Laisvės partija toleranciją skatins baudomis: už patyčias likti nenubaustam bus neįmanoma? | Diena.lt

LAISVĖS PARTIJA TOLERANCIJĄ SKATINS BAUDOMIS: UŽ PATYČIAS LIKTI NENUBAUSTAM BUS NEĮMANOMA?

  • 57

Su Laisvės partija laisvės Lietuvoje bus mažiau – Laisvės partija siekia uždrausti tyčiotis ir niekinti, kaip sako, socialiai pažeidžiamas grupes, informuoja LNK žinios. Tiesa, tai draudžiama ir dabar, bet laisviečiai sako matantys, kad dažnai už patyčias ir niekinimą žmonės lieka nenubausti, tad sieks, jog tai būtų neišvengiama – pateikė savo Administracinių nusižengimų kodekso pataisas.

Laisvės partija toleranciją Lietuvoje skatins baudomis.

„Mes apsaugome socialiai pažeidžiamas grupes“, – teigė teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

„Siekiama reguliuoti žmonių laisvą kalbėjimą“, – kalbėjo „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Laisvės partija siekia papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą. Baudų sulauks tas, kuris „viešai tyčiosis dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikimų ar pažiūrų“.

„Čia yra ir generalinio prokuroro metodinės rekomendacijos, kuriose yra surašyti visi tie išvardinti pagrindai“, – teigė Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Stop kadras

Už šių nuostatų nesilaikymą siūloma įvesti baudas nuo 300 iki 1000 eurų. Draudimas tyčiotis ir niekinti dabar yra Baudžiamajame kodekse. Laisvės partija tai perkelti nori į Administracinį kodeksą, nes dabar mato, kad teisėsauga, vertindama tokius incidentus dažnai nemato reikalo užtraukti baudžiamąją atsakomybę ir jos išvengiama apskritai. Baudžiamajame kodekse liktų neapykantos skatinimas.

„Mes turėtume apie tai kalbėti visų pirma, ar tai yra proporcinga baudžiamoji atsakomybė. Nes mes matome, kad pavojingumo lygmeniu labai skiriasi tai, kas numatyta Baudžiamajame kodekse“, – kalbėjo teisingumo ministrė E. Dobrovolska.

„Valstietė“ A. Širinskienė teigė, kad baudžiamajame procese būna ikiteisminis tyrimas, advokatas, teisėjas. „Administracinėje teisėje, Administraciniame nusižengimų kodekse mes dažniausiai turime policijos pareigūną, kuris skiria baudą. Aišku, kiltų klausimas kaip policijos pareigūnai, kokia metodika remiantis įrodinės, kad yra niekinimas“, – svarstė A. Širinskienė.

Didieji koalicijos partneriai – konservatoriai – nerimauja, kad tai suvaržytų ir žiniasklaidos laisvę. Pirmoji eilutė sako, kad „tas, kas turėdamas tikslą platinti gamino, įsigijo, siuntė“. Vadinasi, jeigu portalas ar televizija parodys nuomonę, kurią kas nors priims kaip patyčias, bus baudos. „Turime apsidrausti nuo visų tokių kraštutinumų ir aptarti projektą prieš jį pateikiant su žiniasklaidos atstovais“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Laisvės frakcijos seniūnė nėra tuo tikra. „Reikėtų gal su teisininkais pasikonsultuoti. Bet nemanau, kad žiniasklaidą turėtų to apimti“, – nuomone dalijosi I. Pakarklytė.

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir pati pasako aštresnį žodį. Pavyzdžiui feisbuke viename komentare komentatorius ji vadina „lochais“: „Visokie lochai, pilni neapykantos ir nesužaloti išsilavinimo, pasislėpę už netikrų profilių – štiš, būsit užblokuoti“.

Stop kadras

O praeitoje Seimo kadencijoje svarstytas Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje A. Armonaitės pasisakymas apie valstietį Audrį Šimą: „Tai gali daryti tik nuoširdus nacis, arba tiesiog nesusipratėlis, arba šūdo gabalas“.

Bet A. Armonaitė nuobaudų tada išvengė.

Tačiau žurnalistė paklausė Laisvės partijos seniūnės: „Dabar pagalvokime, jeigu šūdo gabalu kas nors pavadintų, pavyzdžiui, Tomą Vytautą Raskevičių, ar tai jau būtų patyčios, ar ne?“

„Turbūt turėtų atsakyti institucijos, kurios yra atsakingos už įgyvendinimą ir kontrolę“, – atsakė Laisvės partijos seniūnė.

I. Pakarklytė tvirtino, kad esminis pataisos tikslas – kad išvardytoms pažeidžiamoms grupėms nebūtų grasinama ir nebūtų raginama su jomis susidoroti.

„Bet jūsų registruotame Administracinio nusižengimo kodekso projekte nėra žodžių nei „grasinimai“, nei „raginimai susidoroti“. Yra tik žodžiai „tyčiojimasis“ ar „niekinimas“, – pastebėjo žurnalistė.

„Taip, čia yra apskritai, ką reiškia tyčiojimasis ir niekinimas. Čia ir iš mūsų valstybės praktikos žiūrint ir prokuratūros išaiškinimus plačiau šia tema“, – atsakė I. Pakarklytė.

Ar šios pataisos bus priimtos, veikiausiai priklausys nuo to, kaip balsuos konservatoriai. Jie sako, kad jie iš principo jas palaiko, tik reikia pakoreguoti.

„Pagalvoti apie kažkokius mechanizmus, kurie leistų įvertinti, kad tai yra tyčiojimasis, niekinimas. O ne elementari kritika“, – kalbėjo J. Razma.

Šias įstatymo pataisas laisviečiai kol kas dar tik registravo, bet sieks, kad jos Seimo salę pasiektų dar šioje Seimo pavasario sesijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Kai šalis vadinasi

liaudies demokratinė, tai aišku, kad joje nėra nei liaudies nei demokratijos. Kai partija vadinasi laisvės, tai....

Kas atsiklausė daugumos žmonių ar tokių įstatymu reikia?.

Patys teikia tokias nesąmones įteisinti įstatymais ir dar nori kad juos gerbtų .Keli tūkstančiai rinkę į seimą iškrypėlį T.V.Raskevičiu tai ne visa Lietuva.

Gėjai ir narkotikai ,ar tai normalu Lietuvai ?

Partija gina iškrypusius iš normalaus gyvenimo ,ar tai partija?.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS