Taryba: reikalavimas, kad gyvūnus ženklintų veterinaras, riboja konkurenciją | Diena.lt

TARYBA: REIKALAVIMAS, KAD GYVŪNUS ŽENKLINTŲ VETERINARAS, RIBOJA KONKURENCIJĄ

  • 0

Teisinis reguliavimas, numatantis, kad gyvūnus mikroschemomis ženklinti gali tik veterinarijos gydytojai, riboja konkurenciją, trečiadienį pranešė Konkurencijos taryba.

Ji siūlo Žemės ūkio ministerijai bei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai inicijuoti teisės aktų pakeitimus bei numatyti teisę šią paslaugą teikti daugiau subjektų, kurie atitiktų tam tikrus reikalavimus, pavyzdžiui, būtų išklausę mokymus.

Teisinis reikalavimas, jog gyvūnus augintinius mikroschemomis gali ženklinti išskirtinai veterinarijos gydytojai, nustatytas siekiant užtikrinti kokybišką paslaugos teikimą, sumažinti riziką dėl gyvūno sužalojimo, nes implantuojant mikroschemą atliekama intervencija į organizmą, o tam būtina žinoti gyvūno anatomiją, kad jis nebūtų sužalotas. Taip pat tuo siekiama išvengti ir ženklinančio asmens susižalojimo, jeigu gyvūnas agresyviai reaguotų ir jam reikėtų raminančių priemonių, kurias turi ir gali naudoti tik licencijuoti veterinarijos gydytojai.

Gyvūnų globos organizacijų Konkurencijos tarybai pateikta nuomone, ženklinant gyvūnus švirkšto adata mikroschema yra įvedama po oda, bet ne į organizmo vidų, todėl tokia procedūra yra daug paprastesnė nei vaistų gyvūnui leidimas į raumenį, ką šiuo metu gali atlikti tiek jo savininkas, tiek prieglaudos darbuotojas.

Jeigu gyvūnus ženklinti ir registruoti būtų leidžiama ne tik veterinarijos gydytojams, bet ir prieglaudų darbuotojams, šios paslaugos gyventojams būtų labiau prieinamos ir, tikėtina, pigesnės.

Išanalizavusi informaciją Konkurencijos taryba teigia abejojanti, ar esamas reguliavimas yra pagrįstas.

„Turimi duomenys rodo, kad gyvūnų augintinių ženklinimo bei registravimo paslaugos kaina svyruoja nuo 18 iki 30 eurų, o gyvūnų globos organizacijos už šią paslaugą, jeigu tik ją galėtų teikti, imtų gerokai mažesnį mokestį“, – teigiama jos pranešime.

Tarybos vertinimu, atpigus paslaugai, daugiau žmonių ženklintų savo gyvūnus, kas pagerintų jų atsekamumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS