Teismas: LNOBT darbuotoja neprivalėjo deklaruoti interesų | Diena.lt

TEISMAS: LNOBT DARBUOTOJA NEPRIVALĖJO DEKLARUOTI INTERESŲ

Teismas panaikino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą dėl vienos iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) darbuotojų nedeklaruotų interesų.

Kaip BNS informavo VTEK, toks sprendimas priimtas ir dar vieno LNOBT darbuotojo byloje.

Naujausiu sprendimu Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad vienai iš teatro tarnybų vadovavusi pareiškėja neprivalėjo deklaruoti interesų, todėl to nepadariusi įstatymo nepažeidė.

2017 metais VTEK paskelbė nustačiusi, kad dešimt vadovaujančias pareigas teatre einančių darbuotojų interesų nedeklaravo beveik penkerius metus – nuo 2012-ųjų rugsėjo.

Viena iš šių darbuotojų, Reklamos ir leidybos tarnybos vadovė Janina Stankevičienė, tarnybos sprendimą apskundė.

Pareiškėja teigė, kad ji neturėjo pareigos deklaruoti privačius interesus, nes nurodė neturinti administravimo įgaliojimų, todėl įpareigojimas deklaruoti privačius interesus jai nebuvo taikomas.

Ji taip pat teigė, jog VTEK privalėjo ją įspėti apie pareigą deklaruoti privačius interesus ir tik tuomet vėliau konstatuoti padarius įstatymo reikalavimų pažeidimą.

Tuo metu VTEK teigė, kad pareiškėjos pareigos sudaro jai prievolę deklaruoti interesus, o VTEK funkcijos apie tai įspėti nėra numatyta.

Vilniaus apygardos administracinis teismas J. Stankevičienės skundą 2017 metų spalį atmetė, tačiau bylą išnagrinėjęs Vyriausiasis administracinis teismas praėjusią savaitę neskundžiamu sprendimu VTEK sprendimą panaikino.

Apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs teismas nusprendė, kad LNOBT administravimo įgaliojimus turintiems asmenims priskirtini tik tie darbuotojai, kurie vykdo įstaigos vadovo funkcijas ar jų dalį.

J. Stankevičienė pagal pareigas tokių įgaliojimų neturi.

„Pareiškėja, (...) pagal ginčui reikšmingu laikotarpiu galiojusį reguliavimą nėra priskirtina biudžetinėje įstaigoje LNOBT dirbantiems asmenims, turintiems administravimo įgaliojimus (...) todėl ji, nedeklaravusi privačių interesų įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka ir terminais, nepažeidė įstatymo (...) nuostatų, dėl ko ginčijamas VTEK 2017 metų gegužės 24 dienos sprendimas yra naikintinas“, – rašoma teismo sprendime.

VTEK BNS pateiktais duomenimis, iš minėtų dešimties darbuotojų septyni Vilniaus apygardos administraciniam teismui sprendimą skundė, tačiau visais šiais atvejais teismas paliko galioti VTEK sprendimą.

Iš minėtų septynių apeliacine tvarka skundus pateikė trys asmenys. Dviem atvejais teismas VTEK sprendimus panaikino, o vienas skundas Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo tebėra neišnagrinėtas.

Pasak komisijos, jai nėra numatyta galimybė peržiūrėti savo sprendimus, todėl juos pakeisti gali tik teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS