Savivaldybes skirstys pagal sergamumą: raudonojoje zonoje – karantinas | Diena.lt

SAVIVALDYBES SKIRSTYS PAGAL SERGAMUMĄ: RAUDONOJOJE ZONOJE – KARANTINAS

Šalies savivaldybės pagal sergamumą koronavirusu (COVID-19) bus skirstomos į tris grupes, atsidūrus raudonojoje zonoje bus įvedamas karantinas, nusprendė Vyriausybė.

Ministrų kabinetas trečiadienį per pasitarimą patvirtino kriterijus, pagal kuriuos tiek užsienio valstybės, tiek savivaldybės šalies viduje suskirstytos į žalios, geltonos ir raudonos zonos grupes.

„Paveiktų savivaldybių sąrašas būtų skelbiamas kiekvieną penktadienį, įsigaliotų pirmadienį. Karantino režimas būtų skelbiamas, kai savivaldybė priskiriama raudonai grupei“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Analogiški kriterijai galiotų tiek įtraukiant užsienio valstybes į paveiktų šalių sąrašą, tiek šalies viduje.

„Siūlytumėme ne tik nustatyti tuos pačius kriterijus kaip siūlo Europos Taryba, bet juos panaudoti vertinant situaciją regioniniu mastu“, – teigė ministras.

Paveiktų savivaldybių sąrašas būtų skelbiamas kiekvieną penktadienį, įsigaliotų pirmadienį. Karantino režimas būtų skelbiamas, kai savivaldybė priskiriama raudonai grupei.

„Žaliai šalių grupei būtų priskiriamos šalys, kur sergamumas būtų mažesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites ir teigiamų tyrimų dalis mažiau nei 4 procentai. Geltonai būtų priskiriamos šalys, kur sergamumas būtų mažiau nei 50 atvejų ir teigiamų tyrimų dalis 4 ir daugiau proc., arba sergamumas nuo 25 iki 150 atvejų ir teigiamų tyrimų dalis mažiau nei 4 procentų“, – kriterijus pristatė ministras.

Trečiai, raudonai šalių grupei, būtų priskiriamos tos šalys, kuriose sergamumas COVID-19 siektų 50 ir daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų dalis sudarytų 4 proc. ir daugiau, arba sergamumas būtų daugiau nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastariąsas dvi savaites.

Pilkajai zonai būtų priskiriamos valstybės, kurių skelbiamų duomenų nepakanka šiems kriterijams įvertinti arba atliekamų tyrimų skaičius yra santykinai mažas, šalių sąrašas būtų skelbiamas kiekvieną penktadienį ir įsigaliotų pirmadienį.

Kaip pažymėjo A. Veryga, savivaldybėse galiotų analogiški kriterijai tik būtų nustatomas papildomas – nustatyta ne mažiau kaip dešimt koronaviruso atvejų per savaitę.

„Vienas iš papildomų kriterijų, kuris įvedamas vertinant savivaldybes, kad į raudoną savivaldybių grupę patektų tos, kurios atitinka šalių kriterijus, tik savivaldybėje turi būti registruota ne mažiau kaip dešimt atvejų per savaitę, nes mažoms savivaldybėms labai mažas atvejų skaičius gali duoti netinkamą situacijos vertinimą (...). Karantino režimas būtų skelbiamas, kai savivaldybė priskiriama raudonai grupei“, – teigė ministras.

Anksčiau A. Veryga teigė, kad suskirsčius savivaldybes į zonas, žaliajai nebūtų taikomi jokie ribojimai, geltonojoje esančioms savivaldybėms būtų teikiamos individualios rekomendacijos. Raudonojoje zonoje būtų rekomenduojama riboti renginius, organizuoti nuotolinį darbą ir ugdymą, peržiūrėti sveikatos priežiūros paslaugas, riboti žmonių srautus prekybos vietose, įvesti reikalavimą visur dėvėti kaukes, taip pat apsispręsti dėl lokalaus karantino skelbimo.

Sąrašas – penktadieniais, karantinas – tik raudonojoje zonoje

Vadovaudamasi naujomis taisyklėmis, Vyriausybė trečiadienį jau paskelbė lokalų karantiną dvylikoje į raudonąją zoną patenkančių savivaldybių, taip pat dviem savaitėms jį pratęsė Raseinių rajone.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad Ministrų kabinete po svarstymų apsispręsta netaikyti karantino režimo geltonojoje zonoje, nors čia išlieka „artima rizika“, jog gali būti taikomi griežčiausi ribojimai.

„Dar yra galimybė reaguoti, netgi tas pačias priemones taikyti lokaliu mastu netgi toms pačioms savivaldybėms. Juo labiau, kad netgi kai kurios savivaldybės, kurios yra geltonojoje zonoje, turi vieną arba du židinius, kurie tuos skaičius ir duoda. Tai individuali rekomendacija yra pateikiama kiekvienai savivaldybei, patenkančiai į geltonąją zoną“, – po posėdžio žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Tiek premjeras, tiek A. Veryga pabrėžė, kad didmiesčiai į raudonąją zoną kol kas nepatenka, nes viršija tik sergamumo, bet ne teigiamų testų kriterijų, tad čia karantinas neskelbiamas.

„Pagal patvirtintus kriterijus, nei Šiaulių miestas, nei Vilniaus miestas kol kas nepatenka ir, tikiuosi, bus imamasi priemonių tiek Šiaulių, tiek Vilniaus mieste, kad to rodiklio miestai ir neperžengtų“, – sakė S. Skvernelis.

Anot jo, zonų sąrašas įprastai bus atnaujinamas penktadieniais, bet kraštutiniais atvejais, tai bus daroma ir kitą dieną.

„Sąrašas bus peržiūrimas penktadieniais, o jeigu reikės, Vyriausybė pasirengusi bet kurią dieną rinktis, nesvarbu, ar tai būtų penktadienis, ar šeštadienis, sekmadienis ar pirmadienis, ir jeigu reikės – tą sąrašą papildyti“, – teigė premjeras.

Tuo metu A. Veryga teigė, kad dar bus vertinama, kiek šis modelis pasiteisina, jis taip pat kol kas neprognozavo, kurios dar savivaldybės gali patekti į sąrašą.

Vyriausybės vadovas akcentavo, kad pagrindinė rekomendacija karantino savivaldybių gyventojams yra likti namuose, vengti susibūrimo vietų, giminių lankymo. Kartu premjeras pabrėžė, kad susilaikyti nuo kelionių yra tik rekomenduojama, tad lapkričio pirmosiomis dienomis gyventojams nėra kliūčių lankyti artimųjų kapus, jei laikomasi saugumo.

Savivaldybės bus vertinamos, atsižvelgiant į tris kriterijus

Numatyta, kad savivaldybės pagal sergamumą koronavirusu bus pradedamos skirstyti nuo kitos savaitės. Pagal suskirstymą į zonas bus sprendžiama, kokias viruso plitimo valdymo rekomendacijas savivaldai teikti.

Savivaldybės bus vertinamos, atsižvelgiant į tris kriterijus: 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų procentinę dalį tarp atliktų tyrimų per 7 dienas ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais / židiniais procentinę dalį per 7 dienas.

Žalioji zona nuo šiol reikš, kad į ją patenkančiose savivaldybėse koronaviruso pavojaus lygis yra žemas, o šį kriterijų atitinkančioms savivaldybėms – nebūtina taikyti papildomų ribojimų. Į žalią zoną pateks savivaldybės, kuriose sergamumas mažesnis negu 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų bei teigiamų tyrimų procentas per savaitę yra mažesnis negu 4 proc.

Geltonoji zona reikš, kad joje esančios savivaldybės, siekdamos suvaldyti tolimesnį koronaviruso plitimą, turėtų būti pasiruošusios bei atsakingai laikytis visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijų. Į geltonąją zoną pateks savivaldybės, kuriose sergamumas neviršija 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų testų – lygus arba didesnis negu 4 proc. arba sergamumas 25-150 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų testų – mažiau kaip 4 proc.

Raudonoji zona – bus laikoma pavojingiausia zona. Joje esančioms savivaldybėms reikės ne tik  laikytis specialistų rekomendacijų bei nurodymų, bet ir bus sprendžiama dėl lokalaus karantino paskelbimo. Jį paskelbus, taip pat turėtų būti numatyti ribojimai viešam gyvenimui, renginiams, ugdymui, įvedamas privalomas asmens apsaugos priemonių dėvėjimas, atstumų laikymasis.

Į raudonąją zoną pateks tos savivaldybės, kuriose sergamumas viršija 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų, teigiamų testų – 4 proc. ir daugiau, o atvejų, nesusijusių su protrūkiais ar židiniais, dalis yra 30 proc. ar daugiau per savaitę, arba tos, kuriose sergamumas bus didesnis negu 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais ar židiniais, dalis yra 30 proc. ar daugiau per savaitę, t.y. savivaldybėje turi būti registruota ne mažiau kaip 10 atvejų per savaitę.

GALERIJA

  • Savivaldybes skirstys pagal sergamumą: raudonojoje zonoje – karantinas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Staska iš garažo

Reikia atostogu, todėl nešnekėk nesamonių

Jokių atsipalaidavimų

Jokių atostogų ilginimų! Galima mokytis nuotoliniu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS