Teismas atmetė Seimo nario R. Žemaitaičio skundą | Diena.lt

TEISMAS ATMETĖ SEIMO NARIO R. ŽEMAITAIČIO SKUNDĄ

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio skundą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) panaikinti sprendimą grąžinti lėšas.

2021 m. vasario 19 d. VRK pripažino, kad R. Žemaitaitis, kandidatas Kelmės–Šilalės rinkimų apygardoje, politinei kampanijai finansuoti priėmė ir panaudojo nepriimtinas aukas iš likviduojamos partijos „Tvarka ir teisingumas“, įpareigojo jį kaip auką gautus 6 000 eurų pervesti į valstybės biudžetą.

R. Žemaitaičio teigimu, partijos „Tvarka ir teisingumas“, turinčios likviduojamos partijos statusą, veiksmas paaukoti savarankiškos politinės kampanijos dalyviui – pareiškėjui – 6 000 eurų neprieštaravo Finansavimo įstatymui ir Politinių partijų įstatymui, gaudamas auką jis nebuvo partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys. Iš pateikto likviduojamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ likvidavimo komisijos 2020 m. rugpjūčio 3 d. sprendimo „Dėl politinės partijos Laisvė ir teisingumas kandidatų parėmimo“ matyti, kad sprendimas paremti 2020 m. spalio 11 d. Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyvius, taip pat ir pareiškėją, buvo priimtas remiantis 2020 m. birželio 6 d. pasirašytu politinių partijų „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir visuomeninio politinio judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ susitarimu. Jame teigiama, kad „po partijų ir visuomeninio susijungimo likę veikiantys juridiniai asmenys visokeriopai rems partijos Laisvė ir teisingumas politinę ir visuomeninę veiklą, visomis išgalėmis prisidės, kad partija savo idėjas skleistų kuo didesniam ratui žmonių“.

Tą pačią dieną, t. y. birželio 6 d., įvyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ kongresas, jame buvo priimtas sprendimas nutraukti partijos veiklą ir ją likviduoti.

Teismas, įvertinęs pateiktus dokumentus, padarė išvadą, kad partijos lėšos pradėtos skirstyti 2020 m. birželio 6 d. pasirašant susitarimą, kai pareiškėjas buvo partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys.

Teismas nusprendė, kad likviduojama partija „Tvarka ir teisingumas“, 2020 m. rugpjūčio 4–6 d. pervedusi lėšas 2020 m. spalio 11 d. Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyviui, R. Žemaitaičiui, pažeidė Politinių partijų įstatyme įteisintą draudimą politinės partijos turtą ir lėšas skirstyti jos nariams, taigi pareiškėjas šių lėšų priimti negalėjo, nes žinojo apie partijos likvidavimą.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Teis.

Netikiu tais treimais nes įstatymus jie varto kaip noribo ir įstatymų yra daug kurie neturi galios ir juos naudoti negalima priimant sprendimą. Įstatymus priimant Seimas turi tikrinti ,sutikrinti su LR konstitucija, nes jeigu jis prieštaraus LR Konstotucijai, jis bus neveikiantis ,LR Konstitucijos 7 straipsnis.Pas mus įstatymus priima ,tvirtina nežinodami LRKonstitucijos,todėl ir teismo sprendimai daugumoje būna niekiniais,tik to nesupranta ieškovai, atsakovai,įstatymų zinotojai tą žino, tik apsimeta, kad viskas gerai teisėsaugoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS