Tėvai sukluskite: vyksta pirmosios pagalbos vaikui mokymai | Diena.lt

TĖVAI SUKLUSKITE: VYKSTA PIRMOSIOS PAGALBOS VAIKUI MOKYMAI

  • 0

Vasarą dvigubai padaugėja vaikų traumų. Specialistai sako, kad dalis tėvų vis dar nemoka suteikti elementarios pirmosios pagalbos ir piktnaudžiauja kviesdami greitąją.

Ekspertai teigia, kad vaikams, patiriantiems krizę, svarbu laiku suteikti pirmąją psichologinę pagalbą, kurios tikslas yra sumažinti stresą ir atkurti saugumo bei kontrolės jausmą. 

Raudonasis Kryžius ir vaiko teisių gynėjai parengė vaizdo pamokas. Pasak jų, vasarą vaikai patiria dvigubai daugiau traumų, todėl svarbu ruoštis iš anksto.  

„Jeigu kiekvienas iš mūsų žinotume, ką daryti ir kaip pradėti tinkamai reaguoti atsitikus nelaimei dar iki atvykstant medikams, šansai išgyventi padidėtų net 2–3 kartus“, – tikino Raudonojo kryžiaus generalinė sekretorė Ingrida Damulienė. 

Specialistai skaičiuoja, kad daugiau nei pusė gyventojų Lietuvoje vis dar nežino, kaip teigti pirmąją pagalbą. Todėl jos mokytis kviečia ne tik suaugusius, bet ir vaikus.  

„Svarbu tiek tėvams, seneliams ar kitiems suaugusiems, lygiai taip pat svarbu ir vaikams susipažinti su pirmos pagalbos teikimu“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Medikai pastebi, kad traumų padaugėja vos sulaukus pirmųjų šiltų dienų. Pavyzdžiui, pernai balandį susižalojo daugiau nei pusaštunto tūkstančio vaikų. O vasaros metu nelaimes patyrė daugiau nei 10 tūkst. 

„Lauke yra gražu, visi eina iš namų, niekas nenori sėdėti kambariuose. Prasideda žaidimai, bėgiojimai. Su šitais dalykais vaikams pasireiškia ir traumos“, – aiškino skubios medicinos pagalbos specialistas Artūras Laškovas. 

Daugiausiai nelaimių vaikai patiria aktyvios veiklos metu, todėl atostogų pramogos neretai baigiasi susižalojimais ar lūžiais. 

„Traumos važiuojant dviračiais ar paspirtukais. Ypatingas medikų dėmesys atkreipiamas į elektrinius paspirtukus. Taip pat nesaugus yra šokinėjimas ant batuto ir visi kiti panašūs dalykai“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė. 

Medikai primena, kad piktnaudžiauti greitąja pagalba nevertėtų. Mat lengvus sužalojimus galima gydyti ir namuose.  

„Kada vaikas nukrito, susimušė kelį, po penkiolikos minučių pradėjo žaisti nejausdamas jokio skausmo, tai tokiu atveju nereikia kreiptis į medikus. Bet kai matome kaulų deformaciją, nesustabdome kraujavimo, tada jau reikėtų kuo greičiau pasiekti gydytojus“, – priminė A. Laškovas. 

Pirmosios pagalbos vaikui pamokose specialistai atsako į dažniausiai tėvų užduodamus klausimus. Pavyzdžiui, ką daryti vaikui susižalojus, užspringus, nusideginus ar patyrus emocinį šoką.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS