Siūloma reguliariai skelbti duomenis apie išduotus leidimus į Seimą | Diena.lt

SIŪLOMA REGULIARIAI SKELBTI DUOMENIS APIE IŠDUOTUS LEIDIMUS Į SEIMĄ

Seimo valdyba gavo iš „Transparency International“ Lietuvos skyriaus pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus Lietuvos parlamento darbas taptų dar skaidresnis ir atviresnis.

Siūloma skaitmenizuoti ir reguliariai skelbti duomenis apie išduotus ilgalaikius ir vienadienius leidimus (nuasmeninant fizinių asmenų, teikiančių paslaugas Seimui, vardus ir pavardes); skelbti daugiau Seimo komitetų posėdžių duomenų atvirų duomenų formatu vienoje vietoje (pavyzdžiui, koks klausimas sprendžiamas, kas yra kviestieji asmenys, sprendimas) ir pagal vienodą standartą.

Taip pat siūloma supaprastinti darbotvarkių pildymą, susitariant dėl aiškios struktūros ir pildymo gairių (pavyzdžiui, pasirenkant susitikimo kategoriją: susitikimas su rinkėjais, su lobistais, vidinis susitikimas; iš Juridinių asmenų registro pasirenkant oficialų organizacijos pavadinimą – tai naudoti ir komitetų „kviestųjų asmenų“ skilties pildymui).

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus parengtoje medžiagoje pažymima, kad Lietuvos Respublikos Seimas – vienas atviriausių parlamentų pasaulyje.

Kaip trečiadienį Seimo valdybos posėdyje komentuodamas susistemintą informaciją kalbėjo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas, Lietuvos parlamentui reikėtų siekti skaidresnės teisėkūros ir daugiau priimti sprendimų, grįstų duomenimis. Taip pat reikėtų siekti atverti neatlygintai daugiau atvirų duomenų ar sudaryti viešą prieigą prie jų.

„Bendradarbiaudami su Seimo kanceliarija ir tuomete Seimo valdyba, sugebėjome atverti labai daug Lietuvos Respublikos Seimo duomenų. Jie dabar yra pateikiami susistemintai, aiškiai, vienoje vietoje, ir tai yra milžiniškas žingsnis į priekį, kuris leidžia mums kalbėti apie tai, kad Seimas jau dabar yra viena iš pavyzdingiausių šiuo klausimu institucijų pasaulyje“, – sakė S. Muravjovas.

Jis  pabrėžė, kad „bet koks pokalbis apie skaidrų sprendimų priėmimą yra įmanomas, kai tu atsispiri nuo duomenų.“

Seimo pirmininko pavaduotojas Vytautas Mitalas pakomentavo pasiūlytą Seimo komitetų posėdžių duomenų pateikimo pobūdžio tobulinimą. „Kaip suprantu, kalbama apie tuos duomenis, kurie yra protokolo pobūdžio: kas dalyvavo, kiek šnekėjo, kada šnekėjo ir pan. Iš esmės tai yra daroma ir dabar, tik dar senoviniu būdu, o galėtų atgulti į tam tikras skaitmenines lentynėles ir tada būtų galima tam tikras išvadas daryti“, – kalbėjo parlamentaras.

„Manau, kad artimiausiu metu mes su kolegomis Seimo valdyboje įvairiuose formatuose svarstysime, kaip pagerinti Seimo darbą, kaip padaryti jį dar labiau atvirą“, – dėkodama už pateiktas įžvalgas „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovui sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

is vis reiketu tuos leidimus panaikinti ! lai eina kas nori ir PASIZIURI kaip isriktieji DIRBA !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS