Teismas konstatavo: gyvenimo įgūdžių programa neriboja tėvų teisės auklėti vaikus | Diena.lt

TEISMAS KONSTATAVO: GYVENIMO ĮGŪDŽIŲ PROGRAMA NERIBOJA TĖVŲ TEISĖS AUKLĖTI VAIKUS

Seimo narių grupės pareiškimą išnagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad gyvenimo įgūdžių programa neriboja tėvų teisės auklėti vaikus pagal savo religinius ir dorovinius įsitikinimus.

Kaip trečiadienį paskelbė LVAT, nei pareiškėjų nurodoma aplinkybė dėl programos privalomumo, nei programos turinys savaime niekaip nepaneigė ir neapribojo Konstitucijoje įtvirtintų tėvų teisių.

„Išplėstinė teisėjų kolegija vertino, jog vien tai, kad pagal programą švietimo ir mokymo įstaigose besimokantiesiems būtų pateikiama jos turinį sudaranti informacija, su kuria būtų supažindinami visi mokymo įstaigas lankantys asmenys, nereiškia, kad tėvai neturi teisės pagal savo įsitikinimus vaikų ugdyti namuose“, – teigiama teismo pranešime.

Teisėjų kolegija taip pat atkreipė dėmesį, kad programa patvirtinta ne kaip dorovinio ugdymo, o kaip fizinio ir sveikatos ugdymo dalykas.

Anot teismo, pareiškėjai konkrečiai neįvardijo, kaip programos nuostatos riboja konstitucinę tėvų teisę auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus, o išplėstinė teisėjų kolegija nematė objektyvaus pagrindo konstatuoti, kad programa minėtą tėvų teisę kaip nors ribotų.

Priimdamas šį sprendimą LVAT nurodo vadovavęsis Konstitucinio Teismo išaiškinimais, kad mokymas valstybinėse švietimo ir mokymo įstaigose yra sudėtinė ugdymo proceso, kuriam didelę reikšmę turi ir šeima, dalis.

„Taigi mokymas valstybinėse švietimo ir mokymo įstaigose pagal patvirtintas programas nepakeičia tėvų auklėjimo pagal savo įsitikinimus namuose“, – nurodė teismas.

Seimo narių grupė praėjusių metų pabaigoje į LVAT kreipėsi abejodama, ar gyvenimo įgūdžių programa mokiniams nėra nustatomas privalomas ugdymas, nors pagal Konstituciją asmenims iki 16 metų privalomas tik mokslas.

Nuo šių mokslo metų mokyklose įdiegta gyvenimo įgūdžių programa sulaukė kritikos iš dalies politikų, tėvų organizacijų. Jie kaltino Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad per pamokas bus skleidžiama LGBTIQ propaganda, vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių.

Savo ruožtu ministerija teigė, kad apie gyvenimo įgūdžių programą viešoje erdvėje skelbiama klaidinanti informacija, o pedagogai šioms pamokoms yra pasirengę bei dar galės tobulintis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AAA

Tegyvuoja tarybinis teismas - pats teisingiausias teismas Pasaulyje:))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS