Šokiruojantys apklausos rezultatai: daugelis vaikus vis dar auklėja „beržine koše“ | Diena.lt

ŠOKIRUOJANTYS APKLAUSOS REZULTATAI: DAUGELIS VAIKUS VIS DAR AUKLĖJA „BERŽINE KOŠE“

  • 27

Bėgant metams tolerancija smurtui prieš vaikus mažėja, tačiau, anot Vaiko tiesių apsaugos tarnybos, šis pokytis Lietuvoje vyksta lėtai. Naujausia „Spinter tyrimų“ apklausa rodo, kad dalis lietuvių vis dar galvoja, kad fizinės bausmės yra vaikų auklėjimo priemonė, praneša LNK.

Didelė dalis žmonių vis dar neatpažįsta smurto prieš vaikus. Apie tai pokalbis su Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadove Ilma Skuodiene.

– Ar smurto Lietuvoje prieš vaikus mažėja, palyginti tendencijas ir pastaruosius kelerius metus?

– Smurto prieš vaikus nemažėja. 2021 m. smurto atvejų nustatyta žymiai daugiau, palyginti su 2020 m. Svarbu pasakyti, kad nebūtinai jo daugiau šeimose. Ta realybė dar neatkleista. Mūsų atliktos apklausos rodo, kad 2021 ir 2022 m. paklausus respondentų, ar fizinių bausmių taikymą jie laiko smurtu prieš vaikus, beveik 50 proc. jų atsakė, kad tai priklauso nuo aplinkybių. Reali situacija namuose gal kiek kita.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Gal galite pateikti pavyzdžių, kokių situacijų žmonės kartais nelaiko smurtu prieš vaikus?

– Lietuvoje įstatymu įvardytos keturios smurto rūšys – fizinis, seksualinis, psichologinis ir nepriežiūra. Visas sunkiai identifikuojame. Fizines bausmes vis dar esame linkę taikyti. Kalbant apie psichologinį smurtą, 30 proc. apklaustųjų nurodo, kad, paaugliui parėjus vėlai namo, jį vadinti valkata, nevykėliu ir pan. nebūtinai laiko smurtu, tai priklauso nuo situacijos. Dar esame linkę lyginti, žeminti vaiką, skaudinti. Atlikus apklausą 2021 ir 2022 m. ir paklausus, ar sukti ausį jie laiko smurtu, 2021 m. 47 proc. atsakė, kad nėra apsisprendę arba priklauso nuo aplinkybių, o 2022 m. taip atsakė 42 proc. Džiaugiamės, kad yra 5 proc. pokytis. Mūsų visuomenėje mažėja tolerancija smurtui, tai matome pagal augančius pranešimų skaičius. Palyginti 2021 ir 2022 m., skaičius išaugo apie 13 proc. Žmonės praneša, skambina, konsultuojasi, ar tai smurtas, ar įžeidimas. Tačiau vis dar esame linkę taikyti psichologinį ir fizinį smurtą kaip drausminimo priemonę ir tai atskleidžia atliktas tyrimas.

– Nustebino, kad tik 16 proc. apklaustųjų tikrai praneštų apie galimą smurto atvejį. Ar tai ne per mažas skaičius?

– 16 proc. tikrai mažas skaičius, tačiau tikiuosi, kad vis tiek, įsteigus Vaiko teisių liniją, žmonės drąsiau skambins, konsultuosis. Dėl to ir buvo ji įsteigta, nes žmonės neturėjo, kur pasikonsultuoti, pranešti dėl kaimyno, draugo, brolio situacijos. Žmonės skambina, konsultuojasi. Jei matome, kad tai galimas vaiko teisių pažeidimas, yra imtis pranešimų, tikrai registruojame ir žmonės reaguoja. Mūsų interneto puslapyje vaikoteises.lt galima atsidaryti ir registruoti pranešimą, matome, kad žmonės tuo naudojasi. Atsiradus daugiau kanalų ir galimybių, tikimės, kad 2023 m. pranešimų skaičius išaugs dvigubai.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Sokiruoja

Daugiausia valdzia ,tik kodel niekas i tai nekreipia demesio,nei teisesauga nei Tauta.

Senelis

Tevas tris kartus neblogai muse,bet Jis buvo teisus 100% duodamas man koses su protu. Ir visiskai uz tai nepykau ir dabar nepykstu.

Sakydavo:

Uz vienas 'mustas' geriau uz 10 nemustu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS