Teismas: S. Šoigu vaikų patėvis Lietuvos pilietybės neteko pagrįstai | Diena.lt

TEISMAS: S. ŠOIGU VAIKŲ PATĖVIS LIETUVOS PILIETYBĖS NETEKO PAGRĮSTAI

Regionų administracinis teismas Vilniuje trečiadienį atmetė Lietuvos pilietybės netekusio Adolfo Kaminsko skundą. A. Kaminskas yra buvusio Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vaikų motinos Jelenos Kaminskas vyras.

Teismas nagrinėjo skundą dėl 2022 m. priimto vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės įsakymo, kuriuo A. Kaminskas neteko Lietuvos Respublikos pilietybės, įgijus kitos valstybės pilietybę.

Pareiškėjas teigė, kad ši įsakymo dalis yra neteisėta ir nepagrįsta, priimta pažeidžiant procedūrinius reikalavimus.

Tačiau teismas nusprendė priešingai.

„Ginčijamo įsakymo dalis, kuria nuspręsta, kad pareiškėjas A. Kaminskas neteko Lietuvos Respublikos pilietybės, yra teisėta ir pagrįsta“, – paskelbė teismas.

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Atsakovė Vidaus reikalų ministerija ir trečiasis suinteresuotas asmuo Migracijos departamentas atsiliepimuose teigė, kad pareiškėjo skundas yra nepagrįstas.

Jie nurodė, kad Pilietybės įstatymo 26 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta, kad Lietuvos Respublikos pilietis, įgijęs kitos valstybės pilietybę, netenka Lietuvos Respublikos pilietybės nuo kitos valstybės pilietybės įgijimo dienos, išskyrus asmenis, kurie pagal šio įstatymo 7 straipsnio 1–5, 7, 9 ir 11 punktus gali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės piliečiai.

Ginčijamo įsakymo dalis, kuria nuspręsta, kad pareiškėjas A. Kaminskas neteko Lietuvos Respublikos pilietybės, yra teisėta ir pagrįsta.

Kadangi pareiškėjas įgijo Rusijos pilietybę ir nenurodė, kokią iš nurodytų išimčių jis atitinka, vidaus reikalų ministrė, nuodugniai išnagrinėjusi visus surinktus duomenis, priėmė teisėtą ir pagrįstą įsakymą.

Sprendimą dėl A. Kaminsko pilietybės panaikinimo priėmė vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė, atsižvelgusi į Migracijos departamento teikimą. Pastarasis nustatė, kad A. Kaminskas tapo Rusijos piliečiu ir neturi teisės į daugybinę pilietybę.

Anot VRM, Migracijos departamentas pats atliko tyrimą ir išsiaiškino aplinkybes, A. Kaminskui atsisakius bendradarbiauti. A. Kaminskas teigė, kad jis yra asmens, pasitraukiusio iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. ir įgijusio kitos valstybės pilietybę arba šių asmenų palikuonis. Regionų apygardos administracinis teismas pažymėjo, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra išaiškinęs, kad sąvoką „pasitraukimas“ reikia suprasti ir aiškinti ne bendrąja prasme, o kaip specialiąją reikšmę turintį teisinį terminą, t. y. terminas „pasitraukimas“ reiškia asmens išvykimą iš Lietuvos dėl tam tikros jam kilusios grėsmės.

Kadangi pareiškėjas nepateikė jokių tai pagrindžiančių įrodymų, teismas ir šį argumentą atmetė kaip nepagrįstą.

Kaip skelbė LRT tyrimų skyrius, A. Kaminskas yra susituokęs su Rusijos piliete Jelena Kaminskas, buvusia Šebunova. Ji yra buvusi tuometinio Rusijos gynybos ministro S. Šoigu draugė, turinti su juo du bendrus vaikus.

2022 m. gruodį A. Kaminskas bandė patekti į Lietuvą, tačiau pasieniečiai jo neįleido.

GALERIJA

  • Teismas: S. Šoigu vaikų patėvis Lietuvos pilietybės neteko pagrįstai
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tiesiai

Teisingai, visi rašistai turi būti išsiųsti namo į rasiją, be teisės sugrįžti. Saugumas turėtų daugiau pajudinti savo dideles bulkas, kad ištrauktų užsislėpusius rašistus.

LIETUVA SUNAIKINOT,

Kiek tokiu prileidot dabar ,SVOLACIAI JUS VISI PADEJE PARASA,

Iki ko

nusigyvenome,Dievuleli... Net pas fasistus nebuvo tokios priezasties pro kamina isrukti... Sokas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS