Teismas: Jehovos liudytojų diakonas gali tarnauti kaip šauktinis | Diena.lt

TEISMAS: JEHOVOS LIUDYTOJŲ DIAKONAS GALI TARNAUTI KAIP ŠAUKTINIS

Teismas neskundžiama nutartimi atmetė Jehovos liudytojų diakono skundą dėl šaukimo į kariuomenę.

Vyriausiasis administracinis teismas šią savaitę konstatavo, jog vyras neatitinka nė vienos iš numatytų sąlygų, kada asmuo atlikti privalomosios karinės tarnybos nešaukiamas ir paliko galioti žemesniojo teismo 2017 metais priimtą sprendimą.

Vis dėlto su kariuomene bylinėjęsis vyras tarnauti kariuomenėje šaukiamas nebus, nes, bylos duomenimis, nebeatitinka šauktinio amžiaus. Pagal galiojančius įstatymus, į karo tarnybą gali būti šaukiami asmenys iki 26-erių metų.

Vyras, siekęs būti atleistas nuo karinės tarnybos, savo skunduose teismui teigė, jog yra Lietuvoje įregistruotos religinės organizacijos – Jehovos liudytojų patarnautojas arba diakonas.

„Pareiškėjo sąžinė, lavinama Biblijos mokymų pagrindu, taip pat meilė Dievui ir artimui skatina jį atsisakyti karinės tarnybos“, – vyro argumentus būti atleistam nuo karinės tarnybos nurodė teismas.

Jis su prašymu kreipėsi tiek į kariuomenę, tiek į Krašto apsaugos ministeriją, tačiau jo prašymas netenkintas, nes Jehovos liudytojai nėra priskirti tradicinėms Lietuvos religinėms bendruomenėms.

Tačiau pareiškėjas teigė, jog taip buvo diskriminuojamas dėl savo religijos. Jis taip pat teismo prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar galiojančios įstatymo nuostatos nėra diskriminacinės.

Teismai konstatavo, jog sprendimas neatleisti diakono nuo karinės tarnybos paremtas galiojančiais teisės aktais, todėl neturi būti naikinamas.

Apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs teismas taip pat pastebėjo, jog dėl šio atvejo jau buvo kreiptasi į Konstitucinį Teismą, kuris tuomet suformavo doktriną, jog nuo karo prievolės negali būti atleidžiami ne tik netradicinių Lietuvoje religinių bendruomenių ir bendrijų dvasininkai, bet ir tradicinių.

2011 metų gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje buvo apie 3 tūkst. Jehovos liudytojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Zzzz

Lietuva galima pasveikinti su dar viena byla Europos žmogaus teisių teisme, kurią Lietuva neabejotinai pralaimės. Neturime kur pinigų dėti?

Liberalas iš Vilniaus

Privaloma karinė tarnyba turi būti panaikinta visiems! Gana kesta, kai demokratiškoje šalyje vis dar išlieka tokia lyčių lygybės principus pažeidžianti atgyvena. Turi likti tik profesionali kariuomenė. O siekiant didesnio pajėgumo - formuojama ES federalinė kariuomenė, kuri taptų pilnaverčiu JAV ir kt. demokratijų partneriu NATO sistemoje.

kauniete

kokio velnio gyvena civilizuotoje valstybeje?????jeigu nenori atlikti vyro pareiga--ginti sali ivykus intervencijai??? Musu vaikai gali ginti tevynes ,o sektantai nusipeneje ---I krumus taikosi!!!vyt juos lauk
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS