Švietimo ministerija planuoja už 2,5 mln. eurų kurti priėmimo į mokyklas sistemą | Diena.lt

ŠVIETIMO MINISTERIJA PLANUOJA UŽ 2,5 MLN. EURŲ KURTI PRIĖMIMO Į MOKYKLAS SISTEMĄ

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) planuoja šiemet inicijuoti centralizuoto priėmimo į darželius ir mokyklas sistemos kūrimą, tam reikėtų apie 2,5 mln. eurų.

Centralizuotos priėmimo į darželius mokyklas sistemos kūrimui reikalingus pinigus ministerija prašo skirti iš investicijų plano, vadinamo Ateities ekonomikos DNR planu, rezervu. Premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybė buvusio Ministrų kabineto parengtą planą žada peržiūrėti.

Seimas pernai priėmė Švietimo įstatymo pataisą, numatančią, kad tokia centralizuota sistema šalies mastu turėtų pradėti veikti nuo 2022-ųjų metų.

„Tai bus nacionalinė sistema, kuri bus susieta su Mokinių registru ir Gyventojų registru. Sukūrus bendrą sistemą, prie jos galės jungtis ir ja naudotis tiek tos savivaldybės, kurios jau turi savo sistemas, tiek tos, kurios neturi“, – BNS informavo ministerija.

Tai leistų nebesuvedinėti mokinių duomenų rankiniu būdu.

Vyriausybės atstovai tikisi, kad elektroninės paslaugos sudarys galimybes tame pačiame tinkle geriau bendradarbiauti savivaldybėms, tuo pačiu būtų siekiama kaupti duomenis apie moksleivius, taip pat ir – mokyklų nelankančius vaikus.

„Tai leistų nebesuvedinėti mokinių duomenų rankiniu būdu. Teisingas ir tikslus mokinių duomenų konfigūravimas taip pat padėtų tiksliai suskaičiuoti nelankančius mokinius, greitai spręsti jų tolesnio mokymosi galimybes, laiku pasirūpinti integracija“, – paaiškino ministerijos atstovė Nomeda Barauskienė.

Įstatymo pataisas praeitos kadencijos Seime inicijavusi konservatorė Gintarė Skaistė tuomet aiškino, kad elektroninė sistema leis efektyviau planuoti ugdymo įstaigų tinklą, panaikins piktnaudžiavimo galimybes.

Šiuo metu centralizuotas priėmimas į švietimo įstaigas, kai prašymai registruojami savivaldybėse internetu, nėra privalomas, jį vykdo apie pusė šalies savivaldybių: devynios turi bendrą priėmimo sistemą ir į vaikų darželius, ir į mokyklas, dar 20 – tik į darželius.

„Savivaldybės, kurios šiuo metu neturi centralizuotos priėmimo sistemos, bus aprūpintos programine įranga. Lietuvoje taip pat yra savivaldybių, kurios jau įsidiegė centralizuoto priėmimo programas ir vykdo centralizuotą mokinių priėmimą į mokyklas. Bet jų nėra daug, o centralizuoto priėmimo programos tiesiogiai dar nėra susietos su Mokinių registru. Jos taip pat turės prisijungti prie bendros nacionalinės sistemos“, – nurodo Švietimo ministerija.

Savivaldybių asociacijos atstovė Indrė Viliūnienė BNS nurodė, kad nors dalis savivaldybių jau turi įsidiegusios bei naudojasi savomis vaikų priėmimo į ugdymo įstaigas tvarkomis bei sistemomis, tačiau „iš esmės dauguma savivaldybių pritaria, kad būtų sukurta centralizuota ir Švietimo ministerijos administruojama mokinių priėmimo tvarka”.

Tuo metu savą elektroninę registravimo į darželius ir mokyklas sistemą įsidiegusios Vilniaus savivaldybės vadovai sako matantys prasmę kurti centralizuotą mokinių priėmimo procesą tik tiek, „kiek tai liečia integracijos galimybes, šiuo įrankiu galėtų pasinaudoti kitos savivaldybės, kurios neturi sistemų“.

„Vilniuje informacinė mokinių priėmimo sistema startavo dar prieš 4 metus ir sėkmingai veikia iki šiol, todėl drauge su kitų miestų savivaldybėmis, kurios taip pat turi jau įdiegtas sistemas, siūlome  Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai  prieš kuriant naują sistemą būtinai integruoti jau esamas ir naudojamas sistemas, taip pat pritaikyti miestų priėmimo tvarkas – kiekviena savivaldybė yra skirtinga, turi savo mokyklų tinklą, skirtingą gyventojų skaičių“ , – BNS sakė Vilniaus mero pavaduotojas Tomas Gulbinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Oi

Tai 2 limonus pridės seminarams kaip sistema naudoti.

Oho

A kodel tik 2,5 mil.euru,pasikuklino, ar visem užteks, gal dar pagalvos,besmegianiai

Nuomonė

Na gal jau pradėkit vaikus mokyti, o ne sistemas kurt ir pinigus plaut. Vaikų Lietuvoje mažėja ir mažės. Pažiūrėkite į gimstamumo statistiką, emigraciją ir mirčių skaičių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS