Teismas atsisakė nagrinėti demokratų prašymą rinkimus Anykščiuose paskelbti negaliojančiais | Diena.lt

TEISMAS ATSISAKĖ NAGRINĖTI DEMOKRATŲ PRAŠYMĄ RINKIMUS ANYKŠČIUOSE PASKELBTI NEGALIOJANČIAIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atsisakė priimti Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ skundą, kuriuo ji prašė panaikinti rinkimų rezultatus Anykščių rajono savivaldybėje.

Demokratai skunde nurodė, kad renkant Anykščių merą rinkėjams buvo padaryta esminė įtaka ir nebuvo galima nustatyti išrinkto kandidato, todėl siūlė teismui įpareigoti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pripažinti rinkimų rezultatus šioje apygardoje negaliojančiais ir surengti naujus rinkimus.

Atsisakydamas priimti skundą LVAT pažymėjo, kad administracinis teismas priima nagrinėti suinteresuotų subjektų skundus, kai yra kilęs ginčas viešojo administravimo srityje, o šiuo atveju prašoma konstatuoti tam tikras juridinę reikšmę turinčias aplinkybes ar faktus.

„Ne teismui, o VRK suteikta kompetencija spręsti dėl pareiškėjo prašyme nurodytų aplinkybių ir jų pagrindu savo iniciatyva arba išnagrinėjus asmens ar jo atstovo skundą dėl Rinkimų kodekse nurodytų teisių ar teisėtų interesų pažeidimo priimti sprendimą dėl rinkimų rezultatų pripažinimo negaliojančiais“, – sakoma pirmadienį išplatintame LVAT pranešime.

LVAT taip pat pažymi, kad demokratų skundas iš esmės grindžiamas VRK sprendimu iš rinkimų braukti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato Kęstučio Tubio registravimą, tačiau šis klausimas teisme dar tik bus nagrinėjamas.

K. Tubio skundą dėl jo registracijos Anykščių mero rinkimuose panaikinimo LVAT nagrinės antradienį. VRK tokį sprendimą priėmė gavusi Panevėžio apygardos teismo išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam K. Tubiui draudimas dirbti valstybės tarnyboje apima ir renkamas pareigas.

VRK „valstiečių“ kandidatą pašalino iš rinkimų jau po pirmojo turo, kuriame K. Tubis pirmavo su 29,39 proc. balsų.

Pagal dabartinį VRK sprendimą, pašalinus K. Tubį iš rinkimų antrajame ture rungiasi antroje ir trečioje vietoje likę kandidatai – į antrąjį turą perėjęs socialdemokratas Dainius Žiogelis ir po brūkšnio likęs dabartinis meras, konservatorius Sigutis Obelevičius.

Išankstinis balsavimas merų rinkimų antrajame ture prasideda antradienį, rinkimai vyks sekmadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ech

ir vėl švarkelis pro šalį spjovė… Reiktų vis tik teisinių žinių dar pasisemti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS