Svarbus žingsnis: įmonės galės testuoti gynybos produktus kartu su kariuomene | Diena.lt

SVARBUS ŽINGSNIS: ĮMONĖS GALĖS TESTUOTI GYNYBOS PRODUKTUS KARTU SU KARIUOMENE

  • 0

Lietuvos mokslo institucijos ir įmonės nuo šiol gali kreiptis dėl savo kuriamų gynybos produktų testavimo Lietuvos kariuomenėje, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Pasak pranešimo, taip siekiama paskatinti Lietuvos gynybos pramonės vystymąsi. Išbandę testuojamus produktus kariuomenės ekspertai pateiks išvadas apie kuriamo produkto savybes. Tai padės sukurti gynybos poreikius atitinkančius produktus, tinkančius Lietuvos gynybai ir eksportui.

„Iki šiol kariuomenė testuodavo tik tuos produktus, kuriuos planavo įsigyti. Naujoji tvarka leis įmonėms kreiptis dėl vystomų produktų testavimo, siekiant gauti karių įžvalgas ir kuriamą produktą patobulinti“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Naujoji tvarka leis įmonėms kreiptis dėl vystomų produktų testavimo, siekiant gauti karių įžvalgas ir kuriamą produktą patobulinti.

„Technologijos išbandymas realiomis sąlygomis suteikia kūrėjams daugiau žinių, kas veikia tinkamai ir ką reikėtų keisti. Tikimės, kad tai padės Lietuvos gynybos pramonės įmonėms efektyviau vystyti naujus gynybos produktus“, – teigė jis.

Pasak ministerijos, gynybos technologijų ir produktų testavimas – svarbi gynybos pramonės dalis, kurioje būtinas valstybės ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas.

Matydama tokį poreikį NATO inicijavo inovacijų akceleratorių ir testavimo centrus, tačiau tokiu būdu technologijos testuojamos laboratorijose, bet ne kariuomenėse. Testavimas kariuomenėje, pasak ministerijos, suteikia unikalią galimybę gauti galutinio naudotojo vertinimą ir patarimus.

„Testuojant kuriamus gynybos pramonės produktus galime išsiaiškinti jų operacines, technines, taktines charakteristikas, kokybę, techninį lygį, suderinamumą su kitomis kariuomenės naudojamomis sistemomis“, – sako Krašto apsaugos ministerijai pavaldžios Gynybos resursų agentūros direktorius Sigitas Dzekunskas.

Anot jo, tai naudinga ir gamintojui, ir krašto apsaugos sistemai, kaip potencialiai produkto vartotojai.

„Gynybos resursų agentūra yra pasiruošusi suteikti Lietuvos gamintojams visą reikalingą informaciją, susijusią su produktų testavimu ir skatina įmones pasinaudoti šia galimybe“, – teigė jis.

Įmonės, norinčios testuoti kuriamus produktus Lietuvos kariuomenėje, turi kreiptis į Gynybos resursų agentūrą, užpildyti paraišką bei pateikti testavimo metodikos projektą.

Prašymą teikti gali tik Lietuvoje registruoti ir veikiantys asmenys, atitinkantys nacionalinio saugumo kriterijus.

Gavus teigiamą atsakymą, bus suderintos testavimo sąlygos. Produktą kuriančios įmonės atstovai galės dalyvauti testavimo procese.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS