STT: beveik penktadalis savivaldybių įmonių darbuotojų – giminės | Diena.lt

STT: BEVEIK PENKTADALIS SAVIVALDYBIŲ ĮMONIŲ DARBUOTOJŲ – GIMINĖS

Savivaldybių įmonėse giminystės ryšiai sieja vidutiniškai penktadalį, o kai kur – net pusę darbuotojų, pirmadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi savivaldybių įmonių nepotizmo rizikos intensyvumo analizę.

STT duomenimis, birželį iš beveik 22 tūkst. savivaldybių valdomų įmonių darbuotojų giminystė siejo 4 tūkstančius.

Vidutiniškai savivaldybių įmonėse giminaičiai sudaro 19 proc. visų darbuotojų, o atskirose įmonėse giminaičių dalis gali siekti ir iki 50 proc. darbuotojų.

Didžiausia dalis darbuotojų, susijusių giminystės ryšiais, nustatyta Druskininkų (35 proc.), Neringos (34%) ir Vilniaus rajono (23 proc.) savivaldybių valdomose įmonėse.

Svarbu užtikrinti, kad ši korupcijos rizika būtų valdoma, giminaičiai nebūtų susiję pavaldumo ryšiais, nebūtų bandoma naudotis pareigomis.

Didžiausia dalis giminystės ryšiais susijusių darbuotojų – pusė – buvo Šilalės rajono savivaldybės uždarojoje akcinėje bendrovėje „Gedmina“, teikiančioje laidojimo paslaugas. 42 proc. giminių dirba „Neringos komunalininke“, po 41 proc. – „Kelmės komunalininke“ ir Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centrą „Aqua“ valdančioje bendrovėje.

STT nuotr.

Taip pat nustatyta, kad vidutiniškai 6 proc. savivaldybių įmonių darbuotojų turi giminaičių tas įmones valdančių savivaldybių administracijose. Atskirose įmonėse tokių darbuotojų – 30 procentų.

Didesnė išorinio nepotizmo rizika nustatyta Klaipėdos rajono (25 proc.), Lazdijų rajono (23 proc.) ir Varėnos rajono (22 proc.) savivaldybių valdomose įmonėse.

Savivaldybių valdomos įmonės, turinčios didžiausią dalį giminystės ryšių savivaldybių administracijose yra „Varėnos vandenys“ (31 proc.), „Lazdijų vanduo“ (31 proc.), „Varėnos komunalinis ūkis“ (29 proc.) ir „Šilutės šilumos tinklai“ (28 proc.).

„Nepotizmas yra viena iš pagrindinių korupcijos priežasčių savivaldoje. Tęsdami nepotizmo rizikos stebėseną, matome, kad ši problematika yra aktuali ne tik savivaldybių administracijose, bet ir jų valdymo srityse. Svarbu užtikrinti, kad ši korupcijos rizika būtų valdoma, giminaičiai nebūtų susiję pavaldumo ryšiais, nebūtų bandoma naudotis pareigomis, būtų užtikrinamas priimamų sprendimų skaidrumas“, – pranešime sako STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas Jovitas Raškevičius.

GALERIJA

  • STT: beveik penktadalis savivaldybių įmonių darbuotojų – giminės
Š. Mažeikos ir A. Ufarto / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

ALGIS

MANO SUPRATIMU REIKĖJO IŠ VISŲ SAVIVALDYBIŲ PADARYTI VIENĄ , KAIP PADARĖ SU URĖDIJOM , IŠ VISŲ SENIŪNIJŲ -IRGI VIENĄ , IŠ VISŲ POLICIJOS KOMISARIATŲ IRGI VIENĄ - KIEK PINIGŲ BŪTŲ SUTAUPYTA

Anonimas

Už tokią Lietuvą ir kovojom.

minde

nera valdiskos istaigos lietuvoj kad nebutu giminiu kurie valgo mokesciu moketoju pinigus tiem glusiam kiti turi uzdirbt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS