„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ parodys lietuvių solidarumo jėgą | Diena.lt

„TAUTIŠKA GIESMĖ APLINK PASAULĮ“ PARODYS LIETUVIŲ SOLIDARUMO JĖGĄ

  • 1

Šiemet liepos 6-ąją, Lietuvos valstybės dieną, „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ nuskambės jau keturioliktąjį kartą. Kad ir kur gyventų ar svečiuotųsi, švęsdami Valstybės dieną lietuviai visame pasaulyje susitelkia ir gieda Lietuvos himną. „Solidarūs – mes stiprūs!“ – tokia žinia šiemet apskries pasaulį ir parodys, kad tvirti ir stiprūs esame todėl, kad mokame susitelkti.

„Pastarųjų metų patirtis parodė, kaip greitai ir stipriai lietuviai moka susitelkti, siekdami įveikti iškylančias grėsmes. Tik solidarumas suteikia mums jėgų, kurių prireikia vis naujiems iššūkiams atremti, – sako „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ sumanytojas Raimundas Daubaras. – Šiemet pasauliui ir vieni kitiems nešime žinią, kad mūsų jėga – susitelkimas, kuris padeda apginti brangiausia, ką turime – laisvę, gyvybę, lietuvių kultūrą ir tradicijas.“ 

Valstybės diena – geriausia proga parodyti sau ir pasauliui lietuvių solidarumo galią

Prezidento Gitano Nausėdos įsitikinimu, pastarųjų metų krizių ir iššūkių akivaizdoje susitelkimas ir solidarumas svarbūs kaip niekada. Prieš kelerius metus pasaulyje prasidėjusi pandemija atskleidė ir pilietiškumo bei bendruomeninio veikimo galią, kuomet medikai, savanoriai, nevyriausybinės organizacijos ir valstybės institucijos veikė išvien, siekdami vieno tikslo. Pasieniečių ir karių profesionalumas, įvairių institucijų vieningas darbas leido suvaldyti hibridinę ataką Baltarusijos pasienyje. O šiemet Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą dar labiau paliudijo laisvų žmonių solidarumo ir susitelkimo svarbą.

„Veikimas išvien, išlaikant pagarbą kitam ir kito nuomonei, yra išties laisvų ir laisvę mylinčių žmonių bruožas. Šioje pasaulio dalyje laisvė nėra savaime suprantamas dalykas: ją reikia išsikovoti ir ginti. Jau daug kartų mes, lietuviai, įrodėme, kad šį laisvės egzaminą esminiais momentais esame pasirengę išlaikyti, – sakė prezidentas G. Nausėda. – Dar daugiau – esame pasiruošę šia pilietine galia ir susitelkimu dalintis. Tad tegul Valstybės dienos šventė tampa dar vienu priminimu, kad skambant didžiųjų idealų kupinai „Tautiškai giesmei“, mes vis iš naujo įsipareigojame tvirtai stovėti tiesos ir šviesos pusėje, kai šiuos idealus bandoma paminti.“

V. Landsbergis: solidarumas suteikė mums jėgų atkurti nepriklausomybę

Atkuriamą Lietuvos nepriklausomybę 1990 m. paskelbusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis atkreipia dėmesį, kad Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje ypač gerai matoma,  kaip svarbu mokėti susitelkti ir apginti savo tautos laisvę, teisę į tapatybę ir tradicijas. 

„Turime gražiausią pasaulyje himną. Giedokime ir galvokime, ką juo sakome“, – kviečia prof. V. Landsbergis.  

Lietuvos tūkstantmečio proga gimusi tradicija sukūrė „Tautiškos giesmės“ dieną

„Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ idėja gimė 2009-aisiais, kai „Tūkstantmečio odisėja“ pakvietė viso pasaulio lietuvius vienu metu sugiedoti Lietuvos himną ir pirmąkart kelioms istorinėms akimirkoms Žemės rutulį apjuosti gyvų balsų žiedu. Taip garsiai ir išdidžiai buvo pranešta, kad Lietuvos vardui – 1000 metų. Pirmaisiais metais „Tautišką giesmę“ giedojo 26 lietuvių bendruomenės visame pasaulyje. Nuo tol ši unikali tautos iniciatyva, palaikoma aktyvių bendruomenių ir pavienių žmonių, tapo gyva mūsų laikų tradicija. O nuo 2019 m. Seimo sprendimu liepos 6-oji švenčiama ne tik kaip Valstybės ar Mindaugo karūnavimo diena, bet ir kaip „Tautiškos giesmės“ diena.

Šiemet pagrindinis renginys, kuris bus transliuojamas nacionalinio transliuotojo LRT televizijos, vyks Alytuje – „Lietuvos kultūros sostinėje 2022“. Šventinis koncertas šalia aukščiausio Lietuvoje Baltosios rožės tilto prasidės 20 val., o jo kulminacija taps 21 val. kartu giedama „Tautiška giesmė“.

Valstybės diena taip pat bus švenčiama ne tik visoje Lietuvoje, bet ir dešimtyse pasaulio šalių, kur gyvena lietuviai. Visą liepos 6-ąją visose laiko zonose skirtingose valstybėse gyvai skambės Lietuvos himnas.

„Stiprinant solidarumą svarbus kiekvieno žmogaus indėlis, kiekvienas balsas. Todėl kviečiame visus Lietuvos patriotus pasidžiaugti mūsų gebėjimu susitelkti ir prisijungti prie „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“. Stiprūs išliksime, jei būsime solidarūs“, – kviečia R. Daubaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė.

Ne Tautišką Giesme, o grįžimu į Lietuvą tegu ir dirba jai, tada parodys solidarumą. parodo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS