Teismas Lietuvos piliečiui pavardę leido rašyti su raide, kurios nėra lotyniškame raidyne | Diena.lt

TEISMAS LIETUVOS PILIEČIUI PAVARDĘ LEIDO RAŠYTI SU RAIDE, KURIOS NĖRA LOTYNIŠKAME RAIDYNE

Vilniaus miesto apylinkės teismas birželio 1 dieną priėmė sprendimą, kuriuo Lietuvos piliečiui leido rašyti vardą ir pavardę su raide, kurios nėra lotyniškoje abėcėlėje.

Kaip pranešė naujienų portalas „15min“, teismas įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti pareiškėjo vardą ir pavardę į „Jarosławas Wołkonowskis“.

Istorikas ir fizikas, buvęs Balstogės universiteto filialo Vilniuje Ekonomikos ir informatikos skyriaus dekanas į teismą kreipėsi prašydamas įpareigoti Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti jo vardą į „Jarosław“, o pavardę – į „Wołkonowski“.

Jis nurodė, kad tokie buvusi originali šeimos pavardė – tokią turėjo jo tėvas, senelis ir prosenelis. Sovietmečiu pavardė tapo Volkanovskij, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę sulietuvinta.

Teismo sprendime nurodoma, kad „valstybinės institucijos turi technines galimybes atlikti pavardės įrašus rašant lietuviškos abėcėlės raides su diakritiniu ženklu, be kita ko, tą leidžia naujas teisinis reglamentavimas, raidės esančios lietuvių kalbos abėcėlėje gali būti rašomos su diakritiniu ženklu, šiuo atveju raidė l yra lietuvių kalbos abėcėlėje, tad ji gali būti įrašyta su diakritiniu ženklu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Tuoj ir hebraiškai ir arabiškai leis rašyti....

tik jau nėra,

kas tuos nekompetetingus išmestų iš darbo.... Jie ten visi susiję stipriais saitais.

Anonimas

ka be sakyti DURNIU LAIVAS !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS