Teisingumo ministerija: ieškoma galimybių grąžinti užsienyje kalinčius Lietuvos piliečius | Diena.lt

TEISINGUMO MINISTERIJA: IEŠKOMA GALIMYBIŲ GRĄŽINTI UŽSIENYJE KALINČIUS LIETUVOS PILIEČIUS

  • 10

Susitikimų metu su Lietuvos ambasadoriumi Egipte Arvydu Daunoravičiumi ir Lietuvos ambasadoriumi Japonijoje Gediminu Varvuoliu teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska aptarė teisinę padėtį dėl galimybės perimti užsienyje kalinčius lietuvius, sakoma pranešime.

Šiuo metu Teisingumo ministerija diplomatiniu keliu bando išspręsti Lietuvos piliečių, atliekančių laisvės atėmimo bausmę užsienyje, prašymus grįžti baigti atlikti bausmę Lietuvoje. Piliečiai bausmę atlieka ne Europos Sąjungoje.

Lietuvos Respublikos ambasada Egipte nėra akredituota dirbti Ugandos Respublikos teritorijoje, tačiau ji padėjo tarpininkauti sprendžiant Ugandoje nuteisto Lietuvos piliečio atvejį. Lietuvos ir Ugandos santykiuose nėra galiojančios tarptautinės sutarties, kurios pagrindu galėtų būti vykdomas nuteistojo perėmimas. Tačiau šalys gali nagrinėti galimybę sudaryti dvišalius arba daugiašalius specialaus pobūdžio (ad hoc) susitarimus dėl konkretaus atvejo. Tokio susitarimo sudarymo galimybė buvo pasiūlyta Ugandos pusei.

2020 metais taip pat buvo išsiųstas prašymas Indonezijai su pasiūlymu sudaryti dvišalę ad hoc sutartį dėl nuteistojo, kuris nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos, perėmimo į Lietuvos Respubliką. Tanzanijai jau esame išsiuntę ad hoc sutarties dėl nuteistojo perėmimo projektą. Šių valstybių reakcijos kol kas laukiama.

Toks bendradarbiavimo būdas yra operatyvesnė alternatyva įprastos dvišalės tarptautinės sutarties sudarymo procesui.

Labai svarbu, kad Lietuvos diplomatinio korpuso darbas būtų aktyvus ir vaisingas.

„Jeigu šalis nesutinka perduoti Lietuvos piliečio bausmei atlikti, neturime teisinio pagrindo jo perimti, todėl labai svarbu, kad Lietuvos diplomatinio korpuso darbas būtų aktyvus ir vaisingas,“ – sako teisingumo ministrė E. Dobrovolska.

Artimiausiu metu numatytas teisingumo ministrės susitikimas ir su Lietuvos ambasadoriumi Jungtiniuose Arabų Emyratuose Edminu Bagdonu. Su JAE nuo 2018 m. vyksta derybos dėl dvišalės sutarties dėl ekstradicijos ir dvišalės sutarties dėl savitarpio pagalbos baudžiamosiose bylose. Pernai buvo kreiptasi per Lietuvos užsienio reikalų ministeriją su prašymu perduoti JAE prašymą paspartinti derybas dėl dvišalės sutarties, siūloma derybas rengti kovo 2–5 dienomis. Tačiau iš JAE atsakymas kol kas negautas.

Nuteistųjų asmenų perdavimas vyksta tarptautinių sutarčių pagrindu. Europos Sąjungos valstybės narės šioje srityje bendradarbiauja remiantis Tarybos Pamatiniu sprendimu 2008/909/TVR 2008 m. lapkričio 27 d. dėl nuosprendžių baudžiamosiose bylose tarpusavio pripažinimo principo taikymo skiriant laisvės atėmimo bausmes ar su laisvės atėmimu susijusias priemones, siekiant jas vykdyti Europos Sąjungoje.

Su tam tikromis šalimis, kurios yra ratifikavusios 1988 metų Jungtinių Tautų Organizacijos konvenciją dėl kovos su neteisėta narkotinių priemonių ir psichotropinių medžiagų apyvarta, siūlome, sudaryti ad hoc susitarimus dėl asmenų, kurie nuteisti laisvės atėmimo bausme, perdavimo. Šiuo metu tokius susitarimus esame pasiūlę Tanzanijai, Ugandai ir Indonezijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Romas

Nusikaltėlių Lietuvoje mažai? Gal sąlygas jiems čia geresnes suteiksite?

ALKOHOLIKAS

Parsivežkit , tai padidinsit skundų skaičių į Strasburą, apart jų išlaikymo , dar mokėsit jiems pritestas šimtatūkstantines baudas

ALGIS

Ten prisidirbo , lai ten ir sėdi , nieko sau , parvežti ant čia dirbančiųjų sprando .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS