Statistikos departamentas perima COVID-19 duomenų apdorojimą ir skelbimą | Diena.lt

STATISTIKOS DEPARTAMENTAS PERIMA COVID-19 DUOMENŲ APDOROJIMĄ IR SKELBIMĄ

Statistikos departamentas ketvirtadienį paskelbė perimantis COVID-19 duomenų apdorojimą ir skelbimą, nuo šiol minėta informacija bus teikiama iš vieno šaltinio.

„Statistikos departamentas perėmė pandemijos duomenų apdorojimo, analizavimo, interpretavimo ir skelbimo procesus. Tuo siekiama, kad visuomenė gautų kuo tikslesnę informaciją. Duomenų skelbimas vyks vienu laiku, bus galima atlikti detalias duomenų analizes“, – pranešime teigia Statistikos departamento generalinė direktorė Jūratė Petrauskienė.

Anot jos, statistikai parengs ir rodiklių skaičiavimo metodiką, „tai padės išvengti įvairių manipuliacijų informacija ir suprasti, kaip skaičiuojami šie duomenys“.

„Mūsų departamentas turi reikiamos kvalifikacijos darbuotojus šiems darbams atlikti. Be to, visuomenei bus skelbiama daugiau analizių bei įžvalgų“, – pridūrė departamento vadovė.

Mūsų departamentas turi reikiamos kvalifikacijos darbuotojus šiems darbams atlikti. Be to, visuomenei bus skelbiama daugiau analizių bei įžvalgų.

Anot jos, anksčiau kai kurie duomenys būdavo imami iš pirminio šaltinio – e.sveikatos, o kai kurie gaunami iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC).

„Imant duomenis iš skirtingų šaltinių visada yra tikimybė, kad jie nebus sinchronizuoti, nebus pritaikytos vienodos taisyklės. Informacijos apdorojimo, analizavimo ir skelbimo perėmimas bei centralizavimas padės išvengti šių klaidų“, – pažymima pranešime.

Visa COVID-19 duomenys iš pirminių šaltinių „suplauks“ į Valstybės duomenų valdysenos informacinę sistemą.

Statistikos departamento, Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos analitikai galės duomenis analizuoti ir išvadas pateikti sprendimų priėmėjams ir visuomenei.

Statistikos departamentas nurodo reguliariai skelbsiantis išsamią ir maksimaliai detalią – kiek tai leidžia asmens duomenų apsaugos užtikrinimo reikalavimai – su COVID-19 susijusią informaciją: koronaviruso infekcijos paplitimo, testavimo, sergamumo, mirtingumo, sveikatos priežiūros įstaigų veiklos ir resursų, taip pat vakcinacijos rodiklius.

Šią savaitę kelias dienas COVID-19 duomenų skelbimas buvo strigęs, atsirado neatitikimų, kaip paaiškėjo, sutrikus NVSC elektroninės sistemos veiklai.

Vyriausybei trečiadienį posėdyje pavedus Statistikos departamentui nuo kitų metų atlikti statistinį COVID-19 tyrimą, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys minėjo, kad pakeitimai susiję ir su tuo, kad jo netenkina „besikartojantys netikslumai dėl įvairių statistinių dalykų“, o šie netikslumai, anot jo, „ypač susiję su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veikla“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Š

Melas dkleidžiamas

Nu

Nes nėra koronos tik eilinis gripas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS