. Tačiau visas kortas sumaišė šiltasis atmosferos frontas, kuris atkeliavo į Lietuvą. Jo judėjimas labai sulėtėjo. Užsitęsė lietūs, padangė ilgiau išliko debesuota, nebuvo tokio šilimo. O kada atkeliavo šaltasis atmosferos frontas, jis rado šiek tiek vėsesnį ir pastovesnį orą. Nors šaltasis frontas atkeliavo, tačiau jis nebuvo toks kontrastingas, nesivystė labai aukšti kamuoliniai lietaus debesys ir, deja, nebuvo tų grėsmingų atmosferos reiškinių. 

– Apart lietaus, ar buvo kažkokių nemalonių reiškinių? 

– Daugiau lietaus buvo pietiniuose rajonuose. Pavojingų vėjų nebuvo. Perkūnijos ryte nugriaudėjo pietiniuose šalies rajonuose, o po pietų ir rytiniuose.

– Kur audra nuslinko? 

– Lenkijoje siautėjo stiprūs vėjai, krušos, o ši neramių orų banga iš Lenkijos nukeliavo į Baltarusiją ir netgi palietė kaimyninę Latviją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Kokių reiškinių galėjo sukelti audra? 

– Jeigu tikroji audra būtų atėjus, tai tikrai turėtume pasekmes ir gan liūdnas. Kruša išdaužytų ir pasėlius, ir mašinas apgadintų, o vėjas būtų buvęs 20 m/s ar daugiau. Tai ir šakos lūžtų, ir medžiai virstų. Perkūnijų ir žaibų žalą mes visi puikiai žinome.

– Ar klimato kaita kažkiek prisideda prie to, kad prognozės ne visada pasiteisina? 

– Taip, turbūt jau yra pastebėta, kad dažniau visokios audros aplanko ne tik Lietuvą, bet ir kitas valstybes. Jos būna griežtesnės. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS