STT siūlo nenaikinti valstybės įmonių vadovų kadencijų ribojimo | Diena.lt

STT SIŪLO NENAIKINTI VALSTYBĖS ĮMONIŲ VADOVŲ KADENCIJŲ RIBOJIMO

  • 0

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kritiškai vertina siūlymą naikinti ribojimą valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovams dirbti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Tarnybos vertinimu, tai atvertų kelią neskaidriai veiklai ir protekcijoms, korupcijos rizikai dėl dešimtmečiais dirbančių vadovų ryšių su politikais.

Naikinti tokį apribojimą siūlo kai kurie Seimo nariai, teikiantys Valstybės ir savivaldybės įmonių bei Akcinių bendrovių įstatymų pataisas

„Įstatymų projektais siūloma leisti asmenį skirti valstybės ar savivaldybės valdomos įmonės vadovu neribotą kadencijų skaičių. Tai, tarnybos vertinimu, gali turėti įtakos galimai neskaidriai (...) vadovų veiklai, nepotizmo ar kronizmo praktikų įsigalėjimui, ilgą laiką (daugiau nei 10 metų) vadovaujančių vadovų ryšių su politikais atsirandančioms korupcijos rizikoms, ekonomiškai nenaudingų ir neskaidrių sandorių sudarymui“, – rašoma vertinimo, kurį STT atliko savo iniciatyva, išvadoje.

Tarnybos manymu, siūlymas įmonės vadovo skyrimą kitai kadencijai vertinti atsižvelgiant į tai, ar įmonė pasiekė visus  tikslus, nėra tinkamas, nes neatspindi skaidrumo, efektyvumo, lyderystės, darbuotojų įsitraukimo, gerosios valdysenos veiklos aspektų.

Ribojimas įmonių vadovams eiti pareigas daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės įvestas 2017 metais.

Pasak STT, iki 2017 metų beveik pusės valstybės įmonių – 34 iš 79 – vadovų šias pareigas ėjo ilgiau nei dešimtmetį.

2019–2020 metais atliktų analitinės antikorupcinės žvalgybos analizių dėl nepotizmo rizikų valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse duomenys rodo, kad apie 20 proc. jų darbuotojų yra susiję giminystės ryšiais, o atskirose savivaldybių įmonėse giminaičių dalis siekė ir iki 50 procentų.

Šešiose savivaldybėse tirtose įmonėse 28 proc. vadovais dirbo politinių partijų atstovai, o kuria nors politinei partijai priklausė kas devintas savivaldybių įmonių darbuotojas.

Neriboti vadovų kadencijų pernai gruodį pateiktomis pataisomis siūlo Seimo nariai „valstiečiai“ Juozas Varžgalys, Gintautas Kindurys, Algimantas Dumbrava ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Čepononis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS