Vaikų išradingumas – sunkiai pažabojamas: plinta uždraustas kramtomasis tabakas | Diena.lt

VAIKŲ IŠRADINGUMAS – SUNKIAI PAŽABOJAMAS: PLINTA UŽDRAUSTAS KRAMTOMASIS TABAKAS

  • 7

Nuo praėjusio rudens kai kuriose mokyklose vyksta patikrinimai – taip norima užkirsti kelią narkotinių medžiagų vartojimui ir platinimui. Tačiau su vaikais dirbantys pedagogai sako, kad vaikų išradingumas sunkiai pažabojamas. Mokiniai randa įvairiausių medžiagų ir būdų svaigintis. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su asociacijos „Tėvai švietimui“ pirmininke Kristina Paulike.

– Atsirado dar tam tikri narkotikai, tabako gaminiai, kurie Lietuvoje uždrausti, bet įtariate, kad vaikai ir jų gauna. Apie ką mes kalbame?

– Tikrai taip. Na, liaudyje vadinamas „snus“, toks lengvas kramtomasis tabakas, kuris yra populiarus Skandinavijoje, kur nėra uždraustas. Tai vienas iš tokių, kur vaikai pabando, įsivertina ir netgi perpardavinėja. Gudresni, verslesni randa tą nišą ir be problemų rinkoje galima jų nusipirkti. Ir kiek mums teko su vaikais kalbėtis, įvairiuose kanaluose galima jų lengvai atrasti ir tuose pačiuose paštomatuose galima jų nusipirkti.

– Ir tas tabakas toks nematomas? Šlapias tabakas kišasi už lūpos, jis neturi tos smarvės, neleidžia dūmų, tai ir identifikuoti, kad vaikas jį vartoja be galo sunku. Iš kur pas jus tokios žinios?

– Na, buvo tokių situacijų tarp vaikų, kad pamatėm, jog kažkas iškrito ir galėjom įtarti. Mes irgi negalim patikrinti, bet tarp vaikų taip pat pokalbiai vyksta, vaikai pasakoja, kad kažkokie nutikimai buvo. Tai pasišnekėjus su vaikais, jie drąsiai pasakoja.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Pas mus jis uždraustas. Švedai yra legaliai vartojantys ir aiškina, kad jis mažiau kenksmingas negu tikrasis tabakas. Tai, klausimas, iš kur tas „snus“ Lietuvoje?

– Na, turbūt yra kažkokie kanalai, kurių mes negalim matyt. Įvairiomis priemonėmis ir teisėsauga, ir muitai negali turbūt užkirsti kelio jų plitimui. Kaip ir kiti narkotikai, narkotinės medžiagos, lengvesni ar sunkesni būtų, jie vis tiek papuola. Turbūt kažkokiais kanalais, laivais ir t. t. Jie tikrai nepasakoja, nes, matyt, yra tie pagrindiniai, kurie perveža, bet yra ir tie perpardavinėtojai. Tai tie perpardavinėtojai turbūt nelabai ir domisi. Mes ir patys dar nežinome, iš kur jie konkrečiai gauna.

– Bet vaikas gali sakyti, švedai, skandinavai nebaudžiami naudoja, kuo gi mums pakenks?

– Teko domėtis. Tikrai nėra taip, kad jie nėra kenksmingi. Pagrindinės problemos – įvairios dantenų ligos, dantys byra. Na, ir, žinoma, kai tu kramtai, su seilėmis tos kenksmingos medžiagos organizme atsiranda. Tai nėra taip, kad jeigu lengvesnis – nekenksmingas. Jis yra vis tiek narkotinė medžiaga. Ji yra kenksminga.

– Ir sukelia priklausomybę?

– Tikrai taip. Nes kitaip ir negali būti. Žinoma, gal kažkas pabandė, nepatiko, viskas. O didžioji dalis, kurie linkę į priklausomybę ir jiems reikia nusiraminti, tie įklimpsta.

– Kokias priemones įsivaizduojate, kurios užkirstų kelią tokiems dalykams?

– Pirmiausia reikia pastebėti, kam vaikas pinigus leidžia, kiek pinigų išleidžia. Aišku, gerai būtų, jeigu jis turėtų banko kortelę, jokių grynų ir tą kortelę tu galėtum sekti. Nes mano sūnus turi banko kortelę ir aš galiu matyti, kam jis leidžia. Kitas dalykas, galbūt ir elgesys kažką rodo, draugai, vėlai grįžta. Yra daug visokių ženklų, kurie gali parodyt, kad kažkas su vaiku negerai. Galbūt ir mokymosi kažkokie sunkumai, nors nebūtinai. Tai, žodžiu, draugai, pinigai, elgesys. Teko girdėti, kada vaikai perpardavinėjo ir tėvai domėjosi bei atrado. Teko kraustyti stalčius ir visą kitą ir atrado ne mažą pakelį ne tik savo reikmėms, bet ir pardavinėjimui. Tai tėvams labai akyliems reikia būti ir stebėti savo vaiką, santykius tuos palaikyti gerus, kad nekiltų noro kažkur eksperimentuoti, išorėje ieškoti priemonių, kurios nuramintų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Girdėjau , kad

Tuos "suskius" Lietuvoj gamina. Ar taip gali būti ?!

Na nieko sau

Sūnus pasirodo narkotikas. Tai gal užteks legaliai tabaką, kuris irgi narkotikas pardavinėti tu vaikų tėveliams. Jei tėvai narkomanai vargu ar vaikai bus kitokie... Kaip ir kokaino pėdsakai mokyklose turbūt po supermamyciu apsilankymu. Kokosai tik licėjuose vaikučiams pagal kišenę

Vėl

Kova su vėjo malūnais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS