Sociologas: gyventojų palankumas „Sodrai“ susijęs su ekonomine situacija | Diena.lt

SOCIOLOGAS: GYVENTOJŲ PALANKUMAS „SODRAI“ SUSIJĘS SU EKONOMINE SITUACIJA

Jei kažkas negerai finansų sistemoje, iškart krinta pasitikėjimas „Sodra“, taigi palankumas „Sodrai“ susijęs su ekonomine situacija, LRT RADIJUI sako visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys. O pastaroji gyventojų apklausa, sociologo teigimu, rodo, kad pagal palankumą „Sodra“ užima trečią vietą – tai aukščiausias rezultatas po krizinių laikotarpių.

– Pone Gaidy, kalbant apie visuomenės požiūrį į asmenybes, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis aplenkė premjerą ir prezidentę. Ar tai šios apklausos netikėtumas, ar kaip tik prognozuotas pokytis?

– Gal kiek ir netikėtumas, nes tiek metų konkuravo du pagrindiniai politikai – Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė. Šiuo metu trečias politikas ir taip aukštai. Bet reikia atkreipti dėmesį, kad ne tiek S. Skvernelis per mėnesį pakilo (2 procentiniai punktai), o D. Grybauskaitė prarado 3 procentinius punktus, A. Butkevičius – maždaug 4 procentinius punktus.

– Kas lėmė tokius pokyčius ir sėkmę S. Skverneliui?

– S. Skvernelio sėkmė prasidėjo praėjusių metų rugsėjo mėnesį. Tada buvo incidentai pasienyje, konfliktas su prezidente, paskui kažkas kitas. Kai jis pasirodo viešoje erdvėje, jam sekasi auginti reitingą. O tie, kas įdėmiai stebi politiką, prisimena, kad buvo ne visai palankių premjerui ir prezidentei pasisakymų.

– Kita vertus, atsakymuose į klausimą „kas geriausiai atstovauja interesams?“ ryškiai pirmauja prezidentė, antroje vietoje – premjeras, o S. Skvernelis – penktoje vietoje. Kaip tai paaiškinti?

– Kiekvienas klausimas turi savo potekstę ir atspindi kitą realybę. Geriausiai interesams atstovauja labai stiprus žmogus, kuris gali priimti kažkokius sprendimus.

O klausimas apie palankiai ar nepalankiai vertinamas asmenybes daugiau susijęs su simpatijomis: žmogus gali būti labai simpatiškas, bet jis neturi pakankamai galių. Tačiau tie dalykai koreliuoja. Jei palankumas auga, žmogus ir kitame rodiklyje gali pasirodyti.

– Pone Gaidy, kaip rikiuojasi institucijos? Skelbiama, kad ugniagesiais gelbėtojais pasitiki 90 proc. apklaustųjų, antroje vietoje – policija. Tai, regis, taip pat nėra netikėtumas?

– Taip, jau daug metų ugniagesiai gelbėtojai gauna beveik 100 proc.  Matyt, kad jiems ir priklauso tas reitingas. Policija nuolatos dabar gauna apie 60 proc. – tai viena institucijų, kuriomis labiausiai pasitikima.

O pagal palankumą trečioje vietoje yra „Sodra“ – 56 proc. Tai aukščiausias rezultatas po krizinių laikotarpių. Iš esmės palankumas „Sodrai“ koreliuoja su ekonomine situacija: jei kažkas negerai finansų sistemoje, kažkas susvyruoja kitur ar netgi pasaulinėje scenoje (kaip buvo 2008 m.), iškart krinta pasitikėjimas „Sodra“. Šiuo metu jis pakankamai aukštas.

– Socialdemokratų reitingai pastaruoju metu stabiliai gerėjo, o dabar pastebimas šioks toks kritimas. Šiek tiek ūgtelėjo pasitikėjimas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija, taip pat – partija „Tvarka ir teisingumas“. Kokios yra to priežastys?

– Situacija gana stabili. Iš tikrųjų keliais procentiniais punktais sumažėjo tų, kurie ateitų balsuoti už socialdemokratus, bet ketvirtus metus valdančiai partijai čia nieko nuostabaus. Liberalų sąjūdis stabiliai įsitvirtino antroje vietoje. „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija surinko vienodai balsų.

Aš atkreipčiau dėmesį į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Nors ta partija nelabai pastebima, nelabai apie ją kalbama, bet ji visai netoli nuo Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“. Šiuo metu jos rezultatas aukščiausias per daugelį metų. Beje partijos vadovas Ramūnas Karbauskis pagal palankumą – penktoje vietoje tarp visų politikų.

Apklausa atliekama dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gaidį

mane nedomina tavo postringavima po vieno tamstos numerio...Tai sakai kad Skvernelio rezultata i geresni už prezydentės?:D)

Bauhaus

Šis sociologas vertins taip, kaip reikės, koks bus užsakymas. Pavardė viską pasako

KAUNAS

AS JUO NEPASITIKIU,NES JO KUNO KALBA-SUCIAUS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS