Traukinių pritaikymas neįgaliesiems: ministerija toliau tobulins planą | Diena.lt

TRAUKINIŲ PRITAIKYMAS NEĮGALIESIEMS: MINISTERIJA TOLIAU TOBULINS PLANĄ

Vyriausybė trečiadienio pasitarime leido Susisiekimo ministerijai dar patobulinti planą, kaip pritaikyti traukinus neįgaliesiems.

„Šis planas turi keletą dalių: pirmoji – nustatėme, kad iki šiol nebuvo nustatyta, kokie yra privalomi veiksmai pagal reglamentą ir kokius ilgainiui reikėtų papildomai atlikti, kad būtų patenkinti žmonių su negalia poreikiai“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Pasak jo, jei per ateinančius 5 metus bus atlikti plane numatyti darbai, reikės investuoti apie 218 mln. eurų.

„Jei visus darbus per 5 metus atliksime, kurie reikalingi pagal reglamentą, tai reikės investuoti apie 218 mln. eurų. Jei dar (įgyvendintume. – ELTA), kas siūloma su papildomomis priemonėmis, dar apie 50 mln. Iš viso vertė – 268 mln. eurų“, – sakė J. Narkevičius.

Tuo metu „Lietuvos geležinkelių“ keleivių vežimo bendrovės „LG keleiviams“ valdybos Gediminas Šečkus sakė, kad dalis parko šiuo metu yra pritaikyta neįgaliųjų poreikiams, tačiau dėl finansavimo galimybių tai nėra iki galo padaryta.

„Kalbant apie riedmenų parką, per 12 metų nuo 2007-ųjų buvo investuota apie 160 mln. Dalis parko atnaujinta ir dalis parko jau šiandien pritaikyta neįgaliųjų poreikiams. Vis dėlto dėl finansavimo galimybių parkas iki šiol nėra visiškai atnaujintas, tačiau šiandien turint planus elektrifikuoti liniją iš Vilniaus į Klaipėdą, akivaizdu, kad  ten turėsime atnaujinti parką iš dyzelinių traukinių į elektrinius. Šiandien į Klaipėdą važinėjančius neįgaliųjų poreikius atitinkančius traukinius bus galima panaudoti kitose linijose“, – sakė G. Šečkus.

Organizacijų asociacijos „Lietuvos neįgaliųjų forumas“ administracijos vadovė Henrika Varnienė sakė, kad reglamentas kalba apie visų žmonių, ne tik neįgaliųjų, galimybę naudotis traukiniais.

„Paprašysiu, kad keistume kalbėjimo retoriką. Reglamentas nesako, kad vagonai turi būti pritaikyti neįgaliesiems. Reglamentas kalba apie visų žmonių galimybę naudotis geležinkeliais. Neįgalieji yra viena iš grupių. Tai ir senyvo amžiaus žmonės, ir šeimos, judančios ratukais, kurios turi mažus vaikus. Jei jūs 12 metų nedarėte judesio, tai reiškia, kad jūs išbraukiate ir šiuos žmones“, – sakė H. Varnienė.

„Aš pati skambinau „Lietuvos geležinkeliams” ir prašiau paneigti tą informaciją, kad neįgalieji Lietuvai kainuoja apie pusę milijardo, nes pirma žinutė iš „Lietuvos geležinkelių“ buvo šita. (…) Kol kas mes nematome Susisiekimo ministerijos ir „Lietuvos geležinkelių“ strateginio pasirengimo įgyvendinti reglamentą“, – sakė H. Varnienė.

Susisiekimo ministerija Vyriausybės nutarimo aiškinamajame rašte nurodo, kad dalį keleivinių riedmenų parko sudaro senos konstrukcijos keleiviniai geležinkelių riedmenys, kuriuose informavimo sistema neįrengta, geležinkelio stočių, peronų ir kitų geležinkelių infrastruktūros objektų pritaikymas yra ilgalaikis ir brangus procesas.

Taip pat rašte teigiama, kad dėl Lietuvos socialinių ir demografinių skirtumų geležinkelių stotys ir stotelės skiriasi pagal savo dydį ir keleivių srautus, todėl tiek finansiškai, tiek techniškai sudėtinga visose stotyse ir stotelėse vienu metu rasti ir įrengti vietas, kuriose neįgalūs ir ribotos judėsenos asmenys gali pranešti apie savo atvykimą į geležinkelio stotį ir, prireikus, paprašyti pagalbos.

Dabartinis „Lietuvos geležinkelių“ traukinių pritaikymo neįgaliesiems terminas yra 2019 metų gruodžio 2 diena, tačiau jie prašo terminą pratęsti iki 2024 metų gruodžio 2 dienos.

Kaip ELTA jau rašė, Susisiekimo ministerijos teigimu, Lietuvoje sudėtinga pritaikyti peronų ir geležinkelių riedmenų aukštį neįgaliesiems ir ribotos judėsenos asmenims įlipti ir išlipti. Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 100 traukinių stočių ir stotelių, daugumos jų infrastruktūrą (peronus) reikia pritaikyti reglamento reikalavimams, o turint ribotus finansinius išteklius, sudėtinga per trumpą laiką visą turimą infrastruktūrą pritaikyti pagal reglamento reikalavimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

čempionas ,

apgailėtinai, kurs vėl nauja plana chuligana , nepikime bet juk pas mus vis kraksi ir pinigus mėto milijonus, ir vis stabiluma negali surasti, bet pinigučius kombinuoja korupcijos nemiega, o ir žiūrim ką turim o po tokiu bataliju vis naujus mokėsčius kuriam,ir stenam nėra pinigu, protingiau dirkite ekonomiškiau žiūrėkite mažiau vokite ir atsukite savo tarnyste piliečiui, nauda bus kito pavidalo, ir seimo cherite ne kas kart vis pinigus keltusi, o gyventu iš minimumo, visiems būtų į nauda, o tada sakytume kad dabar visi lygus esame, vidutiniokai,

ALGIS

Tikrai invalidai suįžūlėjo - pasižiūrėkit kas esate, ir ką naudingo galite duoti , o tik po toPRAŠYKITE , O TAI , PER SAVO ZIRZIMĄ . TAPOTE NEKENČIAMI .

Anonimas

Ar ne per daug jau jie suįžūlėjo ? Dėl kelių rėksnių visiems pakels mokesčius...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS