STT vadovas: atleidimas pasibaigus kadencijai nėra jokia staigmena | Diena.lt

STT VADOVAS: ATLEIDIMAS PASIBAIGUS KADENCIJAI NĖRA JOKIA STAIGMENA

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Žydrūnas Bartkus sako, kad atleidimas iš pareigų pasibaigus kadencijai jam nėra jokia staigmena.

„Aš vertinu kaip natūralų veiksmą, nes baigiasi mano kadencija, tai nėra jokia staigmena man. Turėjau susitikimą su prezidentu, kurio metu aptarėme, kas nuveikta per penkerius metus, išskirtinai susitikimas buvo geros nuotaikos aplinkoje, ir man atrodo, kad ši situacija natūrali“, – antradienį per susitikimą su opozicine Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija sakė Ž. Bartkus.

Ž. Bartkus teigė, kad prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su juo baigiantis kadencijai, aptarė nuveiktus darbus ir jokių priekaištų neišsakė. Kai kurie parlamentarai kelia klausimus, kodėl Ž. Bartkaus kandidatūra nepasiūlyta antrai kadencijai.

„Jei aš būčiau atleidinėjamas kadencijos viduryje, aš norėčiau, kad įvardintų priežastis, kas ne taip, o kadangi kadencijos pabaiga, aš manau, solidu su manimi nediskutuoti, kas ne taip, o lūkesčius išsakyti naujam vadovui. Lūkesčio, kad man bus išsakytos kokios nors pretenzijos, aš neturėjau“, – per susitikimą sakė Ž. Bartkus.

Lūkesčio, kad man bus išsakytos kokios nors pretenzijos, aš neturėjau.

Ž. Bartkus taip pat patvirtino, kad jam buvo pasiūlyta užimti kitas pareigas, kurių neįvardins, bet jis atsisakęs, nes nori pailsėti, taip pat pats spręsti dėl karjeros kelio.

Seimui praėjusią savaitę buvo pateiktas Ž. Bartkaus atleidimas iš pareigų pasibaigus kadencijai, bet padaryta pertrauka demokratų iniciatyva. Frakcija norėjo susitikti su Ž. Bartkumi.

Prezidento vyriausiajam patarėjui Kęstučiui Budriui Seimui pristačius prezidento dekretą atleisti Ž. Bartkų iš STT direktoriaus pareigų pasibaigus kadencijai, parlamentarai teiravosi, kokių priekaištų valstybės vadovas turi šiai tarnybai ar jos vadovui, kad nesiūlo skirti antrai kadencijai.

K. Budrys teigė, kad vienintelė priežastis yra kovo 29 dieną pasibaigianti kadencija.

Demokratų sąjungos lyderis, ekspremjeras Saulius Skvernelis stebėjosi, kad į naują lygį STT pakėlęs vadovas atleidžiamas iš pareigų, o jo frakcijos kolega Vytautas Bakas nuogąstavo, kad norima paskirti sau lojalų asmenį stengiantis nuslėpti per vadinamąją pranešėjo istoriją surinktus kriminalinės žvalgybos duomenis.

Neseniai pasirodžiusioje žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje pateikiamas aukštas pareigas Valstybės saugumo departamento (VSD) ėjusio pareigūno liudijimas, kad jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“. Vėliau paaiškėjo, kad buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus G. Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

Patikrinimą atlikęs pareigūnas suabejojo, kad tai šis patikrinimas buvo teisėtas. Jis apie tai prieš kelerius metus informavo tuometinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką V. Baką. Šis kreipėsi į teisėsaugą, STT buvo pavesta atlikti pirminį tyrimą. Po kurio laiko teisėsauga pranešė, kad nėra pakankamai duomenų pradėti ikiteisminį tyrimą.

G. Nausėda neigia prašęs VSD patikrinti savo komandos narių ir potencialių finansinių rėmėjų.

Ž. Bartkus STT vadovauja nuo 2018 metų kovo 30 dienos.

Pagal įstatymą, šios teisėsaugos tarnybos direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimui pritarus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pažiūrėjus \\\\\.../////

į fizionomiją šiurpas ima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS