Suskaičiavo, kam lietuviai aukoja daugiausiai pinigų | Diena.lt

SUSKAIČIAVO, KAM LIETUVIAI AUKOJA DAUGIAUSIAI PINIGŲ

  • 0

Lietuvių parama nevyriausybinėms organizacijoms šiemet ne tokia dosni. Nors remiančių lietuvių tiek pat kiek ir pernai – pusė milijono, tačiau suma mažesnė. Daugiausiai pinigų lietuviai ir toliau skiria Ukrainą remiančiai organizacijai „Blue / Yellow“. Pirmąkart į didžiausios paramos gavėjų dešimtuką pateko ir hospisas. Apie tai – LNK reportaže.

Palaimintojo kunigo Mykolo Sopočkos hospiso stacionare iš viso šiuo metu gydomi penki vaikai ir devyniolika suaugusiųjų. Vilties jiems išgyventi nebėra, tačiau pagalba dėl to nenutrūksta.

„Išlaikyti visą Pal. kun. Mykolo Sopočkos hospiso veiklą yra didžiulis iššūkis. Kiekvieną mėnesį mums trūksta apie 75 tūkst. eurų, kuriuos turime surinkti tam, kad galėtume teikti daugiadisciplinę pagalbą mūsų pacientams, tiek patiems jauniausiems vaikams, tiek suaugusiems“, – sakė Pal. kun. Mykolo Sopočkos hospiso atstovė Aneta Gurnevič.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

75 tūkst. eurų kompensuoja Valstybinė ligonių kasa. Dar tiek pat hospisui suaukoja žmonės. Šiemet hospisas pirmąkart pateko į didžiausios gyventojų pajamų mokesčių (GPM) paramos gavėjų dešimtuką – gavo 150 tūkst. eurų.

„Galėsime įsigyti medicininių slaugos priemonių, vaistų. Prisidės ir prie pastato išlaikymo, ir, manau, tikrai prisidės prie mūsų pacientų norų ir troškimų išsipildymo“, – džiaugėsi A. Gurnevič.

1,2 proc. GPM dalį nevyriausybinėms organizacijoms gali skirti patys mokesčių mokėtojai. Šiemet remiančių lietuvių tiek pat kiek ir pernai – pusė milijono, tačiau suma mažesnė.

„Suma yra kokiu milijonu mažesnė. Pernai buvo beveik 28 mln., šiemet – kiek mažiau, dar 27 mln. nesiekia“, – skaičiavo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė.

Gyventojai dosniausi išlieka „Blue / Yellow“, kuri nuo 2014-ųjų remia ginkluotą Ukrainos pasipriešinimą. Kone 1 mln. 900 tūkst. – tiek paramos organizacija sulauks jau netrukus.

„Lietuviai tiesiog supranta padėtį. Supranta, kad yra labai rimta tai, kas vyksta Ukrainoje“, – tokio dydžio paramą aiškino organizacijos „Blue / Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas.

Termovizoriai, žiūronai, tolimačiai, vaistinėlės – tai tik maža dalis to, kas jau pakeliui į Ukrainą. J. Ohmanas teigia, kad dabar jų organizacija ne tik perka, bet ir prisideda prie kariams reikiamos įrangos gamybos.

Lietuviai tiesiog supranta padėtį. Supranta, kad yra labai rimta tai, kas vyksta Ukrainoje.

Ir fondas „Mamų unija“ džiaugiasi šiemet sulauksiąs daugiau pinigų – 0,5 mln. eurų. Žada, kad kiekvienas euras atiteks vaikams.

„Šeimų apgyvendinimas, ką dabar darome tarp gydymų, mums kainuoja apie 150 tūkst. eurų metams. Taip pat šiais metais planuojame atidaryti reabilitacijos centrą. Jis bus ne tik mūsų onkologiniams vaikams, tačiau ir visos Lietuvos vaikams. Tai, planuojama, kainuos apie 300 tūkst. eurų“, – kam bus skirtos lėšos pasakojo „Mamų unijos“ direktorė Justina Žukauskienė.

Paramos gavėjų lyderiai jau kuris laikas nesikeičia, tai yra organizacijos, globojančios vaikus, senelius, gyvūnus ir užsiimančios kita veikla.

Gairės: parama, aukojimas, pagalba Ukrainai, nevyriausybinės organizacijos, karas Ukrainoje, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS