Su lietuviu susituokęs baltarusis negavo leidimo gyventi Lietuvoje | Diena.lt

SU LIETUVIU SUSITUOKĘS BALTARUSIS NEGAVO LEIDIMO GYVENTI LIETUVOJE

  • 23

Migracijos departamentas nesuteikė leidimo gyventi Lietuvoje baltarusiui, Olandijoje susituokusiam su lietuviu.

Tai BNS ketvirtadienį patvirtino Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Santuoka Lietuvoje nepripažįstama

„Sprendimas yra atsisakyti išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje tuo pagrindu, kuriuo prašyta“, - sakė vidaus reikalų ministro patarėjas Tomas Beržinskas.

Šis Migracijos departamento sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Migracijos departamento laikinoji vadovė Evelina Gudzinskaitė BNS aiškino, kad sprendimas priimtas atsižvelgiant į VRM pateiktą poziciją.

„Kadangi čia buvo pirmas toks atvejis, kuriamas precedentas, mes kreipėmės į VRM nuomonės, nes tai yra migracijos politiką formuojanti įstaiga. VRM pateikė nuomonę, kad tos pačios lyties asmenų santuokos Lietuvoje negali būti sudaromos ir iš esmės tokia santuoka negali būti pripažįstama Lietuvoje“, - aiškino E.Gudzinskaitė.

Jos teigimu, ministerija nepritarimą leidimo išdavimui grindė visuomenės interesu, o departamentas VRM pozicijos nekvestionavo.

„Ministerija remiasi tuo, kad dabartinė daugumos Lietuvos piliečių nuomonė ir jos nulemta įstatymų leidėjo valia yra nepripažinti tos pačios lyties asmenų porų santuokų ir būtent jeigu būtų išduotas leidimas gyventi, būtų nepaisoma tiek įstatymų leidėjo valios, tiek daugumo piliečių nuomonės ir tai būtų iš esmės visuomenės intereso pažeidimas (...). ES išties negali diktuoti kiekvienai valstybei, ar leisti sudaryti santuokas tos pačios lyties asmenims“, - aiškino laikinoji departamento direktorė.

Pagal įstatymą dėl užsieniečių teisinės padėties, vienas iš leidimo laikinai gyventi Lietuvoje pagrindas yra šeimos susijungimo atvejai. Įstatymas apibrėžia, kad Europos Sąjungos valstybės narės piliečio šeimos nariais laikomi sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikai. Lietuvos įstatymai leidžia santuokas sudaryti tik su priešingos lyties asmeniu.

Naujienų portalo lrytas.lt teigimu, ši gėjų pora teigia susituokusi Olandijoje.

Europos teisės ekspertai – palankūs baltarusiui

Europos Sąjungos (ES) teisės įgyvendinimą prižiūrinti Lietuvos institucija palankiai įvertino galimybę su lietuviu Olandijoje susituokusiam baltarusiui gauti leidimą gyventi Lietuvoje, tačiau ši išvada neįtikino Vidaus reikalų ministerijos ir jai pavaldaus Migracijos departamento, kurie nusprendė atsižvelgti į neigiamą daugumos gyventojų nuomonę, rodo dokumentai.

Europos teisės departamento išvadoje teigiama, kad nors ES įstatymai neįpareigoja valstybių pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokų, draudimas apsigyventi šalyje būtų nelogiškas, nes tokia teisė garantuojama bet kokiems šeimos nariams.

„(...) būtų nelogiška nesuteikti gyvenimo teisės ES piliečio nario sutuoktiniui, kai santuoka sudaryta pagal konkrečios ES valstybės narės taisykles ir yra pripažįstama 13 Europos valstybių“, - teigiama dokumente, kurį pasirašė departamento vadovas Deividas Kriaučiūnas.

Europos teisės departamento vertinimu, draudimas apsigyventi tos pačios lyties sutuoktiniui gali pažeisti ES garantuojamą laisvą asmenų judėjimą.

„(...) jei asmeniui nebūtų leista į priimančiąją šalį lydėti tos pačios lyties savo sutuoktinio, su kuriuo šis yra sudaręs santuoką kitoje valstybėje narėje, tam tikrais atvejais tai galėtų būti laikoma laisvo asmenų judėjimo, kurį garantuoja ES pirminė teisė, kliūtimi“, - teigiama išvadoje.

Ši išvada buvo parengta Migracijos departamento prašymu.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktoriaus pavaduotoja teisės klausimais Natalija Bitiukova pareiškė, kad „sprendžiant homoseksualų klausimus Lietuvoje visuomenės nuomonė visada nugali teisinio tikrumo ir aiškumo principą“.

„Visuomenės intereso vertinimas, priimant teise pagrįstus sprendimus, atrodo keistokai, nes šiuo atveju mes turime pateikti teisės akto interpretaciją, o visuomenė gali labai skirtingai manyti apie vieną arba kitą teisės aktą“, - BNS sakė N.Bitiukova.

„Šiuo atveju mes turime labai aiškią kryptį, numatytą ES dokumentuose, ir visuomenės mes dažnai neatsiklausiame, taikydami vieną ar kitą ES teisės aktą“, - pridūrė ji.

Tuo metu Lietuvos gėjų lygos prezidentas Vladimiras Simonko Migracijos departamento sprendimą įvertino kaip politinį.

„Šis sprendimas atitinka šiuo metu Vyriausybėje vykdomą politiką nepripažinti vienalyčių asmenų partnerystės. Tai dar kartą apnuogina mūsų Vyriausybės nenorą spręsti žmogaus teisių problemas“, - BNS sakė V.Simonko.

Migracijos departamento sprendimas gali būti skundžiamas teismui.

Pernai spalį paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad lietuviai labiausiai iš visų ES gyventojų nenorėtų turėti bendradarbio homoseksualo ir būtų labiausiai nepatenkinti, jei jų vaikas užmegztų homoseksualius ryšius.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Naudingas patarimas

Gėjų pora turi duoti į teismą ir per teismus apginti savo teises. Neigiamo Lietuvos teismų sprendimo atveju kreiptis į Europos Sąjungos teismus bei parlamentą. Jokiu būdu nenuolaidžiauti.

teta

Pederastija buvo laikoma psichine liga ir. Nuo jos buvo gydoma, kolkazkas sumaste kitaip. Labai jau greit viskas keiciasi, tik ar i gera

Edita

Tai tegu važiuoja į Baltarusiją, gal ten priims
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS