ŠMSM pristatė atnaujintą tarpinių patikrinimų ir brandos egzaminų tvarką | Diena.lt

ŠMSM PRISTATĖ ATNAUJINTĄ TARPINIŲ PATIKRINIMŲ IR BRANDOS EGZAMINŲ TVARKĄ

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) atsisako tarpinių patikrinimų vienuoliktokams pavadinimo, patys patikrinimai liks, tačiau bus oficialiai laikomi pirmąja valstybinių brandos egzaminų dalimi ir bus laikomi birželį.

„Buvome sulaukę nemažai kritikos, kad tarpinio patikrinimo terminas neatspindėjo tikrosios šio patikrinimo vertės ir netgi nuvertindavo šito patikrinimo svarbą“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje informavo švietimo viceministras Ignas Gaižiūnas.

„Tarpiniai patikrinimai ir valstybinis brandos egzaminas atitinkamai pervadinami valstybinio brandos egzamino pirmą dalį ir antrą dalį“, – sakė jis.

Išskaidytas valstybinis brandos egzaminas susidės iš dviejų dalių. III gimnazijos klasėje bus laikoma egzamino pirmoji dalis, kurioje gautas rezultatas sudarys 40 proc. brandos egzamino rezultato, ir IV gimnazijos klasėje laikoma antroji dalis, kurios rezultatas sudarys 60 proc. galutinio rezultato.

Brandos egzamino pirmosios dalys bus organizuojami birželio mėnesį, vyks lygiai taip pat, kaip dabar organizuojami brandos egzaminai – moksleiviai juos laikys ne savo mokykloje, o paskirtame egzamino centre.

„Buvome susidūrę su situacija, kad mokiniams buvo sudėtinga laikyti tarpinius patikrinimus, kol mokslo metai buvo dar nepasibaigę, tad visi egzaminai vyks birželio mėnesį“, – sakė laikinai švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas einanti Monika Navickienė.

Išimtys – dabartiniams vienuoliktokams

Pasak I. Gaižiūno, kadangi birželio mėnesį dar nėra pasibaigęs ugdymo procesas, nuspręsta, kad paskutinės dvi savaitės iki pirmosios egzamino dalies bus skiriamos kartojimui ir žinių įtvirtinimui.

„Mokiniams nereikės tą pačią dieną ar dieną prieš eiti į pamokas, kai reikia laikyti VBE pirmąją dalį“, – sakė viceministras.

Išimtys naujoje tvarkoje bus taikoma lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui, jo pirmoji – kalbėjimo – dalis bus verta 30 proc., antroji – 70 procentų, kalbėjimo dalis bus organizuojama mokinio mokykloje.

Šio egzamino pirmoji dalis taip pat bus laikoma birželio mėnesį, o ne per Velykų atostogas, kaip buvo šiemet.

Išimtis taip pat bus taikoma matematikos egzaminui, kurį sudarys ne dvi, o trys dalys – pirmąją dalį, vertą 20 proc., vienuoliktokai laikys kovo mėnesį, antroji ir trečioji dalis bus laikoma jau IV gimnazijos klasėje, atitinkamai sausio ir birželio mėnesiais, jos sudarys 20 ir 60 proc. galutinio rezultato.

Pagal naująją tvarką, vienuoliktokai iki lapkričio 25 dieną turės apsispręsti, kurių dalykų egzaminus laikys.

Turime gerą karkasą, ant kurio galime toliau statyti.

Išimtys bus taikomos ir dabartiniams vienuoliktokams. Jie nelaikys matematikos brandos egzamino antros dalies ir laikys tik galutinę egzamino dalį, kuri bus verta 80 proc. galutinio įvertinimo, jie taip pat galės perlaikyti pirmąją egzamino dalį kartu su kitų mokslo metų vienuoliktokais.

Be matematikos, dabartiniai vienuoliktokai galės perlaikyti ir kitų dalykų tarpinį patikrinimą bei pasirinkti geresnį rezultatą.

Perlaikymai numatyti ir ateinančių metų vienuoliktokų kartai.

„Matydami, kad (...) priimti sprendimai gali turėti nenumatytų organizavimo kliūčių, priėmėme sprendimą, kad ir dabartiniai dešimtokai turės galimybę perlaikyti pirmąją VBE dalį“, – sakė I. Gaižiūnas.

Pagal naująją išskaidyto egzamino sistemą, mokiniai pirmąją egzamino dalį galės perlaikyti dar tais pačiai metais per pakartotinę sesiją. Išimtis taikoma matematikai, kur dėl pirmosios dalies perlaikymo bus galima nuspręsti po pirmosios ir antrosios dalies egzaminų.

Tarpinių atsiskaitymų įgyvendinimas nuvylė

M. Navickienė teigė, kad tarpiniai patikrinimai buvo sugalvoti norint sumažinti krūvį abiturientams.

„Bet įgyvendinimas nebuvo toks, kokio tikėjomės“, – sakė M. Navickienė.

Pasak jos, dar nesibaigus šių metų tarpinių atsiskaitymų sesijai buvo suburta darbo grupė, kurią sudarė moksleivių, mokytojų, mokyklų atstovai, kiti švietimo bendruomenės nariai.

„Norėdami rasti kuo platesnį sutarimą, kaip turėtų atrodyti išskaidytas egzaminas kitais metais, subūrėme grupę ekspertų“, – kalbėjo ministrė.

„Turime gerą karkasą, ant kurio galime toliau statyti“, – pridūrė ji.

M. Navickienė taip pat pranešė, kad ministerija birželio pabaigoje pristatys atnaujintą egzaminų užduočių rengimo modelį.

Dėl tarpinių patikrinimų anksčiau pavasarį kilo moksleivių, jų tėvų ir dalies mokytojų nepasitenkinimas. Anot jų, dalis užduočių buvo nekorektiškos.

Nesutardamas su premjerės komanda, kaip turėtų būti sprendžiamos šios problemos, balandį iš švietimo ministro pareigų pasitraukė Gintautas Jakštas.

Privalomas vienuoliktokų žinių patikrinimas šiemet surengtas pirmą kartą. Jo rezultatai turėjo būti sudėtinė brandos egzaminų rezultatų dalis, tačiau kilus pasipiktinimui dėl užduočių, nutarta leisti moksleiviams rinktis, ar įskaityti jų gautą vertinimą į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą, ar jie norės kitąmet laikyti visos apimties valstybinį brandos egzaminą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS