Tarybos pirmininkas: LRT taryba galėtų turėti 13 narių, o kandidatai į vadovus viešinami | Diena.lt

TARYBOS PIRMININKAS: LRT TARYBA GALĖTŲ TURĖTI 13 NARIŲ, O KANDIDATAI Į VADOVUS VIEŠINAMI

Siekiant sklandesnių LRT vadovo rinkimų, nacionalinio transliuotojo taryba galėtų turėti nelyginį skaičių narių, o kandidatai į generalinius direktorius – viešinami, sako dabartinis tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka.

„Aš manau, kad daugeliu atveju ta praktika yra, kad tam tikrose komisijose yra nelyginis narių skaičius. Bent jau praktika tokia, – BNS trečiadienį sakė E. Valatka. – Šiuo atveju manau, kad tas nelyginis narių skaičius būtų vienas iš tų sprendimo būdų.“

Taip jis kalbėjo po to, kai du kandidatai antradienį vykusios LRT generalinio direktoriaus atrankos antrajame ture surinko po šešis tarybos narių balsus.

BNS žiniomis, šie du varžovai buvo dabartinė generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė ir komunikacijos strategas Aistis Zabarauskas.

Tam, kad kandidatas į LRT vadovus būtų išrinktas, jam reikėjo surinkti mažiausiai septynis iš 12 tarybos narių balsų, todėl LRT turės skelbti naują generalinio direktoriaus atranką.

LRT taryba yra sudaryta iš žinomų visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Po keturis tarybos narius skirtingu metu skiria prezidentas ir Seimas, po vieną narį deleguoja Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija ir Lietuvos vyskupų konferencija.

E. Valatka sakė, kad reikėtų platesnės diskusijos dėl to, kas deleguotų 13-ą LRT tarybos narį.

Jis taip pat atmetė variantą, kad tarybos narių balsams rinkimuose pasiskirsčius po lygiai atrankos baigtį galėtų nulemti pirmininko balsas.

„Kalbant apie tai, kad būtų lemiamas pirmininko balsas, aš nemanau, kad tai – teisingas kelias“, – sakė LRT tarybos pirmininkas.

Pasak jo, skirtingai nei yra dabar, tiek patys kandidatai vadovauti LRT, tiek jų programos turėtų būti viešos.

„Jei mes kalbame apie visuomeninį transliuotoją, kodėl visuomenės nesupažindint su kandidatais ir jų idėjomis?“, – kalbėjo LRT tarybos pirmininkas.

Vis dėlto jis nurodė, kad balsavimas taryboje ir toliau turėtų išlikti slaptas, nes „balsuojama už asmenybes“.

„Rinkimuose juk irgi balsavimas slaptas“, – sakė E. Valatka.

Dėl naujojo konkurso nuostatų LRT taryba ketina spręsti balandį, atranka turėtų vykti birželį. Iki naujojo vadovo išrinkimo LRT laikinai vadovaus dabartinė generalinė direktorė.

Antradienį pasibaigusioje atrankoje iš viso dalyvavo šeši kandidatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS