Smurtas prieš vaikus: Lietuva pasidalijo į dvi stovyklas | Diena.lt

SMURTAS PRIEŠ VAIKUS: LIETUVA PASIDALIJO Į DVI STOVYKLAS

  • 14

Smurtas prieš vaikus abejingų nepalieka, tačiau Lietuva, panašu, skilo į dvi stovyklas. Vieni prieš vaiką nė piršto nepajudintų, kiti sako, kad mušti vaikus normalu, juk tai – vienas iš auklėjimo būdų. Tad nieko stebėtino, kad po Matuko reformos į ligonines atvežama kur kas daugiau namie nukentėjusių vaikų, o į pagalbos linijas skambina tūkstančiai nuo tėvų kenčiančių nepilnamečių.

Kaune iš šeimos paimtų ir vėliau tėvui grąžintų vaikų drama ir toliau kursto aistras.

Ar motina pasielgė teisingai mušimu drausmindama savo atžalas? Nors įstatymai prieš vaikus draudžia bet kokios formos smurtą, visuomenė, panašu, susiskaldė.

Kad smarkiai mušti vaikų negalima – pritaria kone visi. Atvejai, kai senelis savo anūkus rišo prie suoliuko, o motina puolė mušti lovoje gulinčią mergaitę sulaukė visuomenės pasmerkimo. Tačiau lengvas pliaukštelėjimas vaikui ne visiems atrodo kaip smurtas.

Kėdainiuose motinos ir jos sugyventinio brutaliai sumuštas ir vėliau dėl traumų miręs keturmetis Matukas sukėlė ne tik visuomenės pasipiktinimą, bet ir reformą. Tik po tragiškos vaiko mirties priimtas įstatymas, draudžiantis bet kokios formos smurtą prieš vaikus. Artimųjų užmuštam keturmečiui atminti prie Seimo degintos žvakės. Akcijos iniciatorė sako, kad žmonės vis dar nesuvokia įstatymo prasmės. Juk ilgus metus vaikus bausti diržu nebuvo draudžiama. 

„Pokyčiai visuomenėje vyksta labai lėtai. Dėl to šiandien neturi būti jokių dvejonių sakant, kad vaiko mušti negalima. Mes turime visi kalbėti apie tai, kad bet koks smurtas – nepriežiūra, kažkoks paplekšnojimas – tai yra smurtas prieš vaiką. Psichologinis smurtas, fizinis smurtas – visa tai yra uždrausta ir to negalime daryti“, – sako Rima Olberkytė-Stankus, akcijos iniciatorė.

Taigi nieko stebėtino, kad į ligonines vis dar patenka pačių artimiausių žmonių nuskriaustų vaikų. Kartais vaikai nesako, kas nutiko iš tikrųjų, meluoja, kad netyčia susižeidė namuose, nors sužalojimai būna siaubingi. Medikai apie įtarimus iš karto praneša policijai ir vaiko teisių apsaugos tarnybai. 

Į medikų rankas patenka ir keliolika kartų daugiau neprižiūrėtų vaikų. Darbo turi ir Vaikų linijos savanoriai. Per metus jiems tenka atsakyti į 3 tūkst. skambučių. 2 tūkst. vaikų skambina todėl, kad yra skriaudžiami tėvų. 

Premjeras pareiškė, kad įstatymas švelninamas nebus ir vaikus mušti išliks draudžiama. 

„Reforma buvo būtina. Negali būti jokių diskusijų, kad mes atsitrauktume ir toleruotume smurtą prieš vaikus“, – teigia Saulius Skvernelis.

Anot psichologų, dažnas pagalbos besitikintis vaikas iš pradžių net bijo pripažinti, kad jį skriaudžia artimieji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Zelemunčikas

Anonime,maišai pinigines.Valstybė tai butaforija.Tuos 900 moka dirbdami tie patys tėveliai.

Anonimas

O rusu laikais butu vaikscioje sauja vaiku.O ant kiekvieno kampo turejo but pristatyti vaiku namai anoniminiams alkoholikams atskiri namai aisku prieglaudos namai.Gavom visi i kaili normaliai.Ir nei vienas nenumirem.Nesakau must bet kad paliete kombinzona ir jau veza.Tai ir nenormalu.

Anonimas

Sakalienei ir Zobenei naujas Lietuvos biznis uz kekvena antimta vaika valstybe Moka 900 E
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS