Siūlo bausti elektroninių cigarečių perpardavinėtojus: ar tikrai pasiteisins, jei baudas mokės tėvai | Diena.lt

SIŪLO BAUSTI ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ PERPARDAVINĖTOJUS: AR TIKRAI PASITEISINS, JEI BAUDAS MOKĖS TĖVAI

  • 9

Elektroninių cigarečių bei jų pildyklių perpardavinėtojus siūloma bausti. Jiems siūloma skirti baudas nuo 140 iki 400 eurų. Už pakartotinį pažeidimą bauda siektų ir pusę tūkstančio. LNK žurnalistas apie tai kalbėjosi su Seimo priklausomybių prevencijos komisijos pirmininke Morgana Daniele.

– Na, kadangi informacija ir prašymas ateina iš policijos pareigūnų, darau išvadą, kad jie susiduria su reiškiniu gana dažnai. Būtent iš jų kyla ši iniciatyva ir prašymas didinti baudas ir kovoti su atgrasymu nuo fizinių asmenų perpardavinėjimo daugiausiai nepilnamečiams, bet ir apskritai.

– Tos baudos, kurias dabar siūlote, ar jos tikrai galėtų atbaidyti nuo noro kažkam perparduoti elektroninę cigaretę?

– Na, numatytos baudos yra iš tiesų aukštos, bet pagrindinis motyvas yra paties įrenginio kaina. Tai vis dėlto bauda turi būti numatyta tokia, kad neatsipirktų pardavinėjimas. Turint omeny, kad įrenginiai kainuoja 50-100 eurų, tai mažesnės baudos nustatymas reikštų, kad apsimoka vis tiek parduoti, nes atsiperka tuoj pat sumokėta bauda. Šiuo atveju bauda siekia iki 400 eurų, tai manome, kad tokios baudos turėtų būti savotiškas stabdis vykdyti tokį nelegalų verslą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Įdomu tai, kad jūsų siūlyme yra skirti šias baudas net ir nepilnamečiams. Tik tada kyla klausimas, kaip iš tų nepilnamečių reikės išsireikalauti, kad jie tas baudas sumokėtų? Juk jeigu jie yra moksleiviai, natūralu, kad dar neturi pajamų. Ar tai nereiškia, kad tėvams teks už tai susimokėti?

– Tai Lietuvos Respublikoje administracinių nusižengimų kodeksas galioja visiems piliečiams. Ir nuo to amžiaus, kada vaikas jau yra atsakantis už savo veiksmus, jis tas baudas gauna už pažeidimus. Tai galioja ne tik elektroninėms cigaretėms, bet apskritai visiems įstatymams. Ir, taip, baudas moka tėvai, jeigu pats vaikas tuo metu dar laikomas negalinčiu sumokėti tokios baudos.

Bauda turi būti numatyta tokia, kad neatsipirktų pardavinėjimas.

– Kaip užtikrinti kontrolę, kad iš tikrųjų būtų sučiupti tie perpardavinėtojai? Nes kai buvo įvestas reikalavimas, kad nebeliktų visokių garinimo aparatų su skoniais, cigarečių su skoniais, jų internete bent jau kurį laiką anksčiau nebuvo jokių problemų surast, nežinau, kokia dabar situacija. Tačiau buvo kalbama apie tai, kaip užtikrinti kontrolę. Juk čia lygiai tas pats.

– Na, ne visai tas pats, nes normalu, kad daugėjant radikalių draudimų, šešėlinė rinka plečiasi. Dabar mes galbūt labiau tą pamatėme, kaip skysčiai susiję su skoniu persikėlė į juodąją rinką. Nors ir žinom, spragos buvo rastos ir prekyboje, kurią vykdo juridiniai asmenys. Tai nėra iki galo išspręsta šita problema. Šiaip juodoji rinka nėra labai didelė, šiuo metu ji labiau nusitaikius į nepilnamečius, būtent pačių įrengimų perpardavinėjimo. Todėl, kad suaugę žmonės vis dar gali įsigyti valstybės reguliuojamose parduotuvėse, reguliuojamoje rinkoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

ALGIRDAS.

Už vaikų veiksmus baudas mokėt turės tėvai , o užpa kalį pakasyt jau ne , ne, ne , o jeigu pakasys , tai gal tada vaikų teisės sumokės , nes tėvai tada jau sėdės .

Pilstukas

Užtrauskit alkoholi, per jį daugiau jaunimo iš medžio iškrenta, nesulyginama su kitais svaiginimosi būdais...

Pil.

Turi būti iš vis uždrausta jomis prekiauti ,juk tai narkotikai ,kaip ir cigaretės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS