Teismas atmetė advokatūros skundą dėl STT galimo slapto sekimo | Diena.lt

TEISMAS ATMETĖ ADVOKATŪROS SKUNDĄ DĖL STT GALIMO SLAPTO SEKIMO

Teismas atmetė Lietuvos advokatūros prašymą įpareigoti Specialiųjų tyrimų tarnybą ir kitas teisėsaugos institucijas pateikti informaciją apie galimą slaptą sekimą.

Vilniaus apygardos teismo pirmininkė Loreta Barždienė paskelbė, kad įpareigojimas pateikti informaciją apie tai, ar vykdoma kriminalinė žvalgyba, pažeistų konspiracijos ir konfidencialumo principus.

Teismo vadovė taip pat nesutiko su Lietuvos advokatūros argumentais, esą jos atžvilgiu negalima vykdyti kriminalinės žvalgybos.

„Generalinės prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Policijos departamento vadovai pagrįstai atsisakė suteikti prašomą informaciją“, – rašoma šią savaitę paskelbtoje teismo nutartyje.

„Nesutiktina su pareiškėjų argumentais, kad Advokatūros įstatymo nuostatos iš esmės užkerta kelią vykdyti kriminalinę žvalgybą Lietuvos advokatūros atžvilgiu“, – nurodė teisėja.

Lietuvos advokatūra ir Advokatų tarybos vadovai prašė teismo įpareigoti teisėsaugą pateikti informaciją, ar per pastaruosius penkerius metus jų atžvilgiu buvo vykdomi kriminalinės žvalgybos veiksmai.

Jie teigia, kad duomenų nepateikimas užkerta kelia įvertinti, ar jie tvarkomi pagal įstatymą.

Pareiškėjai taip pat pabrėžė, kad įstatymas saugoja advokato profesinę paslaptį, draudžia jo sekimą ir pokalbių klausymąsi, išskyrus atvejus, kai advokatas yra įtariamas dėl nusikaltimo.

Ši byla nagrinėta pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą, kuris numato, kad sprendimus dėl kriminalinės žvalgybos veiksmų nagrinėja apygardos teismas.

Tačiau panašią bylą dar ketina nagrinėti ir Vilniaus apygardos administracinis teismas. Jis penktadienį priėmė nagrinėti skundą „dėl neišsamių atsakymų pateikimo ir įpareigojimo pateikti pareiškėjams informaciją apie tai, ar jų atžvilgiu buvo vykdomi kriminalinės žvalgybos veiksmai“.

„Birželio 14 dieną nutartimi teismas priėmė nagrinėti pareiškėjų skundą. Teismo posėdis šioje administracinėje byloje dar nepaskirtas. Ši teismo nutartis neskundžiama“, – rašoma teismo pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS