JAV nesuteikė duomenų Lietuvai tyrime dėl CVŽ kalėjimo | Diena.lt

JAV NESUTEIKĖ DUOMENŲ LIETUVAI TYRIME DĖL CVŽ KALĖJIMO

Jungtinės Valstijos (JAV) Lietuvos prokurorams nesuteikė duomenų tyrime dėl Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo greta Vilniaus.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė iš JAV gavusi atsakymą į rugsėjį išsiųstą tarptautinį pagalbos prašymą.

„Jame nurodoma, kad JAV neturi galimybės pateikti prašomų duomenų ir atsakymų į Lietuvos prokurorų klausimus“, – teigia prokuratūra.

Prokurorai skelbia toliau vykdantys ikiteisminį tyrimą „pagal sudarytą tyrimo bei proceso veiksmų planą“. Pabrėžiama, kad nustatyti visas tyrimui reikšmingas aplinkybes ir jas įvertinti galima „tik surinkus visus reikiamus duomenis“.

2014-ųjų gruodį JAV Senatas paskelbė ataskaitą apie slaptus CŽV įkalinimo centrus. Ataskaitoje minimas ir „violetiniu“ vadinamas centras, veikęs 2005–2006 metais. Žmogaus teisių gynėjai mano, kad šis centras veikė Lietuvoje, Antaviliuose.

2014-aisiais po teismų sprendimų Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną, 2015-aisiais prie jo pridėjo atnaujintą tyrimą dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo. Tarptautinės pagalbos prašymai buvo išsiųsti į JAV, Lenkiją, Rumuniją ir kitas valstybes. Tyrimas vyksta iki šiol, įtarimai niekam nepateikti.

Prokuratūra nurodė, kad iš kai kurių valstybių buvo gauti atsakymai, „tačiau jokių reikšmingų tyrimui duomenų iki šiol nėra gauta“. Daugiau informacijos apie tyrimą neskelbiama, nes ji, anot prokurorų, pripažinta valstybės ar tarnybos paslaptimi.

Lietuva neigia buvus kalėjimą

Europos Žmogaus Teisių Teismo penkių teisėjų kolegija pirmadienį renkasi svarstyti Lietuvos Vyriausybės prašymą peržiūrėti sprendimą, kad šalyje 2005–2006 metais veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas.

Teisėjai turėtų apsispręsti, ar perduoti bylą Didžiajai kolegijai. Sprendimą dėl Lietuvos skundo žadama skelbti antradienį.

Europos Žmogaus Teisių Teismas gegužės 31 dieną paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas CŽV kalėjimas, kur amerikiečiai tardė įtariamuosius terorizmu.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaidai).

JAV pareigūnai yra sakę, kad 47 metų A. Zubaydah galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių Amerikoje, tačiau jam oficialūs kaltinimai iki šiol nėra paskelbti. Skelbiama, kad vyras šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Žemaitijos kaunietis

Stop.Ar tikite,kad EŽTT teisėjai tokie pat kaip ir Lietuvoje ir gali nubausti be įrodymų ?

...

JAV niekada mums draugu nebuvo.

nuomone

reikia buvusi Amerikona Adamku prispausti prie sienos ir jis isplepes visa tiesa o kad buvo toks kalejimas tai manau 100 procentu.ir sita bauda turetu sumoketi Adamkus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS