Sprendžia Panevėžio kino teatro „Garsas“ likimą: įsikišo ir Prezidentūra | Diena.lt

SPRENDŽIA PANEVĖŽIO KINO TEATRO „GARSAS“ LIKIMĄ: ĮSIKIŠO IR PREZIDENTŪRA

Įsikišus Prezidentūrai, Seimui atskaitinga Valstybinė kultūros paveldo komisija ragina persvarstyti Panevėžio kino teatro „Garsas“ išsaugojimo klausimą nacionaliniu mastu, tačiau su tuo nesutinka Kultūros paveldo departamentas.

Sovietmečiu statytą pastatą Panevėžio miesto savivaldybė ketina nugriauti ir vietoj jo statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą.

Patariamąją funkciją vykdančios paveldos komisijos Paveldosaugos ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Viktorija Gadeikienė BNS sakė, kad komisija, sulaukusi Prezidentūros kreipimosi, nusprendė prašyti Kultūros paveldo departamento (KPD), jog šis inicijuotų klausimo nagrinėjimą nacionaliniu lygmeniu. Tačiau pats departamentas nurodė nematantis tam pagrindo.

Prezidento vyriausioji patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Sonata Šulcė ragina politikus atsižvelgti į vietos bendruomenės prašymus, o išsiskyrus specialistų nuomonėms, pabrėžia, kad yra svarbi „bendra kultūros paveldo specialistų nuomonė ir aiški jos komunikacija, kad visuomenėje nekiltų abejonių dėl sprendimų skaidrumo ir pagrįstumo“.

„Taip pat svarbu, kad ateityje šis pastatas būtų naudingas vietos bendruomenei – būtent ji turėtų nuspręsti, kam būtų naudojamas pastatas. Todėl reikia aiškiai išgirsti bendruomenės lūkesčius, o jei jie yra skirtingi – sudaryti erdvę diskusijai ir sprendimo priėmimui“, – BNS teigė S. Šulcė.

Taip pat svarbu, kad ateityje šis pastatas būtų naudingas vietos bendruomenei – būtent ji turėtų nuspręsti, kam būtų naudojamas pastatas.

Prezidentūros įsikišimo prašė visuomeninės iniciatyvos „Išsaugoti „Garsą“ atstovai, nes vietinė Panevėžio savivaldybės ekspertų taryba dar anksčiau nusprendė nesuteikti kino teatrui teisinės apsaugos – tai leido jį griauti.

„Paveldo komisija šį objektą vertina ne kaip vietinio reikšmingumo, o kaip nacionalinio, kadangi jis vienintelis Lietuvoje yra likęs veikiantis sovietinio modernizmo stiliaus kino teatras. O jį vertino Panevėžio vietinė taryba, dėl to paveldo komisija mano, kad tą turėtų įvertinti prie Kultūros paveldo departamento sudaryta taryba, kuri vertina nacionalinio lygmens objektus“, – pabrėžė V. Gadeikienė.

Rašte nurodyta, kad svarbi ir šio pastato visuomeninė, kino teatro funkcija, ją taip pat rekomenduojama išsaugoti.

Vis dėlto KPD atstovai sako, kad „Garso“ įrašymo į kultūros vertybių registrą klausimas nebus nagrinėjamas, nes tą inicijuoti turėtų būtent Panevėžio savivaldybės suburti paveldosaugininkai, jei nuspręstų, kad „objekto lygmuo yra aukštesnis nei vietinis“. Departamentas nurodo tokio kreipimosi nesulaukęs.

„Informuojame, kad klausimas dėl Panevėžio miesto kino teatro „Garsas“ įrašymo į Kultūros vertybių registrą nebus perduotas svarstyti departamento Vertinimo taryboms“, – teigiama KPD atsakyme.

Pasak V. Gadeikienės, visuomenininkai taip pat kelia klausimą, kodėl savivaldybė nesvarsto galimybės restauruoti šalia esančio buvusio konservų fabriko pastato ir šiame, saugoma kultūros vertybe pripažintame pastate įkurti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą.

Kultūros paveldo komisija pabrėžia pritarianti Stasio Eidrigevičiaus menų centro steigimui, bet „ieškant kitų, šiai paskirčiai tinkamų erdvių“.

Komisija, be KPD, šį raštą persiuntė Prezidentūrai, Panevėžio miesto savivaldybei, kitoms institucijoms.

Pasak komisijos atstovės, įvertinta ir tai, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atlieka tyrimą dėl Panevėžio miesto savivaldybės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos Evaldo Zilinsko galimo interesų konflikto.

Skunde VTEK nurodoma, kad jis nenusišalino nuo sprendimų svarstant „Garso“ pripažinimo saugotinu objektu klausimą, nors jis galbūt dirbo su šio teatro rekonstrukcijos projektu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kartotinis projektas

Kaip rašoma Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro puslapyje,"...Kino teatro projektas panaudotas Druskininkuose (kino teatras „Aidas“), Klaipėdoje („Vaidila“), Panevėžyje („Garsas“)...." Kaip suprantu,tai kartotinis projektas,nieko unikalaus čia nėra.

Q

aplamai reikia griauti puse Panevėžio , tuščias miestas miestas , po truputi ir paskutiniai išsilakstys

Jūs nesuprantate,

kad trukdote ,,įsisavinti-pasisavinti''
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS