Translyčiai asmenys galės pasikeisti savo asmenvardžius | Diena.lt

TRANSLYČIAI ASMENYS GALĖS PASIKEISTI SAVO ASMENVARDŽIUS

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska penktadienį pasirašė įsakymą, kuris leis translyčiams asmenims pasikeisti asmenvardžius.

Kaip penktadienį pranešė Teisingumo ministerija, iš tokių asmenų nebūtų reikalaujama medicininio lyties pakeitimo patvirtinimo, tačiau reikės Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigos išduotos pažymos arba Europos Sąjungos valstybės narės sveikatos priežiūros įstaigos išduoto medicinos dokumento apie diagnozuotą transseksualumą. Tam dar reikėtų Teisingumo ministerijos leidimo.

Naujas teisinis reglamentavimas įsigalios nuo 2022 metų vasario 2 dienos.

Pasak teisingumo ministrės, tai yra „svarbus žingsnis, padėsiantis Lietuvai užtikrinti Europos Žmogaus Teisių Teismo daugiau nei prieš dešimtmetį priimto sprendimo dalinį įgyvendinimą, taip pat žmogaus teisių standartų įtvirtinimą“.

„Privalome įsiklausyti į tarptautinių įstaigų raginimus, atsižvelgti į mūsų šalies teismų praktiką ir imtis realių veiksmų socialiai jautrios visuomenės grupės – translyčių asmenų – geresnės teisinės padėties užtikrinimui, kadangi šios visuomenės grupės poreikiai negali likti teisinio reguliavimo paraštėse“, – pranešime cituojama E. Dobrovolska.

Privalome įsiklausyti į tarptautinių įstaigų raginimus, atsižvelgti į mūsų šalies teismų praktiką ir imtis realių veiksmų socialiai jautrios visuomenės grupės.

Pranešime nurodoma, kad asmenvardžiai nesikeistų tokio asmens nepilnamečių vaikų gimimo įrašuose, o šia teise galėtų pasinaudoti tik pilnamečiai, nesusituokę Lietuvos piliečiai.

Ministerija nurodo, kad pakeitimai inicijuoti atsižvelgiant ir į Lietuvoje formuojamą teismų praktiką, kuri įpareigoja civilinės būklės aktų įrašuose pakeisti asmenvardžius asmenims, kuriems diagnozuotas transseksualumas.

Šiuo metu Lietuvos piliečiui pasikeitus vardą ir pavardę užsienio valstybėje, kurioje jis nuolat gyvena ar yra jos pilietis, Lietuva pripažįsta užsienio valstybėje pakeistus asmenvardžius, neatsižvelgdama, ar jie atitinka lytį. Pranešime nurodoma, kad atsižvelgiant į tai, jau dabar Gyventojų registre yra įregistruotų asmenvardžių, kurie būdingi kitai lyčiai.

Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad šalyje nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Trans

Kas? Transe buvo ministrė? Morgana prieš naujus užsuko su vaišėm? Kaip suprast paaiškinimą pripažystama Lietuvos piliečiam kurie pasikeitė užsienį arba yra užsienio valstybės piliečiai? Taturuota jau dvigubą pilietybę įteisino???

Grybas

Pyderu valstybe daugiau nieko

Kvailystės

laikinos grimasos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS