Stintų šventė Palangoje – su kvapu | Diena.lt

STINTŲ ŠVENTĖ PALANGOJE – SU KVAPU

Ant plauko pakibo Stintų šventė. Likus vos kelioms savaitėms iki garsiausio žiemos renginio, jo kuluaruose kilo neregėtas skandalas. Ilgamečiai "Palangos stintos" rengėjai paskelbė atsistatydinantys, tarp jų – ir vienas šventės sumanytojų – Nerijus Stasiulis.


 

Ant plauko pakibo Stintų šventė. Likus vos kelioms savaitėms iki garsiausio žiemos renginio, jo kuluaruose kilo neregėtas skandalas. Ilgamečiai "Palangos stintos" rengėjai paskelbė atsistatydinantys, tarp jų – ir vienas šventės sumanytojų – Nerijus Stasiulis.

Skandalas Kultūros centre

Savivaldybės biudžetinė įstaiga "Palangos jaunimo ir kultūros centras" tikrąja to žodžio prasme labai nukraujuoja.

Nuo vasario 1 d. iš šio centro direktoriaus pareigų pasitraukė Žilvinas Kažys, o iškart po Vasario 16-osios iškilmių pareiškimus išeiti iš darbo "šalių susitarimu" pateikė dar šeši įstaigos administracijos darbuotojai.

Tarp jų ir ilgametis kurorto renginių organizatorius bei siela Nerijus Stasiulis.

"Stintų šventė yra N.Stasiulio užaugintas renginys. Labai džiaugėmės, kad ilgainiui pavyko pritraukti ir Palangos verslininkus. Jų indėlis didžiulis, bet N.Stasiulis kasmet atlikdavo tą juodą vadybinį darbą – nuo stalų suvežiojimo iki reklaminių plakatų. Žinoma, Stintų šventės partneriai – verslininkai buvo sukrėsti, išgirdę apie Nerijaus pasitraukimą", – dienraščiui pripažino Ž.Kažys.

Neoficialiais duomenimis, išeinantieji pradžioje bandė įtikinti Palangos valdžią "kažką daryti" dėl kelių nuolatos konfliktuojančių ir "vandenį drumsčiančių" įstaigos darbuotojų.

Kai į tai reaguota nebuvo, dalis Kultūros centro "smegenų", generuojančių pagrindines renginių idėjas ir jas įgyvendinančių, nusprendė trauktis iš darbo, – esą darbinė atmosfera tapo nebepakenčiama.

Be to, kurorto valdžia, užkraudama didelę atsakomybę, nutarė naujai pastatytą Koncertų salę atiduoti administruoti būtent Kultūros centrui, nes šio objekto koncesija kol kas niekas taip ir nesusiviliojo.

Skandalingiausia tai, kad įtampa Kultūros centro komandoje sprogo pačiame šventės "Palangos stinta" pasirengimo įkarštyje.

Kaip dabar pavyks įgyvendinti visus sumanymus, pradedant Koncertų salės valdymu ir artėjančiais turistinio sezono renginiais, kai iš administracijos pasitraukia 7 darbuotojai, sunku įsivaizduoti.

Istorija "apaugo barzda"

Buvęs Palangos kultūros centro direktorius Ž.Kažys neslėpė, kad iš pareigų nusprendė trauktis dėl visus metus trunkančios nenormalios atmosferos darbe po skandalingo incidento Palangos kurhauze su tiesioginiu vadovu, savivaldybės Kultūros skyriaus vedėju Vygantu Rekašiumi.

Prieš pat Naujuosius metus, 2014-ųjų gruodžio 31 d., Kultūros šventove vadinamame Palangos kurhauze įvyko brutalus susidūrimas, kai smūgiais į veidą santykius čia aiškinosi V.Rekašius (A.Aleksėjūnaitė. "Vietoj kultūros – smurtas", "Klaipėda", 2015 01 07).

Įsiutusio valdininko elgesys tada be žado paliko žinomą atlikėją Donatą Montvydą, jo prodiuserį Martyną Tylą bei pasaulinio garso smuikininką Martyną Švėgždą von Bekkerį.

Incidentą matė ir daugiau žmonių, tą dieną buvusių žinomų atlikėjų repeticijoje.

Valdininko įniršio sulaukė Palangos kultūros centro vadovas Ž.Kažys, pamėginęs aiškintis situaciją su savo pavaldine Diana Rekašiene (Kultūros skyriaus vedėjo V.Rekašiaus žmona) dėl to, kas iš minėtų atlikėjų turi teisę repetuoti salėje prieš pasirodymus.

Po to esą buvo keli V.Rekašiaus smūgiai Ž.Kažiui, o vėliau – įvairūs mėginimai užmaskuoti nedovanotiną elgesį su savo pavaldiniu, kol įtampa tapo nebepakeliama.

"Pirmąjį praeitų metų pusmetį po šio incidento santykiai su savivaldybės administracija dar buvo dalykiški, bet po to kažkas pasikeitė. Manęs ėmė vengti, ignoravo, nebekviesdavo į pasitarimus, tarsi manęs nė nebūtų. O juk vyko Palangos koncertų salės statybos. Nusišalinau nuo bet kokių iniciatyvų, tuos darbus perėmė mano pavaduotojas N.Stasiulis", – pasakojo Ž.Kažys.

Po ilgiau nei metų prokurorai nusprendė ikiteisminį tyrimą dėl minėto incidento nutraukti, prilyginę jį kone buitiniam konfliktui.

"Tokį prokurorų sprendimą apskundėme teismui. Rankų nenuleidžiu, laukiu, kas bus toliau, per tuos metus V.Rekašius nė karto neparodė jokio ženklo, kad norėtų taikytis", – tikino Ž.Kažys.

Stebinantis vedėjo optimizmas

V.Rekašius, kuriam labiausiai turėtų skaudėti galvą dėl byrančios Palangos kultūros centro komandos, ant kurios pečių laikėsi beveik visi pagrindiniai viešieji kurorto renginiai, didelės bėdos čia nemato.

"Aš neturiu, ką komentuoti, tik girdėjau, kad yra toks sprendimas, o kai bus de facto įvykę, tada ir žiūrėsime, ką daryti. Iš tikrųjų visi planai nesikeičia. Yra, kas tuo planus vykdys", – optimizmu tryško V.Rekašius.

Paklaustas, kokia situacija dėl incidento su Ž.Kažiu, V.Rekašius teigė, jog situacija tokia, kokia ir turėjo būti.

"Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, ir jis tai žino. Dėl ko jūs skambinate? Kuo tai susiję dalykai su iš Kultūros centro išeinančiais darbuotojais? Niekas niekur neišėjo. Jūs turbūt daugiau žinote už mane", – tiek tepasakęs, telefono ragelį numetė V.Rekašius.

Metas keisti sistemą?

Pasak ilgamečio kurorto renginių organizatoriaus N.Stasiulio, jo pasilikti niekas neįkalbės, o ir Palangos kultūros struktūroms metas keistis, pradedant žmonių resursais ir baigiant požiūriu į biudžeto formavimą kurorto šventiniams renginiams.

"Mano manymu, atėjo metas atskirti masinių renginių funkcijas nuo meninio ugdymo. Reikia pagalvoti, kaip stiprinti jaunimo užimtumą, atskirti kultūrinių objektų valdymą. Kitaip tariant, metas keisti "kultūros instrumentus". Reikia permainų pačioje sistemoje. Natūralu, kad su esamu valdymo modeliu Palanga nebesuspės šiame laikmetyje", – prognozavo N.Stasiulis.

Pasak palangiškio, jis ir toliau dirbs tai, ką geriausiai moka, ir savo renginių organizavimo gebėjimus siūlys visiems, kam reikės.

"Dėl mano išėjimo iš Kultūros centro jokio kartėlio nejaučiu, su niekuo nekonfliktavau. Tai nereiškia, kad išskrendu į Marsą. Tiesiog priaugome prie tokios situacijos, kad Palangai reikia naujos sistemos, naujos struktūros, šviežio kraujo", – savo nuomonę pareiškė N.Stasiulis.

Garbingi – iki galo

Nepaisant to, kad N.Stasiulis ir jo komanda po Stintų šventės nebeketina toliau dirbti Palangos kultūros centre, apie būsimą renginį organizatorius kalbėjo su tokiu užsidegimu, tarsi nieko neįvyko.

"Šventėje, kaip ir olimpiadoje, – tik patys geriausi dalyviai. Bus daug įvairiausių dalykų, daug muzikos, daug visokių atrakcijų. Programa bus kokybiškesnė, koncerte – geriausi atlikėjai iš visos Lietuvos, tikrai bus daug verslo naujienų, žinau, kad ketinama pristatyti naują būdą kepti žuvis ant žarijų", – dėstė N.Stasiulis.

Bus meškeriojimo nuo Palangos jūros tilto varžybos, tuo pat metu į kurortą suvažiuos ir vadinamieji ruoniai, kurių maudynės Baltijos jūroje sutraukia tūkstančius žioplių ir šimtus sveikuolių.

Šiais metais dalyvaus ir pasieniečiai, kurie svečius vaišins pačių virta žuviene.

Į šventę atvyks tautodailininkų iš Žemaitijos, kurie ruošia specialius suvenyrus.

Šiemet planuojamas rekordinis jų skaičius – apie 120, "Palangos stintoje" ketina dalyvauti 35 restoranai.

"Šiemet naujovė yra pajūrio žvejų renginių turas pajūryje, tad vieną savaitgalį svečius kviesime į Palangos stintų šventę, kitą – į Neringos Stintapūkio šventę. O kitais metais prie mūsų prisijungs ir Liepojos stintų šventė. Norime suformuoti pramogų paketą turistui, kad pritrauktume žmonių į Baltijos pajūrį žiemos metu", – teigė N.Stasiulis.

Anot, N.Stasiulio, Kultūros centro darbuotojai jaučia atsakomybę miestui ir jo žmonėms bei svečiams, todėl savo išėjimą iš darbo jie planavo po Stintų šventės ir Vasario 16-osios iškilmių bei Užgavėnių.

GALERIJA

  • N.Stasiulis <span style=color:red;>(dešinėje)</span> neslėpė, kad iš pareigų traukiasi ir dėl pašlijusių darbo santykių įstaigoje.
  • Keliolika metų rengiama Stintų šventė pajūryje tapo vienu populiariausių renginių.
Rašyti komentarą
Komentarai (35)

palangiškė

NERIJAU, NETIESĄ KALBI, PATS ŽINAI, KAD NE TIESĄ, KAS KAS JAU KAS O TU NAUJOVIŲ TIKRAI NENORĖJAI,DIREKTORIAVAI "N" METŲ, IR TAVE TENKINO VISKAS KAS BUVO KULTŪROS CENTRE....AR NE TAIP???????????????????

Tomas

Palangoje idomu, pirma pastatome "PALANGOS ARENĄ" :) o paskui galvojama, kas ją galės pagloboti, kas galės suorganizuoti koncertą ar spektaklį, tokį pastatą gi reikia prižiūrėti, elementariai šildyti, gi pradės pelyti ir vėl nenormalūs pinigai bus kišami tariamam padažymui, juokinga.... teisigai daro, kad išeina iš darbo, ir palaikau, kad atlaikys STINTĄ ir VASARIO -16osios šventę, išeis iš darbo pakeltą galva. ŠAUNUOLIAI!!!

Livija - autorei

Gerbiama Asta, su visa pagarba - jūs minite, kad ir Martynas Švėgžda fon Bekeris liko "be žado". Sprendžiant iš Jūsų straipsnio konteksto, "be žado" jis liko todėl, kad palaiko Ž. Kažį. O tai prasilenkia su tiesa :http://www.palangostiltas.lt/kurhauze+vietoj+kulturos++nekulturingas+z+kazio+ir+v+rekasiaus+konfliktas,7,2,5456.html
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS