Teismas atmetė skundą dėl J. Noreikos veiklos vertinimo | Diena.lt

TEISMAS ATMETĖ SKUNDĄ DĖL J. NOREIKOS VEIKLOS VERTINIMO

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė JAV gyvenančio aktyvisto prašymą įpareigoti Genocido ir rezistencijos tyrimo centrą pakeisti istorinę išvadą dėl Jono Noreikos veiklos Antrojo pasaulinio karo metais.

„Pareiškėjo skunde teismui formuluotas reikalavimas įpareigoti Centrą (...) atlikti tyrimą, pakeisti istorinę išvadą dėl Jono Noreikos (...) yra netenkintinas“, – rašoma trečiadienį priimtoje teismo nutartyje.

Trijų teisėjų kolegija argumentavo, kad JAV gyvenančio Lietuvos piliečio Granto Gochino kreipimasis „nėra susijęs su centro veikla, priskiriama viešajam administravimui“, todėl byla turi būti nutraukta, o istorinės interpretacijos nėra reikšmingos.

Teismas nutarė priteisti centrui iš pareiškėjo 950 eurų bylinėjimosi išlaidas.

Ginčytoje 2015 metų pažymoje rašoma, kad „vokiečių okupacijos laikotarpiu Jonas Noreika nėra dalyvavęs žydų masinėse naikinimo operacijose Telšių ir Šiaulių apskrityse“, tačiau jį „pavyko įtraukti į su žydų izoliavimu susijusių reikalų tvarkymą“.

Pastaruosius metus daug diskusijų kelia J. Noreikai skirta atminimo lenta ant Lietuvos Mokslų akademijos Vrublebskių bibliotekos pastato sostinės centre.

Kritikai teigia, kad toks garbingas įamžinimas nedera su tuo, kad Šiaulių apskrities viršininku dirbęs J. Noreika pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

J. Noreikos atminimo lentos gynėjai akcentuoja, kad jis pats įsitraukęs į antinacinę veiklą, buvo Gestapo areštuotas ir uždarytas į Štuthofo koncentracijos lagerį, veikė antisovietiniame pogrindyje.

Karininkas buvo suimtas 1946 metų kovą, o kitąmet okupacinės sovietų valdžios sušaudytas.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno daugiau nei 200 tūkst. žydų. Vokietijos okupacijos metais daugiau kaip 90 proc. iš jų nužudė naciai ir vietos kolaborantai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ir

vel visokie berijos zurofai singeriai ir kt. ./vanagai /es/ rikiuoja musu istorija pagal soroso metoda ir tai daroma maro epidemijos fone nostalgiska jei nebutu graudu sios tautos likimu kurios isgamos pacios ir kasa sau ir jos pilieciams duobe ir nei trumpas su pompeo nei putkinas nesiruos juos gelbet o turkai turi savu problem taip kad su siuo virusu pasibaigs jo viespatavimas ir Kristus tikrai ateis ir tada taps aisku kas kam ir kur priklauso Amen...

Tulpei ir gėdai

Manyčiau, kad su jumis būtų geriau pakalbėti apie klozeto gramdyma nei apie politiką, bet bijau kad nesugebėsite net apie tualetus. Ir prašau parašykite savo tautybes, nes akivaizdu kad ne lietuviai.

Stebėtojas

Putinoidiniams troliams: "Duraki, da? Jezdziaite nafyg k Putinu!!! Tam vam budet zjb !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS