Tryliktą kartą vyks Konstitucijos egzaminas | Diena.lt

TRYLIKTĄ KARTĄ VYKS KONSTITUCIJOS EGZAMINAS

Tryliktus metus Teisingumo ministerija ketvirtadienį organizuoja teisinių žinių įvertinimo akciją – Konstitucijos egzaminą. Per tą laiką konstitucines žinias pasitikrino maždaug kas dešimtas Lietuvos pilietis.

„Labai džiaugiuosi, kad kiekvienais metais vis daugiau žmonių prisideda prie šios gražios iniciatyvos –Konstitucijos egzamino. Pagrindinio šalies įstatymo žinojimas kiekvieną iš mūsų įkvepia būti pilietiškais, toliau domėtis, saugoti ir gerbti Konstitucijoje įprasmintas demokratinės valstybės vertybes. Todėl prieš egzaminą kviečiu dar kartą atsiversti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir renginio dieną prisijungti prie jo dalyvių!“, – ragina teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Žinių patikrinimo tema susijusi su svarbiu nepriklausomai Lietuvai įvykiu – Baltijos keliu. Organizatoriai nori paminėti ne tik istorinį jubiliejų, bet ir priminti, kad esame laisvi pareikšti savo nuomonę valstybei svarbiais klausimais, ir nuo mūsų valios didele dalimi priklauso, kokia bus Lietuvos ateitis. Šiemet vyko net treji rinkimai ir du referendumai – nepriklausomi rinkimai būtent ir yra svarbiausias nepriklausomos valstybės, į kurią pradėjome eiti Baltijos keliu, simbolis. Todėl organizatorių pasirinktas šūkis „Baltijos keliu – į nepriklausomą Lietuvos valstybę!“ – artimas ir svarbus kiekvienam Lietuvos gyventojui.

Konstitucijos egzamino dalyviai varžysis atskirose grupėse: mokiniai, nuteistieji, aklieji, teisinį išsilavinimą turintys arba jo siekiantys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys. Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų mokiniai rungsis keturiose amžiaus grupėse: 1-4 klasių, 5-7 klasių, 8-9 klasių ir 10-12 klasių. Mažiausieji – 1-4 klasių – egzamino dalyviai savo jėgas išbandys atlikdami kūrybinę užduotį „Mano namai – laisva Lietuva!“

Pirmame etape bus pateikta 30 uždarų klausimų, antrajame – 19 uždarų ir vienas atviras klausimas. Į antrąjį etapą šiais metais moksleiviai pateks atsakę teisingai į 23 klausimus, o piliečiai kaip ir kiekvienais metais – į mažiausiai 25 klausimus.

Pasitikrinti konstitucines žinias bus galima ir naujienų portale DELFI. Šioje egzamino kategorijoje yra tik vienas etapas, tad trys geriausiai ir per trumpiausią laiką išmaniesiems įrenginiams pritaikytą testą išsprendę dalyviai išsyk pateks tarp egzamino laureatų.

Egzamino užduotis rengia – Mykolo Romerio universiteto mokslininkai ir Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius. Konstitucijos egzamino komisijai vadovauja Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Nugalėtojai spalio 28 d. bus pakviesti į iškilmingus Konstitucijos egzamino apdovanojimus, kurie vyks Lietuvos Respublikos Prezidentūroje. Juos sveikins Konstitucijos egzamino globėjas Prezidentas Gitanas Nausėda ir Teisingumo ministerijos atstovai. Laimėtojams bus įteikti projekto organizatorių ir partnerių prizai – planšetiniai kompiuteriai, elektroninės knygų skaityklės, knygos ir kitos puikios dovanos.

Prie egzamino prisideda šalies savivaldybės, aukštosios mokyklos, bendrojo ugdymo mokyklos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Konstitucija jau KT chuntos kapitaliai išdarkyta, paversta niekiniu popierėliu...

Artūras

Kam egzaminas ,jeigu Konstitucijos Lietuvoje nėra..?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS