Teismas: bauda PAGD dėl 112 programėlės konkurso – teisėta | Diena.lt

TEISMAS: BAUDA PAGD DĖL 112 PROGRAMĖLĖS KONKURSO – TEISĖTA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD), netinkamai įgyvendinusiam 112 mobiliosios programėlės kūrimo konkursą, 6 tūkst. eurų bauda skirta teisingai, galutinai nutarė teismas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) sausio 16 dieną paliko galioti pernai birželį paskelbtą Apeliacinio teismo sprendimą. Pastarasis pripažino, kad alternatyvioji sankcija departamentui skirta teisėtai, tačiau sutartis su konkurso laimėtoja „Lexita“ lieka galioti.

PAGD skundė Apeliacinio sprendimo dalį, kuria bauda buvo skirta departamentui, o ne jo įgaliotai perkančiajai organizacijai – Bendrajam pagalbos centrui (BPC).

Tačiau LAT aiškino, kad alternatyvi sankcija – piniginė bauda – teismų praktikoje skiriama tik įgaliotinei perkančiajai organizacijai, šiuo atveju – PAGD.

Be to, konkurso rezultatus skundusi jo dalyvė bendrovė „InnoForce“ LAT pateikė naujų argumentų, kodėl bauda turėtų būti skiriama PAGD, o ne BPC, tačiau teismas juos atsisakė vertinti.

Apeliacinis teismas manė, jog nepagrįstai mažą kainą pasiūliusios ir jos nepagrindusios bendrovės „Lexita“ pasiūlymas turėjo būti atmestas. Tačiau kartu teismas atmetė „InnoForce“ prašymą pripažinti sutartį negaliojančia, nes tai pažeistų viešąjį interesą –  programėlė reikalinga kurtiesiems.

Bylos duomenimis, „Lexita“ pasiūlė programėlę sukurti už 121 tūkst. eurų, tuo metu „InnoForce“ pateikė 193,6 tūkst. eurų pasiūlymą, o trečioji konkurso dalyvė „Etalinkas“ – 234,4 tūkst. eurų.

PAGD anksčiau yra skelbęs, jog 112 programėlėje bus vaizdo skambučio galimybė, tai leis pagalbą išsikviesti žmonėms su klausos negalia. Iki tol reikalingą pagalbą jie gali išsikviesti trumpaisiais SMS pranešimais skubios pagalbos numeriu 112.

Anksčiau veikė bandomasis programėlės kurtiesiems projektas „GPIS/112“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS