Stovyklauti – smagu, pasirengti – būtina | Diena.lt

STOVYKLAUTI – SMAGU, PASIRENGTI – BŪTINA

  • 0

Vasarai įsibėgėjus pabėgimas nuo civilizacijos, gamtos apsuptis, maudynės vandens telkiniuose ir maisto ruošimas gryname ore skatina krautis kuprines ir leistis stovyklauti. Stovyklavimas gali būti išties smagus nuotykis, tačiau jam, anot Lietuvos skautijos atstovo Dominyko Židonio, būtina tinkamai pasiruošti.

Kad vaišės neapkarstų

Pasak Lietuvos skautijos Jaunimo programos skyriaus koordinatoriaus D. Židonio, vienas svarbiausių dalykų stovyklaujant – tinkamai laikyti maistą. Vyraujant aukštai oro temperatūrai lauke, išlaikyti maistą kuo ilgiau šviežią ir tinkamą valgyti – išties sudėtinga, ypač neturint tam tinkamų profesionalių priemonių.

„Mes, skautai, taikome tam keletą gudrybių, leidžiančių apsaugoti maisto produktus nuo sugedimo. Viena jų – savadarbis šaldytuvas, kuris sukonstruojamas iškasus gilią duobę, jos dugną išklojus šakomis, įdėjus į ją šaltkrepšį ir uždengus tankiu šakų sluoksniu. Jei šaltkrepšio neturite, jį galima pakeisti storesniais šiukšlių maišais. Norint, kad toks šaldytuvas veiktų efektyviai, parinkite jam vietą, kur saulės spinduliai nepatenka“, – pataria D. Židonis.

Stovyklaujant prie vandens telkinių, Lietuvos skautijos atstovo teigimu, maistui išsaugoti galima pasinaudoti ir jais. Maistą rekomenduojama sandariai supakuoti ir pririšti prie virvės, tuomet vieną jos galą pritvirtinti prie medžio, o kitą, kurio gale yra maisto ryšulys, įleisti į vandenį medžių pavėsyje. Šis metodas labiausiai pasiteisina, kai vanduo yra tekantis, nes tada jo temperatūra – žemiausia.

Išsirinkti stovyklavietę

D. Židonis pažymi, kad prieš išsiruošiant poilsiauti gamtoje labai svarbu įvertinti kelis aspektus, leisiančius džiaugtis maloniu poilsiu. Pirmiausia jis pataria išsirinkti tinkamą vietą, nes ne visuose miškuose galima stovyklauti ar kūrenti laužus – tam įrengtos specialios stovyklavietės.

„Svarbu atkreipti dėmesį ir į oro sąlygas – vis dažniau vasarą būna paskelbiami perspėjimai dėl sausros ir gaisrų pavojaus, kurių metu stovyklauti miškuose draudžiama. Renkantis vietą iškylai įtakos turi ir šalia esantys vandens telkiniai ir kiti gamtos elementai. Pavyzdžiui, jei netoliese yra daugiau drėgmės, tikėtina, kad toje vietoje galima susidurti su daugiau uodų“, – pasakoja skautas.

D. Židonis priduria, kad planuojant nakvynę gamtoje svarbu pasirūpinti ir tinkamu inventoriumi, pavyzdžiui, palapine, pasidomėti arčiausiai stovyklavietės esančia infrastruktūra – ligoninėmis, vaistinėmis, parduotuvėmis.

„Esant galimybei rinkitės palapinę tokią, kuri būtų kiek įmanoma labiau atspari lietui, bet turėtų ir vėdinimo sistemą. Žinoma, labai svarbu ir tinkamai pastatyti palapinę – tinkamai ištemptos atotampos leidžia lengvai nubėgti lietaus vandeniui ar rasos lašeliams, jie neįsigeria į audinį. Kitas svarbus elementas norint komfortiškai stovyklauti gamtoje – tinkamas miegmaišio pasirinkimas. Svarbu įvertinti, kokia vidutinė nakties temperatūra bus jums stovyklaujant ir pagal tai rinktis miegmaišį“, – pataria skautas.

Kuprinėje – būtinos priemonės

Anot skauto, gamtoje slypi ne tik džiaugsmas, bet ir nemažai pavojų, apie kuriuos būtina pagalvoti. Pavyzdžiui, siekiant išvengti nudegimų saulėje ar sveikatos sunkumų, privalu pasirūpinti kepurėmis, apsauginiais kremais, stebėti išgeriamo vandens kiekį, o pajutus dehidratacijos požymių – naudoti mineralus.

„Itin svarbu pasirūpinti apsauga nuo vabzdžių – tai gali būti įvairūs purškalai nuo uodų ir erkių asmeniniam naudojimui, žvakės ar elektroniniai įtaisai uodams atbaidyti didesnėje teritorijoje, pavyzdžiui, prie laužo. Nepamirškite ir priemonių, leidžiančių apsisaugoti nuo nelaimingų atsitikimų naudojant ugnį – šalia laužo ar viryklės turėkite nedegų audeklą ar kitą priemonę, skirtą ugniai gesinti“, – pataria D. Židonis.

Bent kartą iškylavę gamtoje žino, kad svarbu susikrauti ir miegui skirtus daiktus: miegmaišį, kilimėlį, palapinę, higienos priemones. Renkantis iškylai aprangą svarbu neprisikrauti per daug drabužių – dažnai užtenka vos kelių marškinėlių, poros kelnių, šortų, apatinių drabužių, kelių porų kojinių, megztinio ar švarkelio.

Svarbu nepamiršti ir patogios avalynės, apsaugos nuo lietaus, prožektoriaus, valgymo indų ir įrankių, gertuvės, turistinio peilio. Skautas primena, kad į gamtą reikėtų pasiimti priemonių ugniai įkurti ir maistui kepti reikalingų daiktų – anglių, iešmelių ar kilnojamosios kepsninės.

„Planuojant veiklas gamtoje visada pravartu turėti ir vaistinėlę, kurioje vietos turėtų atsirasti ne tik tvarsčiams ar pleistrams, bet ir pirmojo būtinumo medikamentams – purškalui, skirtam nudegimų pažeistoms vietoms, vaistams nuo alergijos, tepaliukui nuo vabzdžių įkandimų, pincetui erkėms traukti, šalčio paketui ir kitiems vaistams, kuriuos naudojate kasdien“, – patarimais dalijasi skautas D. Židonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS