Studentai neslepia – pluša ir dviejose darbovietėse | Diena.lt

STUDENTAI NESLEPIA – PLUŠA IR DVIEJOSE DARBOVIETĖSE

  • 10

Net pusė studentų dirba, o kas ketvirtas yra priverstas dirbti, kad išgyventų, praneša LNK.

Studentai papasakojo, kiek reikia pinigų jų išgyvenimui per mėnesį bei ar jiems tenka dirbti.

„Esu pirmo kurso studentas. Nuomojuosi butą, tai pinigus išleidžiu buto nuomai bei maistui. Nuoma kainuoja 250 eurų, nes butas priklauso giminėms. Planuoju ieškotis darbo nuo antro ar trečio kurso. Tikėčiausi uždirbti nuo 600 eurų“, – sakė vaikinas.

„Dirbu net per du darbus. Pinigų reikia ne tik išgyvenimui, bet ir ateities planams“, – kalbėjo kalbinta mergina.

„Nedirbu šiuo metu. Prieš tai esu dirbęs ir užsienyje, ir Lietuvoje skirtingus darbus. Daugiausiai teko dirbti vasarą. Bendrabutis studentams būna pigiau, dar gauname stipendiją. Neturint šeimos, vaikų, manau, užtektų 1000 eurų mėnesiui“, – sakė studentas.

„Negaliu už visus atsakyti. Man užtenka iki 1000 eurų“, – kalbėjo studentė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Plačiau papasakojo Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Vaitiekus.

– Ar daug studentų dirba?

– Labai gaila, bet taip. Visi tyrimai rodo, kad labai didelė studentų dalis, praktiškai kas antras studentas dirba.

– Kokių dirbančių studentų yra daugiausiai – nuo antro, trečio kurso ar dirba jau ir nuo pirmo?

– Yra bandančių dirbti ir pirmame kurse. Tačiau lūžis statistikoje prasideda nuo antro kurso.

– Kokį darbą dažniausiai dirba studentai?

– Natūralu, kad dažniausiai dirba nekvalifikuotą darbą. Aišku, turime studentų, kurie geba nuo pirmo ar antro kurso įsidarbinti į tas sritis, kurios siejasi su jų studijomis. Tačiau tai labiau populiaru informatikos srityje.

– Kokio atlyginimo tikisi studentai bei kokiu etatu jie dirba?

– Labai įvairiai. Vieni studentai dar stengiasi atrasti tam tikrą harmoniją tarp darbo ir studijų. Tačiau nemaža dalis studentų, ypač tie, kurie dirba tam, kad galėtų išsilaikyti savo studijose, dirba pilnu etatu. Skaičiai rodo, kad kas ketvirtas studentas dirba tam, kad išgyventų savo studijų laikotarpiu.

– Kiek pajamų reikia studentui, kad jis išgyventų ir užtektų pramogoms?

– Jei kalbame apie studentą, kuris turi bazinius poreikius ir nemoka už savo studijas, tai jam galbūt užtektų 500 eurų, kad susimokėtų už bendrabutį, maistą, rūbus. Tačiau jei kalbame apie studentą, kuris moka už studijas, kuris neturi papildomų finansinių šaltinių, ta suma ženkliai išauga. Studijos nėra pats pigiausias ir labiausiai įkandamas dalykas.

– Ar ir toliau dirbančių studentų skaičius augs?

– Manau, kad taip. Negalima subloginti paties fakto, kad studentas dirba. Kaip ir minėjau, yra studentų, kurie dirba, nes gali sau leisti.

– O kam teikia prioritetą – mokslams ar darbui?

– Studentai, kurie dirba tam, kad išsilaikytų studijose, labiau orientuojasi į darbą, nes kitaip tiesiog negalėtų studijuoti. Liūdna, bet tokių yra tikrai nemaža dalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

vytautas

Jei dieninio skyriaus studentai dirba 2 darbuose, tai jų žinios po uni baigimo bus lygios vidurinio mokslo žinioms. Dėstytojai tai toleruoja, vadovybė tai skatina, nes pinigai ateina už studentus. Bet tai Lietuvai atsilieps vėliau, nes truks kvalifikuotų specialistų. Prestižiniuose pasaulio uni reikia gauti vadovybės leidimą dirbti ir paprastai tai būna tik 0,25 etato. Nejaugi taip negalima sutvarkyti Lietuvoje???? Studentai Lietuvoje studentauja (ne mokosi) , o dėstytojai apsimeta kad juos mokina. Kažkur jau girdėta frazė.

jo

lansbirbiu svajone tampa realybe

Nelegaliai,

be socgarantiju ir stazo!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS