Karą Ukrainoje smerkiantys trys lietuviai kunigai ortodoksai pasitraukė iš pareigų | Diena.lt

KARĄ UKRAINOJE SMERKIANTYS TRYS LIETUVIAI KUNIGAI ORTODOKSAI PASITRAUKĖ IŠ PAREIGŲ

  • 0

Trys Ortodoksų bažnyčiai priklausantys lietuvių dvasininkai, kritikuojantys Rusijos karinę invaziją Ukrainoje bei patriarchą Kirilą, pasitraukė iš pareigų.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos vadovas, metropolitas Inokentijus iš pareigų atleido kunigą Vitalijų Mockų, o kiti du kunigai, Gintaras Jurgis Sungaila ir Vitalis Dauparas, ne tik atleisti iš pareigų, bet ir nušalinti nuo bet kokios aktyvios tarnystės.

Apie tai penktadienį pirmasis pranešė naujienų portalas bernardinai.lt.

Ortodoksų Bažnyčia Lietuvoje vėliau nurodė, kad šie sprendimai yra susiję „išskirtinai su vidaus Bažnyčios reikalais“.

„Jokios išorinės aplinkybės priimtiems sprendimams įtakos neturėjo“, – rašoma komentare.

Jokios išorinės aplinkybės priimtiems sprendimams įtakos neturėjo.

V. Mockus iki šiol ėjo Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos kanclerio bei Vilniaus dekano pareigas, taip pat buvo Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų (Užmigimo) katedros klebonas.

Jis po Rusijos invazijos į Ukrainą, kaip arkivyskupijos atstovas spaudai, ne kartą viešai pareiškė, kad Lietuvos ortodoksai smerkia Rusijos agresiją bei šios šalies vadovus dėl pradėtų karo veiksmų.

Kaip nurodo Ortodoksų Bažnyčia Lietuvoje, dėl kanclerio statuso paaukštinimo ir vyskupijos bei Vilniaus miesto dekano statuso ir kompetencijų išplėtimo Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus įsakymu šias pareigas pradėjo eiti vikaras Trakų vyskupas Amvrosijus.

„Taip pat, vadovaujantis prieš aštuonerius  metus metropolito Inokentijaus priimtu įsakymų, dekanui privaloma eiti klebono pareigas Mergelės Marijos Užmigimo (Dangun Ėmimo) katedroje. Dėl šios priežasties augziliaras Trakų vyskupas Amvrosijus buvo paskirtas šios katedros klebonu“, – rašoma komentare.

„Kiti du kunigai anksčiau buvo pateikę prašymus dėl atleidimo ir paskyrimo į atsargą. Šie kunigų prašymai buvo patenkinti“, – teigiama jame.

V. Dauparas pirmasis iš Lietuvos ortodoksų pasmerkė patriarcho Kirilo žodžius, o dėl jo skleidžiamos „rusiškojo pasaulio“ jau anksčiau buvo savo iniciatyva atsitraukęs iš aktyvios veiklos Lietuvos vyskupijoje.

Taip pat aktyviai Rusijos agresiją smerkiantis ir patriarchą kritikuojantis G. J. Sungaila lig šiol tarnavo vikaru Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų (Užmigimo) katedroje, buvo ortodoksų leidinio vyr. redaktorius.

G. J. Sungaila portalui bernardinai.lt nurodė, kad Bažnyčios komentaruose „yra dalis tiesos“.

„Mes parašėme tokius pareiškimus. Aš asmeniškai rašiau taip: aš, tarnaudamas Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų (Užmigimo) parapijoje, negaliu liturgijoje minėti patriarcho Kirilo, man tai prieštarauja sąžinei. Negaliu jo vadinti „didžiuoju ponu ir mūsų tėvu“. O jeigu ir toliau reikės tai daryti, aš išeinu“, – sakė jis.

Dvasininko teigimu, dabartinė situacija kelia klausimų, nes metropolitas Inokentijus tuomet siūlė neskubėti ir dar pagalvoti, o dabar prašymus patenkino.

V. Mockus penktadienį žurnalistams sakė nutaręs pasitraukti iš pareigų, nes dabartinėje situacijoje per maža būti prieš karą, privalu moraliai įvertinti tai, kas vyksta Ukrainoje.

„Žmonės kenčia, ateina pasimelsti už nužudytus savo artimuosius, kuriuos nužudė karo metu, kaip tu gali žiūrėti jiems į akis ir palaikyti patriarchą, kuris taip kalba“, – sakė G. J. Sungaila.

Jis tvirtino, kad po to, kai per vieną renginį įsisegė širdutės, nudažytos Ukrainos vėliavos spalvomis, formos ženkliuką, sulaukė kolegų dvasininkų žinučių, ar jis palaiko Stepaną Banderą. 

„Pasiekta tam tikra riba (...) Man šlykštu klausyti, ką sako patriarchas. Aš neturėjau progos pasisakyti, tik savo puslapyje feisbuke, bet dabar kai kunigai vienas po kito dėl spaudimo pradėjo atsistatydinti, irgi ketinu tai padaryti, kad pareikščiau savo solidarumą. Kitaip negaliu pasielgti“, – žurnalistams sakė kunigas Vladimiras.

Kovo viduryje Lietuvos stačiatikių bažnyčia pasmerkė Rusijos karą prieš Ukrainą ir žadėjo siekti didesnės nepriklausomybės nuo Maskvos.

„Kaip jau pastebėjote, mudu su patriarchu Kirilu turime skirtingą požiūrį į Rusijos vykdomą politiką ir skirtingai interpretuojame pastaruosius įvykius. Patriarcho pasisakymai apie karą Ukrainoje – tai jo asmeninė nuomonė, tačiau mes Lietuvoje su juo nesutinkame“, – tuomet teigė Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus.

Vasario 27 dieną sakydamas pamokslą Rusijos ortodoksų bažnyčios patriarchas Kirilas Maskvos priešininkus Ukrainoje vadino „blogio jėgomis“, kovojančiomis prieš „Rusijos vienybę“.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui. Bendruomenei vadovauja Vilniaus ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupas metropolitas.

 

Gairės: kunigai ortodoksai, atleisti iš pareigų, atleisti už kritiką, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS