Sukako senaties terminas: buvę ir esami Ukmergės teismo darbuotojai priemokos negaus | Diena.lt

SUKAKO SENATIES TERMINAS: BUVĘ IR ESAMI UKMERGĖS TEISMO DARBUOTOJAI PRIEMOKOS NEGAUS

  • 1

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė 10 buvusių ir esamų Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojų skundą Vilniaus regiono apylinkės teismui ir Lietuvos valstybei dėl priemokos už darbą priteisimo.

Pareiškėjai skunde teigė, kad 10 metų dirbo gyvsidabriu užterštose teismo patalpose ir apie tai sužinojo tik 2019 m. birželio 6 d., kai Aukščiausiasis Teismas civilinėje byloje konstatavo, kad gyvsidabrio buvo Ukmergės rajono apylinkės teismo pastato konstrukcijose visą laikotarpį nuo 2003 m. sausio 8 d. iki 2012 m. gruodžio 12 d.

Pareiškėjai dėl apsinuodijimo gyvsidabriu prašė priteisti iš atsakovų maždaug 353 tūkst. eurų priedų ir delspinigius.

Atsakovai teismo prašė skundą atmesti, nes, jų nuomone, praleistas 3 metų ieškinio senaties terminas.

Teismo sprendime teigiama, kad teismas Civiliniame kodekse nurodytą sutrumpintą 3 metų ieškinio senaties terminą reikalavimams dėl padarytos žalos atlyginimo taiko tik tuo atveju, jei ginčo šalis to reikalauja. Taigi pareiškėjai galėjo kreiptis į teismą vėliausiai per 3 metus, skaičiuojant atitinkamai nuo kiekvienos dienos, kurią darbo sąlygos neatitiko teisės aktų nuostatų, tačiau buvę teismo darbuotojai į teismą su skundu kreipėsi tik 2019 m. lapkričio 12 d.

Teismas, atsižvelgęs į pareiškėjų nurodytas darbo sąlygų teisme jiems sukeltas neigiamas pasekmes, padarė išvadą, kad pareiškėjai turėjo galimybę sužinoti apie savo teisių pažeidimą dėl kenksmingų darbo sąlygų nuo tada, kai jiems buvo atlikti tyrimai ir nustatyti sunkiųjų metalų (gyvsidabrio) kiekiai. Šioje byloje nustatyta, kad beveik visiems pareiškėjams dar 2013 m. buvo nustatyta diagnozė – lėtinis lengvo laipsnio apsinuodijimas metaliniu gyvsidabriu. Be to, pareiškėjai ir patys savo iniciatyva kreipėsi dėl įvairių sveikatos nusiskundimų į šeimos gydytojus, nes jautė įvairių sveikatos pablogėjimų.

Anot Vilniaus apygardos administracinio teismo, dar 2013 m. nustačius pareiškėjams lėtinį lengvo laipsnio apsinuodijimą metalinio gyvsidabrio garais apie galimai jų pažeistas teises ir galimai padarytą žalą jų organizmui turėjo būti numanoma.

Ukmergės rajono savivaldybės administracija 2013 m. sausio 17 d. paskelbė ekstremaliąją padėtį dėl Ukmergės rajono apylinkės teismo pastate 2012 m. gruodžio 12 d. rasto gyvsidabrio. Tiek spaudoje, tiek per televiziją gyvsidabrio radimas Ukmergės rajono apylinkės teisme sukėlė didžiulį atgarsį visuomenėje, todėl neabejotina, kad pareiškėjai, kurie tuo metu arba prieš tai dirbo Ukmergės rajono apylinkės teismo patalpose, turėjo suprasti, kad jiems galimai kilo neigiamų pasekmių sveikatai dėl rasto gyvsidabrio.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Vyriausiajam administraciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Neišdegė pasipelnyti gudručiams...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS